Fejes saláta almával és dióval


   

  Két szép nagy fej salátát jól megmosva előhűtünk. Közben két evőka­nál majonézt zománcozott vagy porcelán keverőtálba teszünk. Megsóz­zuk, gyengén borsozzuk, és hozzá­adjuk egy fél citrom kicsavart és meg­szűrt levét. Egy kevés citromhéjat is reszelünk bele. Habverővel simára keverjük. Kb. 12—15 dkg almát meg­hámozunk, magját és magházát ki­vágjuk, és az almát citromlével be­dörzsölve finom tormareszelőn belere­szeljük a mártásba. Ezzel is simára keverjük és a mártást jól lehűtjük. A salátát kisebb levelekre tépve ad­juk a mártáshoz, összekeverjük és né­hány percre visszatesszük a hűtőszek­rénybe. Közvetlenül a tálalás előtt megszórjuk 7—8 dkg gorombára vá­gott dióbéllel, ha kell, egy kevés citromlével utánaízesítjük, és üveg vagy porcelán salátástálra tálalva adjuk az asztalra.

Megjegyzés: ízlés szerint egy fél dl édes tejszínnel is ízesíthetjük, ezt a dióval együtt keverjük a salátához.