Nyári saláta15 dkg szép, apró rózsákra szedett fehér kelvirágot gyengén sózott vízben majdnem puhára főzünk, főzőlevében lehűtve leszűrjük és jól lecsepegtetjük. Ugyanígy megfőzünk és lehűtünk, lecsepegtetünk 15 dkg gyenge zöldbabot is (a haragoszöld, vékony francia zöldbab legjobb erre a célra). Közben cikkekre vágunk 25 dkg kisebb, kemény húsú friss paradicsomot és 2 db keményre főtt lehűtött tojást karikára vágva szeletelünk fel. Most egy kis csomó zöldpetrezselymet, egy kis csomó metélőhagymát és 2 dkg hagymát vágódeszkán együtt finomra vágunk össze. Keverőtálba szűrünk 3 evőkanál citromlevet, egy evőkanál finom étolajat teszünk hozzá, megsózzuk, borsozzuk, beletesszük az összevágott hagymát, petrezselymet és egy kávéskanál mustárt. Az egészet habverővel simára keverjük. Hozzátéve a megfőtt zöldségeket és paradicsomot, a főtt tojást, óvatosan összekeverjük és egy fél órára hűtőszekrénybe tesszük. Ízlés szerint egy fej salátát is keverhetünk bele kisebb levélkékre szaggatva. |