Cikóriasaláta vöröshagymával

  30 dkg cikória, 1 vöröshagyma, 1 alma,1 evőkanál petrezselyemzöld, 1 evőkanál metélőhagyma, 1 kávéskanál mustár, 1 evőkanál ecet, 2 evőkanál olaj, 1  dl almalé, só bors.

 A cikóriát megtisztítjuk (közepét, ha túl keserű, kivágjuk) és vékony karikákra szeljük. A hagymát és az almát lereszeljük, hozzákeverjük az apróra vágott metélőhagymát és petrezse­lyemzöldet. Az ecetből, az almaléből és a fűszerekből mártást keverünk, ráöntjük a salátára és hűtőszekrény­ben 60 percig hűtjük.

Cikóriasaláta naranccsal

 50 dkg cikória, 3 narancs, 1 citrom leve, 1/2 tubus majonéz, 1 dl tejföl, só, bors, cukor

A cikóriát apró karikákra vágjuk, és közékeverjük a feldarabolt narancsot. A citromléből, a majonézből, a tejföl­ből és a fűszerekből öntetet készítünk és ráöntjük.

Cikóriasaláta almával

 50 dkg cikória, 3 alma, 3 körte, 1 cit­rom leve, 3 dl kefir, 1 kávéskanál mus­tár, só, 1 kávéskanál méz, 2 kávéska­nál petrezselyemzlöd.

 A cikóriát vékony karikára vágjuk, az almát és körtét közéreszeljük, és leöntjük a kefirből, citromból, mézből és a fűszerekből készült öntettel. Le­hűtve tálaljuk.

Cikóriasaláta olajbogyóval

40 dkg cikória, 5 evőkanál olaj, 4 evő­kanál ecet, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kemény tojás, 15 kima­gozott olajbogyó, só, bors, 1 kávéska­nál mustár.

A cikóriát vékony szeletekre vágjuk és nagy salátástálba tesszük. Az olajat, az ecetet, a mustárt, az apróra vágott vöröshagymát összekeverjük, bele­tesszük a fokhagyma levét és a kocká­ra vágott tojást a fűszerekkel együtt. A salátára öntjük, végül meghintjük félbevágott olajbogyókkal.