Fejes saláta változatok


  A fejes saláta külső elsárgult vagy fonnyadó leveleit és az esetleg erősen szennyezett vagy romlásnak indult leveleket levágjuk és eldobjuk. Ugyan­csak levágjuk torzsájának a tövét is. Ha a fejes salátát csupán ecettel, cit­rommal vagy némi kis olajjal savanyúságként tálaljuk fel, akkor jól meg­mosva 4—6 cikkre vágva helyezzük az ecetbe, és így adjuk az asztalra. Ha azonban kevert salátának vagy összetett salátának csináljuk meg, vala­mely mártással vagy egyéb anyagokkal összekeverve, akkor a torzsát ki­vágjuk belőle, majd nagyon jól megmosva kisebb levélkékre szaggatva tesszük bele a keverékbe. Nagy figyelmet fordítsunk a fejes saláta lemosá­sára, mert ha homokos marad, az egész étel értékét lerontja. Ezért áztas­suk kb. fél óráig többször váltott tiszta bő, hideg vízben, majd zuha­nyozó csap alatt jól mossuk meg. Úgy tartjuk a zuhany alá a salátát, hogy a vízsugár a levelek közé is behatoljon, és tisztára mossa a salátát. Utána jól lecsurgatjuk és kis fémdrót kosárban a hűtőszekrény (vagy jól hűtött helyre) tesszük előhűtés céljából. Ugyancsak előhűtjük a salátához szük­séges egyéb anyagokat (pl. főtt kemény tojás, friss paradicsom, újhagyma, stb.) is, azért, hogy a saláta kb. 10 perccel a tálalás előtt bekeverve jó hi­deg legyen. A salátát ugyanis bekeverés után csak néhány percre tehetjük be a hűtőszekrénybe, hogy az ízek jól átjárják. Ha hosszabb ideig áll a kész saláta, az ecettől, citromtól és egyéb fűszerektől összeesik, elfonnyad, élvezeti értéke lényegesen csökken.


A majonéz


  Számos salátához a leírásban a majonéz is szerepel. Ezt készen vehetjük meg, de szükség esetén otthon percek alatt elkészíthető a következőképpen: zománcozott vagy porcelán tálba 2 db tojássárgát teszünk. Gyengén meg­sózzuk és egy késhegynyi mustárt adunk hozzá. Ezután habverővel való állandó keverés mellett lassan, vékony sugárban öntve egy fél dl olajat adunk hozzá, egy csepp citromlevet csavarunk bele, majd lassú sugárban öntve továbbra is állandóan habverővel keverve még 2,5 dl olajat adunk hozzá. Közben mégegyszer megszakítjuk a keverést, és egy kis citromlevet adunk hozzá. Az így kikevert majonéz sűrűbb, a kikevert vajkrémhez ha­sonló állagú mártásalap, amelyből különböző anyagok és ízesítőszerek hozzáadásával percek aiatt kitűnő hideg mártások készíthetők.

Majonézmártás


  A fent leírt majonézt habverővel való keverés mellett egy kevés tej­színnel vagy édes tejfellel keverjük össze, míg a szükséges sűrűséget eléri. Csipetnyi sóval és citromlével ízesítjük.


Tartármártás


  A majonézbe egy kevés mustárt, tejszínt, vagy édes tejfelt keverünk, és egy kevés fehér borral hígítjuk, míg a kívánt sűrűséget eléri. Ekkor gyen­gén sózzuk, egy kevés porcukorral és citromlével ízesítjük, és habverővel simára keverjük.


Fejes saláta olajjal I.


  Két evőkanál ecetet és egy evőkanál jó étolajat porcelán vagy zomán­cozott tálba teszünk. Megsózzuk, borsozzuk és egy kávéskanálnyi mus­tárt teszünk hozzá. Utánaöntünk egy fél pohárka hideg vizet és habverő­vel teljesen simára keverjük. Ebbe teszünk két szép nagy fej salátát levél­kékre tépve, műanyag salátáskanállal és -villával összekeverjük és néhány percre a hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.


Fejes saláta ecettel — olajjal II.


  Két evőkanál jó étolajat és egy evőkanál ecetet keverünk össze. A to­vábbiakban az előző leírás szerint járunk el


Fejes saláta citrommal - olajjal


  Ugyanúgy készül mint ecettel, azzal az eltéréssel, hogy ecet helyett ugyanannyi kicsavart és megszűrt citromlevet veszünk az ízesítéshez.


Fejes saláta újhagymával


  Ugyanolyan salátaecetet készítünk, mint amilyet az ecetes olajos saláta II-nél leírtunk. Ebbe vékony karikára vágva belekeverünk 5 szál zsenge újhagymát, melyet előzőleg jól megtisztítottunk és jól megmostunk. Az újhagymának csak a fehér és világoszöld részét aprítjuk bele a salátába, a haragoszöld szár részét nem, mert ettől keserű lesz az egész saláta. Utána keverjük hozzá a két szép fej salátát levélkékre tépve, és az egészet jól összekeverve helyezzük néhány percre a hűtőszekrénybe.


Fejes saláta újhagymával és hónapos retekkel


  Ugyanúgy készül mint az előbbi, azzal az eltéréssel, hogy az újhagymával egyidejűleg egy kis csomó megtisztított, jól megmosott és vékony szelet­kékre vágott hónapos retket is keverünk az ecetes olajos saláta II. keve­rékbe, és utána keverjük el benne a két fej levélkékre tépett salátát.