Paradicsomsaláta csirággal20 dkg megtisztított csirágot jól megmosunk és kisebb darabokra vágva, bő, forrásban levő vízben puhára főzünk. A főzővizet gyengén sózzuk és csipetnyi cukorral ízesítjük. Saját levében hűtjük ki, majd leszűrve, szitán jól lecsepegtetjük. Közben 8 dkg majonézt keverőtálba teszünk, megsózzuk, borsozzuk, hozzátesszük egy citrom megszűrt levét, megszórjuk egy fél csomó finomra vágott zöldpetrezselyemmel, hozzáadunk 2—3 evőkanálnyit a csirág kihűlt főzőlevéből, és az egészet habverővel simára keverjük. Ekkor beleteszünk 40 dkg vékony szeletekre vágott friss paradicsomot, végül hozzátesszük a megfőtt csirágot, és óvatosan összekeverjük, hogy össze ne törjön. Ha kell, utánaízesítjük és hűtőszekrénybe tesszük kb. 25—30 percre, tálalás előtt azért, hogy az ízek átjárják. Ízlés szerint ezt a salátát készíthetjük még fejes salátával keverve (ehhez a mennyiséghez 1 fej saláta elég kisebb levélkékre szaggatva) vagy gyenge fiatal zöldborsóval, amit külön megfőzve és jól lehűtve keverünk a kész salátához. Ehhez a mennyiséghez 15 dkg zöldborsó elég. Friss csirág helyett, szükség esetén konzerv csirággal is készíthetjük. |