Fejes saláta hússal, majonéz nélkülFőtt marhahús v. sült hús 12 dkg,fejes saláta (szép nagy) 2 db,friss paradicsom (apró, kemény húsú) 15 dkg,újhagyma 3 szál,só, törött bors, mustár, ecet, citromlé, olaj, zöldpetrezselyemPorcelán vagy zománcozott keverőtálba teszünk 2 evőkanál olajat, egy evőkanál ecetet, két kávéskanálnyi mustárt és egy kis csomó finomra vágott zöldpetrezselymet. Megsózzuk, borsozzuk és egy fél citrom megszűrt levét hozzáadva, az egészet habverővel jól összekeverjük. Ekkor beletesszük egymás után a kisebb szeletkékre aprított újhagymát (zöld szárának nagyrészét is bele kell vágni), a kisebb cikkekre vágott sovány főtt vagy sült húst, majd a szeletekre vágott friss paradicsomot és végül a kisebb levélkékre tépett fejes salátát. Az egészet vigyázva keverjük össze, hogy ne törjön, és ízlés szerint utánaízesítve üveg vagy porcelán salátástálba téve néhány percre hűtőszekrénybe helyezzük, majd azonnal tálaljuk. |