Keleti saláta

  10 dkg zöldpaprikát megtisztítunk, jól megmossuk, vékony szeletekre vágva megsózzuk, és 10—15 percig állni hagyjuk a sóban. Egy kis fej hagymát megtisztítva ugyancsak vékony karikára szeletelünk és ezt is megsózva állni hagyjuk. Közben 2—3 db középnagyságú burgonyát jól megmosva, gyengén megsózva héjában megfőzünk, meghámozzuk, és jól lehűtve vékony karikára vágjuk. Ezután 1 dl olajat, 1 dl hideg vizet 1I2 dl ecetet keverőtálba teszünk. Megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy kevés finomra vágott zöldpetrezselyemmel és habverővel simára keverjük. Most vékony szeletkékre vágunk 30 dkg friss paradicsomot, beletesszük a saláta­ecetbe és egymás után hozzátesszük a sótól kicsavart hagymát, zöldpaprikát és a főtt burgonyaszeleteket, végül óvatosan, hogy össze ne törjön —  salátakeverő kanállal, villá­val jól összekeverjük. Ha kell, utána­ízesítjük és hűtőszekrényben, vagy egyéb hideg helyen 25—30 percig jól lehűt­jük. Ha esetleg a leve kevés lenne, — egy kis ecettel, olajjal — vízzel meg­szaporítjuk, ízlés szerint levét egy ke­vés mustárral is ízesíthetjük.