Kovászos uborka

 Hozzávalók:uborka 2 kg,só, fokhagyma, friss kapor, kenyér

Elkészítés: Középnagyságú, egyenletes, lehetőleg hibátlan uborkát hasz­nálunk fel hozzá. Az uborkák két végét kis darabon levágjuk és megízlel­jük, hogy nem keserű-e. A keserűeket nem tesszük közé. Ezután közepén, hosszában bevágjuk és több vízben tisztára mossuk.

Ugyancsak tisztára mossuk az üvegeket is. Közben az uborkák mennyi­ségéhez mért vizet egy tiszta zománcozott edényben megsózva felforral­juk, majd langyosra hűtjük le. Különösen vigyázzunk arra, hogy sem az uborka, sem az üveg, sem a víz ne legyen zsíros vagy szennyezett, hanem teljesen tiszta. Ezután a szikkadt kenyeret felszeleteljük és az üveg aljára 1—2 szeletet teszünk belőle. Erre egy kevés tisztára mosott friss kaprot helyezünk el, majd a megmosott uborkákat élére, egymás mellé rakva, nem szorosan elhelyezzük az üvegben. Tetejére ismét szikkadt kenyér­szeletet és megmosott friss kaprot teszünk, majd a langyos sós vízzel úgy feltöltjük, hogy a víz jól ellepje. (ízlés vagy kívánság szerint esetleg egy kis darabka megtisztított és jól megmosott fokhagymát is tehetünk bele.) Ne töltsük színültig tele, csak úgy, hogy a víz kb. az üveg nyakáig érjen. Úgy fedjük be, hogy a levegő érje, de az uborka ne szennyeződhessen. Legjobb, ha egy kis csészealjjal fedjük be, kis nyílást hagyva rajta, vagy finomszálú szitával vagy tüllruhával takarjuk be. Meleg helyen, egyenle­tes hőmérsékleten tartva, kb. 5—7 napig érleljük. Legjobban beérik gyengén napsütött helyen. Túl melegre ne tegyük, inkább csak egyenletes, langyos meleget kapjon. Ha megérett, az élénkzöld szinű uborka sárgás­zöld színűvé válik, és kissé ropogós, belül üveges és puha lesz, de nem sza­bad, hogy túl puha legyen, mert akkor már nem jó.

Ha megérett, a kenyérszeleteket eltávolítjuk belőle, az uborkát kiszedve lemossuk és egy másik tiszta üvegbe tesszük át. Levét finom szitán rá­szűrjük és hűtőszekrényben helyezzük el. Esetleg apróra tört jégréteg közé állítjuk és innen tálaljuk. Hűtőszekrényben 4—5 napig tartható el. Túl sokat ne csináljunk belőle egyszerre. Sokféle ételünkhöz tálaljuk fel. így sertés-, liba-, kacsasülthöz, pörkölt vagy paprikás ételekhez. Mindig jég­hidegen, előhűtött tálra tesszük. Egy darabka jeget te­szünk mellé és kevés saját levével megöntözzük.