Tárkonyos fejes saláta


  Ehhez a salátához a szép, válogatott tárkonyleveleket jól lemossuk, üvegbe téve annyi ecetet öntünk rá, hogy jól ellepje és hűvös helyen be­takarva néhány napig állni hagyjuk. Ekkor a tárkony finom íze és illata átmegy az ecetbe és ez kitűnő egyéni ízt kölcsönöz a salátának. (A tárko­nyos ecetet nemcsak a fejes saláta, hanem egyéb saláták ízesítésére is fel­használhatjuk, ügyelve arra, hogy a tárkony íze ne nyomja el az egyéb íze­ket.) Két szép nagy fej salátát megmosva hűtőszekrényben előhűtünk. Közben két evőkanál majonézt keverőtálban megsózunk, gyengén borsozunk és egy evőkanál tárkonyos ecettel ízesítve habverővel simára keve­rünk. Egy kávéskanálnyi finomra vágott tárkonylevelet is keverünk hozzá (amelyet a tárkonyos ecetből veszünk ki), és hűtőszekrényben előhűtjük. Tálalás előtt a salátát kisebb levelekre szaggatva keverjük bele, és néhány percre visszatéve a hűtőszekrénybe asztalra adjuk. Közvetlenül a tálalás előtt ízlés szerint egy fél dl-nyi édes tejszínnel is ízesíthetjük.