Fejes saláta — fokhagymás majonézzel


   5 dkg majonézt keverőtálba teszünk. Egy cikk fokhagymát szétdör­zsölünk és finomra összevágjuk, hozzátesszük a majonézhez. Hozzáadunk még egy kávéskanálnyi paradicsompürét (konzervet) és egy kávéskanálnyi mustárt. Megsózzuk, borsozzuk és habverővel simára keverjük. Hozzá­csavarjuk egy fél citrom megszűrt levét, ezzel szintén összekeverjük, vé­gül beleteszünk két szép fejes salátát, jól megmosva, előhűtve és kisebb levélkékre szaggatva. Jól összekeverve néhány percre a hűtőszekrénybe tesszük, és üveg vagy porcelán salátástálban tálaljuk. A paradicsompüré helyett friss paradicsomszeletekkel is készíthetjük, ekkor a fokhagymás majonézbe csak mustárt keverünk el. A felszeletelt friss paradicsomot a fejes salátával együtt keverjük hozzá a majonézes salátaléhez. Az ízesí­tés, fűszerezés megegyezik a fentivel, legfeljebb ízlés szerint, ha friss paradicsommal készítjük, tálaláskor egy csipetnyi finomra vágott metélő-hagymával szórjuk meg a saláta tetejét. Ehhez a mennyiséghez kb. 10—15 dkg friss paradicsom elegendő.