Tojásos gombasaláta40 dkg gombát megtisztítunk, jól megmosunk és cikkekre vágva gyengén sózott, citromlével ízesített vízben 4—5 percig főzünk. Lehűtve szitán leszűrjük, jól lecsepegtetjük. Ezután 7 dkg majonézt keverőtálba teszünk, belekeverünk fél dl tejszínt és egy egész citrom megszűrt levét. Megsózzuk, borsozzuk, beleteszünk egy kis csomó finomra vágott metélő-hagymát és zöldpetrezselymet, egy kávéskanál mustárt és az egészet habverővel simára keverjük. Beletesszük a gombát és 3 db lehűtött és kisebb cikkekre vágott kemény tojást. Vigyázva összekeverjük és egy fél órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt. Zöldsalátalevelekkel bélelt salátástálban tálaljuk.Paradicsomos-mustáros gombasalátaUgyanúgy készül, mint a majonézes gombasaláta, azzal az eltéréssel, hogy csak 5 dkg majonézt veszünk hozzá, helyette 1 evőkanál paradicsompüré-konzervet és 1 evőkanálnyi mustárt keverünk el habverővel a majonézben. A további ízesítés-fűszerezés és tálalás, teljesen megegyezik az előbbivel. |