Fejes saláta hússal, majonéz nélkül

  Főtt marhahús v. sült hús 12 dkg,fejes saláta (szép nagy) 2 db,friss paradicsom (apró, kemény húsú) 15 dkg,újhagyma 3 szál,só, törött bors, mustár, ecet, citromlé, olaj, zöldpetrezselyem

  Porcelán vagy zománcozott keverőtálba teszünk 2 evőka­nál olajat, egy evőkanál ecetet, két kávéskanálnyi mustárt és egy kis csomó finomra vágott zöldpetrezselymet. Meg­sózzuk, borsozzuk és egy fél citrom megszűrt levét hozzáadva, az egészet habverővel jól összekeverjük. Ekkor beletesszük egymás után a kisebb sze­letkékre aprított újhagymát (zöld szárá­nak nagyrészét is bele kell vágni), a kisebb cikkekre vágott sovány főtt vagy sült húst, majd a szeletekre vágott friss paradicsomot és végül a kisebb levél­kékre tépett fejes salátát. Az egészet vigyázva keverjük össze, hogy ne törjön, és ízlés szerint utánaízesítve üveg vagy porcelán salátástálba téve néhány percre hűtőszekrénybe helyezzük, majd azonnal tálaljuk.