Uborkasaláta zöldpaprikával és újhagymával60 dkg uborkát jól megmosva, megtisztítva, egész vékonyra legyalulunk és megsózva, összekeverve 2 óráig hűtőszekrénybe teszünk. Most 4 db szép húsos zöldpaprikát jól megmosva és serpenyőbe téve sütőben addig sütünk, míg a vékony héja kézzel leválasztható. A sütőből kivéve hideg vízbe tesszük, a vékony burkot lefejtjük róla és magvát, magházát eltávolítjuk belőle, majd szitán lecsurgatva teljesen kihűtjük. Ezután porcelán vagy zománcozott keverőtálba teszünk 2 evőkanálnyi jó étolajat, 1 evőkanálnyi ecetet, egy csipetnyi szétzúzott és finomra vágott fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, majd teljesen simára keverjük. Előbb beletesszük a sóból kicsavart uborkát, majd a vékony metéltre vágott zöldpaprikát, végül egy csomó megtisztított, jól megmosott és vékony szeletkékre vágott új zöldhagymát, zöldszárral együtt, csak éppen a végén levő túl haragoszöld részét vágjuk le róla. Végül az egészet óvatosan keverjük össze, műanyag salátakeverő kanállal, villával és utánaízesítve, öblösebb üveg vagy porcelán salátástálba téve egy fél órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.ízlés szerint 2—3 db felszeletelt friss paradicsomot is keverhetünk közé, egy kávéskanálnyi mustárral is ízesíthetjük. |