Mentával
ízesített dinnye- és
paradicsomsaláta
Menta
helyett citromfűvel és bazsalikomlevéllel
is készíthetjük.
23
dkg
kantalup-dinnye,23 dkg kemény paradicsom,vékonyra
vágva,10 dkg uborka meghámozva és
lereszelve.1/2
csésze finoman felaprított menta,2 és
3/4 dl
joghurt só és feketebors.
Köret:mentalevelek
Vágjuk
fel
a dinnyét
gömbökre egy gömb
vágóval, vagy kockázzuk fel.
Keverjük
össze egy nagy
tálban a
dinnyedarabkákat, a paradicsomot és az
uborkát.
Keverjük
bele a mentát a joghurtba,
ez lesz a
salátaöntet. Öntsük rá
a
salátára, fűszerezzük
ízlés szerint, s adjuk mellé a
mentaleveleket.
Édes
ánizssaláta
3 szép
piros alma,3
evőkanál citrom- vagy,narancslé,1
kávéskanál cukor,18
dkg felszeletelt
ánizsszár,2 db feldarabolt banán,11
dkg durvára vágott dió 1 dl
majonéz salátalevelek.
A tetejére petrezselyemzöldje
Vágjuk ki
az almák
magházát, és
kockázzuk őket fel héjastul; tegyünk
félre
egy keveset díszítéshez.
Keverjük össze a citrom- vagy
narancslét a cukorral, majd szórjuk bele az
almadarabkákat.
Adjuk hozzá a felszeletelt
ánizsszárat, a
banánt és a diót. Keverjük
össze az
egészet majonézzel, majd hűtsük be.
Salátalevelekkel bélelt
tálban
kínáljuk, a maradék almával
meg
petrezselyemzölddel díszítsük.
Narancsos
édeskömény-saláta
1
gumó
főzelékkömény vékonyra
szeletelve, 1 fej
saláta, 1 csomó zsázsa,apróra
vágott
édesköménylevél.
Salátaöntet:1dl
olívaolaj,1 nagy narancs leve,1kávéskanál
fekete mustár,1
kávéskanál
édesköménymag,só,
feketebors
Először a
salátaöntetet
készítsük
el. Tegyük az összes hozzávalót
egy
csavaros fedelű üvegbe, és rázzuk
jól
össze. Hagyjuk állni legalább
fél
órát.
Rakjuk le a vékony szeletekre
vágott
édesköménygumót, a
salátaleveleket és a
zsázsát egy nagy tál
aljába. Szórjuk rá a
felaprózott édesköménylevelet.
Közvetlenül
tálalás előtt
rázzuk
össze újra a salátaöntetet,
és ontsuk
rá a salátára.
Vegyessaláta
chilivel és korianderrel
1 fej
vöröshagyma1fej
retek,1 nagy sárgarépa, 1nagy paradicsom
felvágva. 1kis fej felaprított
saláta, 1csomó apróra
vágott koriander, 1 nagy citrom reszelt héja
és leve, 2 felaprított chili só,
feketebors
Reszeljük meg
a vöröshagymát, a
retket
és a sárgarépát
és rakjuk őket egy
nagy tálba.Adjuk hozzá a többi
hozzávalót, és
rázzuk jól össze,
ízlés szerint
tehetünk bele még citromlevet.
Burgonyasaláta
kaporral és snidlinggel
1 közepes
méretű burgonya,1
evőkanál apróra vágott
vöröshagyma,1evőkanál
felaprított
petrezselyemzöldje,1 evőkanál apróra
vágott
snidling,1virágzó kapor, finoman
összevágva vagy egy
kávéskanál kapormag,fél
evőkanál
majonéz,1 evőkanál tejszín vagy
joghurt,só,
feketebors
Főzzük meg
héjában a
burgonyákat,
amíg megpuhulnak. Ha kihűlt, hámozzuk meg,
és
daraboljuk fel őket.
Szórjuk meg a vöröshagymával,
petrezselyemzölddel, snidlinggel és kaporral.
Keverjük össze a majonézt
és
a
tejszínt (vagy joghurtot) ízlés
szerint
sózzuk, borsozzuk. Öntsük hozzá
a burgonyához és
óvatosan
keverjük vele
össze. Hagyjuk pihenni néhány
óra hosszat,
hogy az ízek összeérjenek.
SZENDVICSKRÉM
FŰSZERNÖVÉNYEKBŐL
Finom falatokat
készíthetünk belőle
pirítóssal vagy kenyérrel, de nyers
zöldségek szárával
kiegészítve,
mártásként is kitűnő.
Keverjünk
össze egyforma mennyiségű majonézt
apróra vágott
turbolyával,
snidlinggel, korianderrel, kaporral,
édesköménnyel,
petrezselyemzölddel vagy tárkonnyal.
Angyalgyökeres
és mentás falatok
1 jó
maroknyi friss, fiatal
angyalgyökérlevél,
ugyanannyi friss mentalevél ,1-2 evőkanál
majonéz 2,-4 szelet kenyér
Paszírozzuk
át a leveleket vagy
alaposan morzsoljuk
össze. Keverjük össze a
kétféle
növényt.
Pirítsuk
meg a kenyérszeleteket, s
kenjük meg majonézzel.
Rakjuk a
növénykeveréket
vastagon a szendvicsek
tetejére. Vágjuk a szeleteket
négyfelé
és így tálaljuk.
|