Majonézes csirágsaláta

   80 dkg csirágot ugyanúgy megfőzünk, lehűtünk és lecsurgatva feldara­bolunk, mint a csirágsalátánál. Közben porcelán vagy zománcozott keverő­tálba teszünk 10 dkg majonézt, megsózzuk, gyengén megborsozzuk, bele­szűrjük egy fél citromnak a levét, majd habverővel simára keverjük. Meg­szórjuk egy fél csomó finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és belekeverve a feldarabolt csirágot egy fél órára hűtőszekrénybe tesszük. Ugyancsak hűtőszekrénybe teszünk 1 dl édes tejszínt is. Ezt tálaláskor keverjük bele a csirágsalátába, ha kell utánaízesítjük és azonnal asztalra adjuk. Tejszín helyett ízlés szerint tejfellel tálalhatjuk, azonban ez ne legyen savanyú tejfel.


Majonézes csirágsaláta — zöldborsóval

   Ugyanúgy készül, mint az előbbi étel, azzal az eltéréssel, hogy csak 50 dkg csirágot veszünk hozzá, és ezt 15 dkg külön megfőtt és leszűrt, lehűtött zöldborsóval egészítjük ki. Ehhez csak tejszínt keverhetünk, mert a nyers tejfel íze elüt tőle. Tálaláskor a tetejét 1 db finom reszelőn lereszelt keményre főtt tojással díszítjük.