Olajos paradicsom—paprikasaláta4—5 db szép zöldpaprikát jól megmosva, a tűzhely lapján vagy sütőben megsütünk úgy, hogy a vékony héját le lehessen húzni. Utána a magját és magházát kivágjuk belőle és a zöldpaprikákat cikkekre vágjuk ugyanúgy, mint a lecsóhoz szokás. Ezután 40 dkg friss paradicsomot kisebb cikkekre vágunk, ugyanúgy mint a zöldpaprikát és mindkettőt keverőtálba tesszük. Meglocsoljuk 2—3 evőkanál jó étolajjal, egy evőkanálnyi ecettel (vagy fél citrom megszűrt levével), megsózzuk, borsozzuk, egy csepp szétzúzott és finomra vágott fokhagymát, 1 dkg-nyi finom reszelőn lereszelt hagymát és egy kis csomó vágott zöldpetrezselymet adunk hozzá. Az egészet óvatosan összekeverjük, ha kell utánaízesítjük, hűtőszekrénybe tesszük 25—30 percre és ezután tálaljuk. |