Sült paprika ecet-olajban 


   12 db szép húsos zöldpaprikát egészben hagyva jól megmosunk és egy serpenyőben a sütőbe tesszük. Szárazon megsütjük úgy, hogy a vékony külső héja leválasztható legyen és a paprikák megpuhuljanak. A sütés idő­tartama közepes hőmérsékletű sütőben 7—8 perc. A zöldpaprikák sütését a tűzhely lapján is végezhetjük, közepes hőmérséklet mellett úgy, hogy a megmosott paprikákat az előzőleg letisztított tűzhely lapjára (plattnira) tesszük ki és időnként megforgatjuk, hogy egyenletesen süljenek meg. Ha kissé színt kaptak és megpuhultak a paprikák, bő hideg vízbe szedjük át és külső burkát, a vékony hártyát eltávolítjuk róluk, majd szitán jól le­csepegtetjük. Közben egy szélesebb üveg vagy porcelán salátástálba két evőkanálnyi finom étolajat és két evőkanál ecetet teszünk. Ezt megsózzuk, borsozzuk gyengén, és teljesen simára keverjük. Ebbe egyenként megforgatjuk a paprikákat — ízlésesen elrendezzük a tálon és egy fél órára hűtő­szekrénybe tesszük, tálalás előtt. ízlés szerint egy csipetnyi vágott metélőhagymával vagy zöldpetrezselyemmel szórjuk meg és úgy adjuk asztalra.

 Ugyanezt készíthetjük úgy is, hogy a megsült paprikát cik­kekre vágjuk — eltávolítva a magot és a magházat — és 20 dkg cikkekre vágott friss paradicsommal keverve tálaljuk.