Fejes saláta —
fokhagymás
majonézzel
5 dkg majonézt
keverőtálba
teszünk. Egy
cikk fokhagymát
szétdörzsölünk
és finomra összevágjuk,
hozzátesszük a
majonézhez. Hozzáadunk még egy
kávéskanálnyi
paradicsompürét
(konzervet) és egy
kávéskanálnyi
mustárt. Megsózzuk, borsozzuk és
habverővel
simára keverjük. Hozzácsavarjuk
egy fél
citrom megszűrt levét, ezzel szintén
összekeverjük, végül
beleteszünk
két szép fejes salátát,
jól
megmosva, előhűtve és kisebb
levélkékre szaggatva.
Jól összekeverve néhány
percre a
hűtőszekrénybe tesszük, és üveg
vagy
porcelán salátástálban
tálaljuk. A
paradicsompüré helyett friss paradicsomszeletekkel
is
készíthetjük, ekkor a
fokhagymás
majonézbe csak mustárt keverünk el. A
felszeletelt
friss paradicsomot a fejes salátával
együtt
keverjük hozzá a majonézes
salátaléhez. Az
ízesítés,
fűszerezés megegyezik a fentivel, legfeljebb
ízlés
szerint, ha friss paradicsommal
készítjük,
tálaláskor egy csipetnyi finomra
vágott
metélő-hagymával szórjuk meg a
saláta
tetejét. Ehhez a mennyiséghez kb. 10—15
dkg friss
paradicsom elegendő.
|