Paradicsomsaláta főtt hallal

  20 dkg fehérhúsú halat (lehet fogas, süllő vagy fagyasztott tengeri hal is) gyengén sózott, 1 db babérlevéllel és citromlével ízesített vízben pu­hára főzünk, saját főzőlevében kihűtve leszűrjük és szitán jól lecsepegtet­jük. Közben két db kemény tojást főzünk, lehűtjük és vékony szeletekre vágjuk össze. Most keverőtálba teszünk két evőkanál étolajat és egy evőkanálnyi ecetet, kevés citromlevet és egy csi­petnyi reszelt citromhéjat. Megsózzuk, borsozzuk és habverővel simára keverjük. Egy kis darabka ecetes uborkát (ne legyen több mint 3—4 dkg), egy kis csomó zöldpetrezselymet, egy kis csomó metélőhagymát és két dkg hagymát együtt finomra összevágunk vágódeszkán — úgy mint a zöldpetrezselymet szokás. Ezt beletesszük a salátaecetbe egy kávéskanálnyi mustárral együtt, és jól összekeverjük. Ekkor beleteszünk 40 dkg felszele­telt friss paradicsomot, a főtt tojásszeleteket, a nagyobb darabokra mor­zsolt főtt hideg halat és óvatosan összekeverjük, hogy ne törjön össze. Ha kell, utánaizesítjük, és salátás­tálra téve 25~30 percre hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt. Főtt bal helyett halkonzervvel is — pl. olajos tonhallal — készíthetjük, de kitűnő olajos halmájkonzervvel is.