Károlyi saláta
Hozzávalók: 20 dkg
burgonya,10 dkg kovászos uborka,10 dkg zöldpaprika,20 dkg
friss paradicsom,1 db fejes saláta,2db főtt kemény
tojás só, tartármártás
Elkészítés: A burgonyát jól
megmossuk, héjában megfőzzük,
megtisztítjuk, s ha kihűlt vékony karikákra
vágjuk. A zöldpaprikát megtisztítjuk,
jól megmossuk, vékony karikákra vágjuk,
porcelán vagy zománcozott tálba tesszük
és gyengén leforrázzuk, vagy megsózzuk,
összekeverjük és kb. egy félóráig
a sóban állni hagyjuk. Erre azért van
szükség, hogy a salátában a paprika ne legyen
túl erős és nyers. Ezután a kovászos
uborkát meghámozzuk és vékony
szeletekre vágjuk. Ugyancsak vékony szeletekre,
karikákra vágjuk a keményre főtt
tojást is. A friss paradicsomot egy pillanatra forró
vízbe mártjuk, majd onnan kivéve,
héját lehúzzuk. Ezután a paradicsomot
kb. 1 cm-es kockákra vágjuk és a magjait
eltávolítjuk belőle. A fejes salátát
megtisztítjuk és jól megmossuk. Ebből
néhány szép levelet visszahagyunk a
díszítéshez, a többit egyenletes, nem
túl vékony metéltre vágjuk össze.
Ezután az összes előkészített anyagot egy
megfelelő nagyságú edénybe tesszük (a
leforrázott vagy megsózott zöldpaprikát
leszűrjük, illetve a sóból kicsavarjuk), majd
az egész anyagot megsózzuk és annyi
tartármártással keverjük össze,
hogy nem túl sűrű, de nem is túl híg, könnyen
alakítható, lédús salátát
nyerjünk belőle.
Óvatosan, alulról
fölfelé keverjük, hogy az anyagok ne törjenek
össze benne. A kész saláta kellemes, kissé
pikáns ízű legyen, sem túl savanyúra
ne készítsük, sem a
zöldpaprikától ne legyen csípős.
Tálalás előtt legalább 15—20 perccel
keverjük össze azért, hogy a
tartármártás íze jól
átjárja az anyagokat. Mindig jól lehűtve
tálaljuk előhűtött üveg vagy porcelán
tálra. Tálaláskor is ügyeljünk
arra, hogy az anyagok ne törjenek össze benne. A tál
aljára kiterítjük a visszahagyott szép
salátaleveleket, erre ízlésesen felhalmozzuk a
salátát, esetleg kevés
tartármártással vonjuk be a tetejét
és az oldalát is feldíszítjük
zöldsalátalevelekkel. Többnyire
önálló salátaként adjuk, de
sertéssültekhez, frissensültekhez,
bélszín- vagy hátszínszeletekhez is
feltálalható.
|