Csirágsaláta (spárga)      


  80 dkg csirágot megtisztítunk, és jól megmosunk. Kisebb csomókban összekötözzük vékony zsineggel és bő, forrásban levő vízben feltesszük főni,gyengén sózva, cukrozva a főzővizet. Ha felforrt, fedő alatt mérsékelt tűzön puhára főzzük. Saját főzőlevében hűtjük ki, majd szitán leszűrve,levét jól lecsurgatjuk. Ezután 2—3 cm-nyi darabokra vágjuk össze és porcelán vagy zománcozott keverőtálba tesszük. Most megsózzuk, borsozzuk(gyengén), rácsavarjuk egy fél citrom levét, hozzáadunk 1 evőkanálnyi finom étolajat és megszórjuk egy fél csomó finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Ízlés szerint egy csipetnyi porcukrot is tehetünk rá, óvatosan összekeverjük, majd egy félórára hűtőszekrénybe helyezzük tálalás előtt. Salátástálat zöldsalátalevelekkel bélelünk ki, és erre halmozzuk fel a csirágsalátát. Néhány karika kemény tojással díszíthetjük.