Paradicsomsaláta főtt hallal20 dkg fehérhúsú halat (lehet fogas, süllő vagy fagyasztott tengeri hal is) gyengén sózott, 1 db babérlevéllel és citromlével ízesített vízben puhára főzünk, saját főzőlevében kihűtve leszűrjük és szitán jól lecsepegtetjük. Közben két db kemény tojást főzünk, lehűtjük és vékony szeletekre vágjuk össze. Most keverőtálba teszünk két evőkanál étolajat és egy evőkanálnyi ecetet, kevés citromlevet és egy csipetnyi reszelt citromhéjat. Megsózzuk, borsozzuk és habverővel simára keverjük. Egy kis darabka ecetes uborkát (ne legyen több mint 3—4 dkg), egy kis csomó zöldpetrezselymet, egy kis csomó metélőhagymát és két dkg hagymát együtt finomra összevágunk vágódeszkán — úgy mint a zöldpetrezselymet szokás. Ezt beletesszük a salátaecetbe egy kávéskanálnyi mustárral együtt, és jól összekeverjük. Ekkor beleteszünk 40 dkg felszeletelt friss paradicsomot, a főtt tojásszeleteket, a nagyobb darabokra morzsolt főtt hideg halat és óvatosan összekeverjük, hogy ne törjön össze. Ha kell, utánaizesítjük, és salátástálra téve 25~30 percre hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt. Főtt bal helyett halkonzervvel is — pl. olajos tonhallal — készíthetjük, de kitűnő olajos halmájkonzervvel is. |