Fűszeres kelvirágsaláta

   80 dkg kelvirágot megtisztítunk, apró rózsákra szedünk, jól megmosva a kelvirágsalátánál leírt módon megfőzünk és leszűrve jól lehűlünk. Köz­ben egy porcelán vagy zománcozott keverőtálba beleteszünk 2 evőkanál finom étolajat, egy evőkanál ecetet és 1—2 evőkanálnyit a kelvirág lehű-tött főzőlevéből, majd habverővel simára keverjük. Ezután egy kis csomó metélőhagymát és zöldpetrezselymet, 2 dkg hagymát és 5 dkg ecetes ubor­kát, néhány szál tárkonylevelet, és 4—5 szem kapribogyót együtt vágó­deszkán finomra összevágunk úgy, mint a zöldpetrezselymet szokás. Ezt hozzátesszük a salátaecethez, megsózzuk, borsozzuk és jól összeke­verve beletesszük a megfőtt és lehűtött kelvirágrózsákat. Óvatosan össze­keverjük, ha kell, utánaízesítjük és öblösebb üveg vagy porcelán salátás­tálba téve egy félórával a tálalás előtt, hűtőszekrénybe tesszük.


Fűszeres kelvirágsaláta — főtt tojással

   Ugyanúgy készül, mint a fűszeres kelvirágsaláta azzal az eltéréssel, hogy a már kész hideg salátára 2 db keményre főtt és lehűtött tojást resze­lünk finom tormareszelőn, és így tesszük be a hűtőszekrénybe. Tálalás­kor összekeverjük és ha kell utánaízesítve adjuk asztalra.