Fejes saláta almával és uborkával



  Két szép nagy fej salátát megmosva jól előhűtünk. Porcelán vagy zomán­cozott keverőtálban két evőkanál megsózott, borsozott majonézt és egy fél citrom levét habverővel simára keverünk. ízlés szerint egy kevés mus­tárt is keverhetünk hozzá. Ezután meghámozunk egy szép nagy almát, (kb. 10—12 dkg legyen), magját, magházát kivágjuk és az almát citrom­lével bedörzsölve, finom tormareszelőn belereszeljük a mártásba. Ezután 1 db ecetes uborkát (középnagyságú legyen) szintén] meghámozunk, és hozzáreszeljük a mártáshoz. Ezzel is simára keverjük a mártást és hűtő­szekrényben előhűtjük. Tálalása előtt a fejes salátát kisebb levélkékre tépve beletesszük a mártásba, jól elkeverjük benne, és ha kell, utánaíze­sítjük. Néhány percre visszatesszük a hűtőszekrénybe és üveg vagy por­celán salátástálra tálalva adjuk  az asztalra.r


a.