Törökparadicsom-saláta (padlizsán )3 db középnagyságú törökparadicsomot jól megmosunk és közép meleg sütőben szárazon megsütünk. Néha megforgatjuk, hogy egyenletesen süljön meg. A sütés ideje kb. 20—25 perc. Süthetjük a tűzhely lapján is, itt szintén megforgatjuk, hogy egyenletesen puhuljon. Ne legyen a tűzhely lapja sem erősen felizzítva. Ha megsült, hideg vízbe mártva lehúzzuk külső bőrét, és húsát tiszta vágódeszkára tesszük. Fakanállal, finom pépesre zúzzuk össze (nem szabad késsel vágni, mert megfeketedik), és ha teljesen kihűlt, keverőtálba tesszük. Megsózzuk, borsozzuk egy fél dl finom étolajat, egy fél citrom megszűrt levét (vagy evőkanálnyi ecetet) és egy fél csomó finomra vágott zöldpetrezselymet teszünk hozzá, végül finom tormareszelőn egy kis hagymát reszelünk bele. Fakanállal jól összekeverjük. Ízlés szerint 2—3 db kisebb, kemény húsú friss paradicsomot kis kockára vágva is keverhetünk bele. Tálalás előtt egy órára hűtőszekrénybe tesszük, külön tálkán vajat és szárazon pirított zsemleszeletkéket adunk vele együtt az asztalra. |