Törökparadicsom-saláta (padlizsán )

 3 db középnagyságú törökparadicsomot jól megmosunk és közép meleg sütőben szárazon megsütünk. Néha megforgatjuk, hogy egyenletesen sül­jön meg. A sütés ideje kb. 20—25 perc. Süthetjük a tűzhely lapján is, itt szintén megforgatjuk, hogy egyenlete­sen puhuljon. Ne legyen a tűzhely lapja sem erősen felizzítva. Ha megsült, hi­deg vízbe mártva lehúzzuk külső bőrét, és húsát tiszta vágódeszkára tesszük. Fakanállal, finom pépesre zúzzuk össze (nem szabad késsel vágni, mert meg­feketedik), és ha teljesen kihűlt,  keverőtálba tesszük. Megsózzuk, borsozzuk egy fél dl finom étolajat, egy fél citrom meg­szűrt levét (vagy evőkanálnyi ecetet) és egy fél csomó finomra vágott zöldpetrezselymet teszünk hozzá, végül finom tormareszelőn egy kis hagymát reszelünk bele. Fakanállal jól összekeverjük. Ízlés szerint 2—3 db kisebb, kemény húsú friss paradicsomot kis kockára vágva is keverhe­tünk bele. Tálalás előtt egy órára hűtőszekrénybe tesszük, külön tálkán vajat és szárazon pirított zsemleszeletkéket adunk vele együtt az asztalra.