KelvirágsalátaA kelvirágsalátához 80 dkg szép, fehér tömött fejű kelvirágot vegyünk. Ezt megtisztítva apróbb rózsákra szedjük szét és 10—15 percig bő, langyos vízben áztatjuk. Másik vízben tisztára mossuk és bő, forrásban levő vízben gyengén sózva, majdnem puhára főzzük. Ügyeljünk arra, hogy ne puhuljon meg túlságosan, inkább egy kissé ropogós maradjon. Saját főzőlevében hagyjuk kihűlni, majd szitán leszűrve jól lecsepegtetjük. Főzőlevét zöldséglevesbe felhasználjuk. Közben 2 evőkanál olajat, keverőtálba teszünk, egy evőkanál ecetet (a tárkonylevéllel ízesített a legjobb hozzá, ), egy kávéskanálnyi mustárt és két evőkanálnyi hideg kelvirágfőzőlevet teszünk bele, majd habverővel simára keverjük. Megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk 1—1 fél csomó finomra vágott meté-lőhagymával és zöldpetrezselyemmel, ezt is elkeverjük benne, végül hozzátéve a főtt kelvirágrózsákat óvatosan összekeverjük. Öblösebb üveg vagy porcelán salátástálba rakjuk, tálalás előtt legalább fél órával hűtőszekrénybe tesszük. |