Fejes saláta rokforttalKét szép nagy fej salátát jól megmosva előhűtünk. Porcelán vagy zománcozott keverőtálba teszünk két evőkanál majonézt és egy evőkanál tejfelt. (Ez ne legyen savanyú.) Habverővel simára keverjük, és hozzáteszünk 7—8 dkg átpasszírozott vagy villával szétnyomott rokfort sajtot. Gyengén megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy kávéskanálnyi finomra vágott metélőhagymával, és ismét jól összekeverve, hűtőszekrényben lehűtjük. Tálalás előtt keverjük bele a kisebb levélkékre szaggatott fejes salátát, és ismét visszatesszük néhány percre a hűtőszekrénybe, üveg vagy porcelán salátástálon adjuk asztalra. Előzőleg egy fél citrom kicsavart és megszűrt levével utánaízesítjük.Megjegyzés: A rokfortos fejes salátát majonéz nélkül is készíthetjük, ekkor valamivel több tejfelt használunk fel hozzá és két-három db főtt tojássárgáját átpasszírozva keverünk a mártásba. ízesítése ugyanaz mint az előbbié. |