FŐOLDAL


SALÁTÁK ÉS ZÖLDSÉGES APRÓFALATOK


  A salátanövényeket három nagy csoportra oszthatjuk. Az elsőbe azokat soroljuk, amelyek ropogósak és ízük enyhébb. Ide tartoznak a dísznövények mint saláták, a hajtatott cikória, és egyes növények, mint pl. a gyermekláncfű és a porcsinfélék előfőzött levelei. A második csoportot a fűszernövények alkotják. Ezeknek vannak a legpikánsabb ízű levelei és magvai. Kis mennyiségben is erős fűszerek. A harmadik csoport azokat a virágos növényeket tartalmazza, amelyeket - bár kitűnően ízesítenek — nem elsősorban aromájukért, hanem szépségükért ültetnek.

FEJES SALÁTA VÁLTOZATOK


Fejes saláta olajjal

Fejes saláta főtt tojással

Fejes saláta friss paradicsomszeletekkel

Fejes saláta friss paradicsommal és uborkával

Fejes saláta friss paradicsommal,más módon

Fejes saláta fűszeres ecettel

Fejes saláta csirágfejjel (spárgával)

Vitamindús fejes saláta

Majonézes fejes saláta csirágfejjel

Fejes saláta fokhagymás majonézzel

Fejes saláta olajos tonhallal

Majonézes fejes saláta főtt tengeri hallal

Tejfeles fejes saláta

Fejes saláta tartármártással

Fejes saláta hússal,majonéz nélkül

Fejes saláta különlegesen

Fejes saláta egészséges keverékkel

Fejes saláta almával és uborkával

Fejes saláta almával és dióval

Fejes saláta rokforttal

Tárkonyos fejes saláta

Fodormentás fejes saláta

Fejes saláta nyáriasan

Töltött fejessaláta-levelek

Salátafőzelék

PARADICSOMOS SALÁTÁK


Paradicsomsaláta

Hagymás paradicsomsaláta

Paradicsomsaláta uborkával

Paradicsomsaláta zöldpaprikával

Paradicsomsaláta kelvirággal

Keleti saláta

Paradicsomsaláta zöldbabbal

Paradicsomsaláta főtt hallal

Paradicsomsaláta csirággal

Paradicsomsaláta főtt tojással

Majonézes paradicsomos saláta kelvirággal

Paradicsomsaláta paradicsompaprikával

Olajos paradicsom - paprikasaláta

Vegyes paradicsomsaláta

Gombás paradicsomsaláta

Paradicsomsaláta banánnal

Rizses paradicsomsaláta

VEGYES SALÁTÁK

Franciasaláta

Károlyi saláta

Kovászos uborka

Vitamindús zöldségsaláta

Ízes zellersaláta

Zeller almával

Kevert nyers saláta

Sárgarépa almával

Francia céklasaláta

Majonézes céklasaláta

Céklasaláta almával

Törökparadicsom saláta (padlizsán)

EGYÉB SALÁTÁK


Majonézes zöldborsó saláta

Mustáros zöldbab saláta

Kelvirág saláta

Fűszeres kelvirág saláta

Majonézes kelvirág saláta

Kelvirág tartármártásban

Tejfeles kelvirág saláta

Csirágsaláta (spárga)

Majonézes csirágsaláta

Uborkasaláta paradicsommal és paprikával

Különleges kevert uborkasaláta

Uborkasaláta zöldpaprikával és újhagymával

Sült paprika ecet-olajban

Paradicsompaprika olajos hallal

Hagymás paprika- és zöldparadicsom saláta

Fűszeres gombasaláta

Gombasaláta - majonézzel

Vitaprikos gombasaláta

Tojásos gombasaláta

Gombasaláta görögösen

Gombasaláta fehér borral

Flamand saláta

Majonézes zellersaláta

Fűszeres zellersaláta

Zellersaláta almával

Nyári saláta

Káposztasaláta savanyított káposztából

Kelkáposzta saláta

Majonézes pitypang

Cikóriasaláták

Sütőtök saláták

Kínaikel saláták


**************************************************

Mentával ízesített dinnye- és paradicsomsaláta

Menta helyett citromfűvel és bazsalikomlevéllel is készíthetjük.

23 dkg kantalup-dinnye,23 dkg kemény paradicsom,vékonyra vágva,10 dkg uborka meghámozva és lereszelve.1/2 csésze finoman felaprított menta,2 és 3/4 dl joghurt só és feketebors.
Köret:mentalevelek

Vágjuk fel a dinnyét gömbökre egy gömb vágóval, vagy kockázzuk fel.
Keverjük össze egy nagy tálban a dinnyedarabkákat, a paradicsomot és az uborkát.
Keverjük bele a mentát a joghurtba, ez lesz a salátaöntet. Öntsük rá a salátára, fűszerezzük ízlés szerint, s adjuk mellé a mentaleveleket.

Édes ánizssaláta

3 szép piros alma,3 evőkanál citrom- vagy,narancslé,1 kávéskanál cukor,18 dkg felszeletelt ánizsszár,2 db feldarabolt banán,11 dkg durvára vágott dió 1 dl majonéz salátalevelek.
A tetejére petrezselyemzöldje

Vágjuk ki az almák magházát, és kockázzuk őket fel héjastul; tegyünk félre egy keveset díszítéshez.
Keverjük össze a citrom- vagy narancslét a cukorral, majd szórjuk bele az almadarabkákat.
Adjuk hozzá a felszeletelt ánizsszárat, a banánt és a diót. Keverjük össze az egészet majonézzel, majd hűtsük be.
Salátalevelekkel bélelt tálban kínáljuk, a maradék almával meg petrezselyemzölddel díszítsük.


Narancsos édeskömény-saláta

1 gumó főzelékkömény vékonyra szeletelve, 1 fej saláta, 1 csomó zsázsa,apróra vágott édesköménylevél.

Salátaöntet:1dl olívaolaj,1 nagy narancs leve,1kávéskanál fekete mustár,1 kávéskanál édesköménymag,só, feketebors

Először a salátaöntetet készítsük el. Tegyük az összes hozzávalót egy csavaros fedelű üvegbe, és rázzuk jól össze. Hagyjuk állni legalább fél órát.
Rakjuk le a vékony szeletekre vágott édesköménygumót, a salátaleveleket és a zsázsát egy nagy tál aljába. Szórjuk rá a felaprózott édesköménylevelet.
Közvetlenül tálalás előtt rázzuk össze újra a salátaöntetet, és ontsuk rá a salátára.


Vegyessaláta chilivel és korianderrel

1 fej vöröshagyma1fej retek,1 nagy sárgarépa, 1nagy paradicsom felvágva. 1kis fej felaprított saláta, 1csomó apróra vágott koriander, 1 nagy citrom reszelt héja és leve, 2 felaprított chili só, feketebors

Reszeljük meg a vöröshagymát, a retket és a sárgarépát és rakjuk őket egy nagy tálba.Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és rázzuk jól össze, ízlés szerint tehetünk bele még citromlevet.

Burgonyasaláta kaporral és snidlinggel

1 közepes méretű burgonya,1 evőkanál apróra vágott vöröshagyma,1evőkanál felaprított petrezselyemzöldje,1 evőkanál apróra vágott snidling,1virágzó kapor, finoman összevágva vagy egy kávéskanál kapormag,fél evőkanál majonéz,1 evőkanál tejszín vagy joghurt,só, feketebors

Főzzük meg héjában a burgonyákat, amíg megpuhulnak. Ha kihűlt, hámozzuk meg, és daraboljuk fel őket.
Szórjuk meg a vöröshagymával, petrezselyemzölddel, snidlinggel és kaporral.

Keverjük össze a majonézt és a tejszínt (vagy joghurtot) ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Öntsük hozzá
a burgonyához és óvatosan keverjük vele össze. Hagyjuk pihenni néhány óra hosszat, hogy az ízek összeérjenek.


SZENDVICSKRÉM FŰSZERNÖVÉNYEKBŐL

  Finom falatokat készíthetünk belőle pirítóssal vagy kenyérrel, de nyers zöldségek szárával kiegészítve, mártásként is kitűnő.

Keverjünk össze egyforma mennyiségű majonézt apróra vágott turbolyával, snidlinggel, korianderrel, kaporral, édesköménnyel, petrezselyemzölddel vagy tárkonnyal.

Angyalgyökeres és mentás falatok

1 jó maroknyi friss, fiatal angyalgyökérlevél, ugyanannyi friss mentalevél ,1-2 evőkanál majonéz 2,-4 szelet kenyér

Paszírozzuk át a leveleket vagy alaposan morzsoljuk össze. Keverjük össze a kétféle növényt.

Pirítsuk meg a kenyérszeleteket, s kenjük meg majonézzel.

Rakjuk a növénykeveréket vastagon a szendvicsek tetejére. Vágjuk a szeleteket négyfelé és így tálaljuk.

VISSZA