Sütőtöksaláta I.

 50 dkg sütőtök, 2 alma, 1 vöröshagy­ma, 4 dl kefir, só,bazsalikom.

 A tököt apró kockákra vágva, sós, forrásban levő vízben 5 percig forral­juk, leszűrjük és hideg vízzel leöblít­jük. Az almát megreszeljük, a hagy­mát karikákra vágjuk, és hozzákever­jük a kihűlt sütőtökhöz. A kefirbe belekeverjük a bazsalikomot és a salá­tára öntjük. Hidegen tálaljuk.


Sütőtöksaláta II.

 20 dkg sütőtök, 20 dkg téli retek, 2 alma, 2 póréhagyma, 1 kisebb zeller, 2 evőkanál petrezselyemzöld, 4 dl kefir, só, paprika.

A tököt, a retket, az almát, a zellert nyersen lereszeljük, a póréhagymát karikákra vágjuk és a fűszerrel együtt jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a kefirt is. Hűtőszekrényben jól lehűt­jük.