Fejes saláta nyáriasan



  15 dkg apró uborkát jól megmosunk, hajszál vékonyra legyalulunk vagy késsel összevágunk (nem hámozzuk meg), megsózzuk és egy óráig állni hagyjuk a sóban, utána jól kicsavarjuk. Közben 20 dkg friss paradicsomot, egy csomó újhagymát, egy kis csomó megtisztított és jól megmosott hóna­pos retket külön-külön vékony szeletekre vágunk, és jól előhűtjük. Ugyan­csak lehűtünk két szép nagy fej jól megmosott fejes salátát is. Ezután ke­verőtálba teszünk két evőkanál olajat, egy evőkanál ecetet, megsózzuk, borsozzuk és habverővel simára keverjük. Most egymás után beletesszük az uborkát, újhagymát, hónapos retket és a friss paradicsomot, végül a kisebb levélkékre szaggatott fejes salátát. Óvatosan összekeverjük, ha kell utánaízesítjük, és üveg vagy porcelán salátástálba téve néhány percre betesszük a hűtőszekrénybe tálalás előtt. ízlés szerint egy csipetnyi mus­tárt is keverhetünk bele.