Fejes saláta különlegesen



  Két evőkanál olajat és egy evőkanál citromlevet egy kávéskanálnyi mézzel és egy kávéskanálnyi mustárral keverőtálba teszünk és habverő­vel teljesen simára keverünk. Beleteszünk egy kis cikk fokhagymát szét­zúzva, finomra összevágva, egy kis csomó, ugyancsak finomra összevágott metélőhagymát és ezzel is jól összekeverjük. Ezt a keveréket hűtőszekrény­ben fél óráig előhűtjük, és belekeverjük az ugyancsak előhűtött két szép nagy fejes salátát kisebb levélkékre szaggatva. Tálalás előtt néhány percre a hűtőszekrénybe tesszük, majd üveg vagy porcelán salátástálra tálalva adjuk az asztalra.

Megjegyzés: ízlés szerint a fenti salátakeverékbe egy kávéskanálnyi paradicsompüré konzervet is keverhetünk, vagy közvetlenül a tálalás előtt fél dl nem savanyú tejfelt keverünk el benne.