Hagymás paradicsomsaláta


  Keverőtálba teszünk két evőkanálnyi jó étolajat (én szőlőmag olajat szoktam használni minden salátához) és egy evőkanálnyi ecetet és 1/2 dl hideg vizet. Megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy kevés finomra vágott zöldpetrezselyemmel és habverővel simára keverjük. Köz­ben 10 dkg megtisztított hagymát szép vékony karikára szeletelünk, gyen­gén megsózva összekeverjük és 10—15 percig állni hagyjuk, majd kicsa­varva belekeverjük a fenti salátaecetbe. Végül hozzáteszünk 50 dkg vékony szeletekre vágott friss paradicsomot, és óvatosan összekeverjük, hogy ne törjön össze.Salátástálba téve, hűtőszekrényben lehűtjük, és így adjuk asztalra.


Paradicsomsaláta újhagymával

  Ugyanúgy készül mint a fenti azzal az eltéréssel, hogy a hagyma helyett egy szép nagy csomó újhagymát aprítunk bele, a zöld szár egyrészét is rajta hagyva. Az ízesítés teljesen megegyezik a fentivel, legfeljebb — ízlés szerint — egy csipetnyi mustárt is keverhetünk a paradicsomsaláta ecetjébe.