Paradicsomos saláták
A paradicsomsalátákhoz a kisebb, kemény
húsú friss paradicsom a legjobb, mert könnyebb
szeletelni, nem enged levet, az összekeverésnél nem
törik össze. A megtisztított és jól
megmosott paradicsomokat egy pillanatra bő, forrásban levő
vízbe tesszük és kiemelve éles
kiskéssel a héját lefejtjük. Ha kihűlt,
hűtőszekrényben vagy egyéb hideg helyen előhűtjük.
Ugyancsak előhűtjük az egyéb hozzávaló
anyagokat is, pl. fejes salátát,
salátauborkát, főtt kemény tojást, stb. Az
itt felsorolt paradicsomsaláták, illetve kevert
saláták közül egyesek
húsételekhez savanyúságként,
mások előételként illetve könnyű nyári
vacsoraként valamely hideg húsfélékhez
vagy meleg tojásételhez tálalhatók fel.
Paradicsomsaláta I.
Porcelán vagy zománcozott
keverőtálban 2 evőkanálnyi ecetet, egy evőkanálnyi
jó étolajat és 1 dl hideg vizet habverővel
jól összekeverünk. Most 50 dkg friss paradicsomot
felszeletelve salátástálban
ízlésesen szétrakunk, és ezt a
salátalét ráöntjük, tetejét
megszórjuk egy kis csomó finomra vágott
metélőhagymával, és jól lehűtve
tálaljuk.
Paradicsomsaláta II.
Ugyanúgy készül mint a
fenti azzal a különbséggel, hogy két
kanál olajat és egy kanál ecetet és
csak 1/2 dl vizet használunk hozzá. Tetejét egy
kevés finomra vágott zöldpetrezselyemmel is
megszórjuk a metélőhagymán kívül.
Fűszerezése megegyezik az előbbivel.
Paradicsomsaláta — citromosan
Egy evőkanál jó
étolajat és 1/2 dl hideg vizet keverőtálba
teszünk. Hozzátesszük 11/2 citrom megszűrt
levét, megsózzuk, borsozzuk és habverővel
simára keverjük. 50 dkg friss paradicsomot felszeletelve
salátástálban szépen elrendezünk
és az ízlés szerint elkészített
citromos salátaöntettel meglocsoljuk úgy, hogy
majdnem ellepje. Tetejét egy kevés finomra vágott
metélőhagymával és zöldpetrezselyemmel
szórjuk meg, és jól lehűtve tálaljuk.
|