Keleti saláta
10 dkg zöldpaprikát
megtisztítunk, jól megmossuk, vékony szeletekre
vágva megsózzuk, és 10—15 percig
állni hagyjuk a sóban. Egy kis fej hagymát
megtisztítva ugyancsak vékony karikára
szeletelünk és ezt is megsózva állni hagyjuk.
Közben 2—3 db középnagyságú
burgonyát jól megmosva, gyengén megsózva
héjában megfőzünk, meghámozzuk, és
jól lehűtve vékony karikára vágjuk.
Ezután 1 dl olajat, 1 dl hideg vizet 1I2 dl ecetet
keverőtálba teszünk. Megsózzuk, borsozzuk,
megszórjuk egy kevés finomra vágott
zöldpetrezselyemmel és habverővel simára
keverjük. Most vékony szeletkékre vágunk 30
dkg friss paradicsomot, beletesszük a salátaecetbe
és egymás után hozzátesszük a
sótól kicsavart hagymát, zöldpaprikát
és a főtt burgonyaszeleteket, végül óvatosan,
hogy össze ne törjön — salátakeverő
kanállal, villával jól
összekeverjük. Ha kell,
utánaízesítjük és
hűtőszekrényben, vagy egyéb hideg helyen 25—30
percig jól lehűtjük. Ha esetleg a leve kevés
lenne, — egy kis ecettel, olajjal — vízzel
megszaporítjuk, ízlés szerint levét
egy kevés mustárral is
ízesíthetjük.
|