Majonézes zöldborsósaláta2 kg hüvelyes gyenge zöldborsót megtisztítunk, jól megmossuk és kevés, gyengén sózott, forrásban levő vízben fedővel befedve megfőzzük, ízlés szerint a főzővízbe egy csipetnyi cukrot is tehetünk. Ügyeljünk arra, hogy a zöldborsó puha legyen, de ne főjön el túlságosan. Saját főzőlevében hűtjük ki, majd leszűrve levét jól lecsepegtetjük. (A főzőlevet zöldségleveshez használjuk.) Közben egy keverőtálba teszünk 10 dkg majonézt és habverővel elkeverünk benne 1/2 dl édes tejszínt és egy fél csomó finomra vágott zöldpetrezselymet. Végül beletesszük a zöldborsót, utánasózva, egy csipetnyi citromlével ízesítve összekeverjük és tálalás előtt legalább 1/2 órával hűtőszekrénybe tesszük. Szükség esetén mirelit zöldborsóból is készíthetjük ugyanígy, de a zsenge konzerv zöldborsó is alkalmas hozzá. Fejes saláta szezonban — ízlés szerint — közvetlen a tálalás előtt keverhetünk bele 2 szép fej salátát előzőleg jól megmosva, előhűtve és vékony metéltre összevágva. Tetejét karikára vágott főtt tojással díszíthetjük. |