Fűszeres kelvirágsaláta80 dkg kelvirágot megtisztítunk, apró rózsákra szedünk, jól megmosva a kelvirágsalátánál leírt módon megfőzünk és leszűrve jól lehűlünk. Közben egy porcelán vagy zománcozott keverőtálba beleteszünk 2 evőkanál finom étolajat, egy evőkanál ecetet és 1—2 evőkanálnyit a kelvirág lehű-tött főzőlevéből, majd habverővel simára keverjük. Ezután egy kis csomó metélőhagymát és zöldpetrezselymet, 2 dkg hagymát és 5 dkg ecetes uborkát, néhány szál tárkonylevelet, és 4—5 szem kapribogyót együtt vágódeszkán finomra összevágunk úgy, mint a zöldpetrezselymet szokás. Ezt hozzátesszük a salátaecethez, megsózzuk, borsozzuk és jól összekeverve beletesszük a megfőtt és lehűtött kelvirágrózsákat. Óvatosan összekeverjük, ha kell, utánaízesítjük és öblösebb üveg vagy porcelán salátástálba téve egy félórával a tálalás előtt, hűtőszekrénybe tesszük.Fűszeres kelvirágsaláta — főtt tojássalUgyanúgy készül, mint a fűszeres kelvirágsaláta azzal az eltéréssel, hogy a már kész hideg salátára 2 db keményre főtt és lehűtött tojást reszelünk finom tormareszelőn, és így tesszük be a hűtőszekrénybe. Tálaláskor összekeverjük és ha kell utánaízesítve adjuk asztalra. |