Sült paprika ecet-olajban12 db szép húsos zöldpaprikát egészben hagyva jól megmosunk és egy serpenyőben a sütőbe tesszük. Szárazon megsütjük úgy, hogy a vékony külső héja leválasztható legyen és a paprikák megpuhuljanak. A sütés időtartama közepes hőmérsékletű sütőben 7—8 perc. A zöldpaprikák sütését a tűzhely lapján is végezhetjük, közepes hőmérséklet mellett úgy, hogy a megmosott paprikákat az előzőleg letisztított tűzhely lapjára (plattnira) tesszük ki és időnként megforgatjuk, hogy egyenletesen süljenek meg. Ha kissé színt kaptak és megpuhultak a paprikák, bő hideg vízbe szedjük át és külső burkát, a vékony hártyát eltávolítjuk róluk, majd szitán jól lecsepegtetjük. Közben egy szélesebb üveg vagy porcelán salátástálba két evőkanálnyi finom étolajat és két evőkanál ecetet teszünk. Ezt megsózzuk, borsozzuk gyengén, és teljesen simára keverjük. Ebbe egyenként megforgatjuk a paprikákat — ízlésesen elrendezzük a tálon és egy fél órára hűtőszekrénybe tesszük, tálalás előtt. ízlés szerint egy csipetnyi vágott metélőhagymával vagy zöldpetrezselyemmel szórjuk meg és úgy adjuk asztalra.Ugyanezt készíthetjük úgy is, hogy a megsült paprikát cikkekre vágjuk — eltávolítva a magot és a magházat — és 20 dkg cikkekre vágott friss paradicsommal keverve tálaljuk. |