Tojásos gombasaláta

  40 dkg gombát megtisztítunk, jól megmosunk és cikkekre vágva gyen­gén sózott, citromlével ízesített vízben 4—5 percig főzünk. Lehűtve szi­tán leszűrjük, jól lecsepegtetjük. Ezután 7 dkg majonézt keverőtálba te­szünk, belekeverünk fél dl tejszínt és egy egész citrom megszűrt levét. Megsózzuk, borsozzuk, beleteszünk egy kis csomó finomra vágott metélő-hagymát és zöldpetrezselymet, egy kávéskanál mustárt és az egészet hab­verővel simára keverjük. Beletesszük a gombát és 3 db lehűtött és kisebb cikkekre vágott kemény tojást. Vigyázva összekeverjük   és egy fél órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt. Zöldsalátalevelekkel bélelt  salátástálban tálal­juk.


Paradicsomos-mustáros gombasaláta

  Ugyanúgy készül, mint a majonézes gombasaláta, azzal az eltéréssel, hogy csak 5 dkg majonézt veszünk hozzá, helyette 1 evőkanál paradicsom­püré-konzervet és 1 evőkanálnyi mustárt keverünk el habverővel a majo­nézben. A további ízesítés-fűszerezés és tálalás, teljesen megegyezik az előbbivel.