Vitaminok káros hatásaiVitamintablettát szedsz? 4 eset, amikor többet árt, mint használ 
      
      
      Ha hajlamos vagy a vesekőre, vagy pikkelysömöröd van, gondold meg, milyen vitamint szedsz.A vitamintabletták és táplálékkiegészítők mostanság egyre inkább 
elterjedtek. Gyógyulási és megelőzési célból is sokan szednek olyan 
szintetikus készítményeket, melyek alapesetben valóban az egészség 
védelmét szolgálják, ám olykor fordítva sül el a dolog. 
      Bizonyos betegségek, illetve kórhajlamok esetén érdemes inkább természetes formában bevinned a vitaminokat, mert a túl nagy dózisban alkalmazott készítmények nem feltétlenül válnak hasznodra. Pikkelysömör és gyomorfekély: tilos az A-vitamin!Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely segít megőrizni látásod élességét, részt vesz a csontépítő folyamatokban, szépíti a bőrt és támogatja a nyálkahártyák egészségének fenntartását. Hiányában - többek között - bőrproblémák, hajhullás és látásromlás lép fel. Ha pikkelysömörben szenvedsz, az orvos által felírt krémek már eleve tartalmaznak A-vitamint, esetleg A-vitamin-származékokat - retinoidokat. Ezek a készítmények a bőr sejtjeinek megfelelő ütemű termelődését segítik elő alkalmazásuk révén. Ha ezen felül még tabletta formájában is szedsz A-vitamint, könnyen túladagolhatod azt, és mellékhatásként fejfájás, sárgás bőrszín, hajhullás alakulhat ki. Szintén nem tanácsos A-vitamint szedned, ha gyomorfekélyed van. A betegséget okozó Helicobacter pylori nevű baktérium ellen ugyanis az orvos tetraciklin antibiotikumot ír fel. Ez a gyógyszer pedig az A-vitaminnal együtt szedve hányást, látászavart, fejfájást okozhat. Vesekő: C-vitamint csak módjával!Az immunerősítő hatású C-vitamin valószínűleg a leggyakrabban szedett vitamintabletta. Mivel vízben oldódik, nem lehet túladagolni, vagyis fogyasztásának elvben nincs felső határa. Az őszi-téli időszakban még azok is gyakran alkalmazzák a készítményt, akik az év más szakában inkább az idénygyümölcsök fogyasztásától várják a megfelelő vitaminellátottságot. Szívbetegség: felejtsd el az E-vitamint!Az E-vitamin erős antioxidáns hatással bíró vegyület, mely fokozza az immunrendszer védekezőképességét, és bizonyos fokú védelmet nyújt a daganatos betegségekkel szemben. Ezen kívül - mivel a sejteket óvja a környezeti ártalmaktól - bőrszépítő hatással is bír, továbbá segít megőrizni szervezeted hormonháztartásának egyensúlyát, így csökkenti például a premenstruációs szindróma tüneteit. Bár a vitamin antioxidáns tulajdonsága miatt sokáig úgy hitték, alkalmazása fontos lehet a szívbetegségek terápiájában, mára bebizonyosodott, hogy nagy dózisban történő fogyasztása éppen hogy ellenjavallt a keringési rendellenességekben szenvedő betegek számára. Napi 300 mg fölött nem ajánlott az E-vitamin szedése szívproblémák esetén. Természetes forrásokhoz azonban nyúlhatsz: fogyassz olajos magvakat, búzacsírát, levélzöldségeket és teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszereket. Ha azonban hajlamos vagy a vesekő kialakulására, ne szedj nagy dózisban C-vitamint. A vesekövek a vizeletben lévő ásványi sók kiválasztásával képződnek, méretük az egészen aprótól akár 5 cm átmérőig is terjedhet. Kialakulásuk oka lehet krónikus fertőzés, oxalátokban gazdag étrend, elégtelen folyadékfogyasztás, illetve túlzásba vitt C-vitamin-fogyasztás. A felesleges C-vitamin oxalát formájában ürül ki a szervezetből - ez pedig az egyik fajta vesekő alkotóeleme. Ha hajlamos vagy a betegségre, érdemesebb inkább természetes formában - csipkebogyóteával, savanyú káposztával, grépfrúttal - bevinni a vitamint a szervezetedbe. Cikk forrása:Femina.hu ---------------------Ellenméreg, vagy méreg az antioxidáns? 
      A DNS szerkezetének egyik felfedezője, a Nobel-díjas James Watson szerint az antioxidánsokban gazdag ételek növelhetik a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A köztudatban az antioxidánsok jó ideje hatékony betegség megelőző ágensként élnek, az antioxidáns tartalmú étrend kiegészítők sokmilliárdos üzletet jelentenek, az egészségtudatos vásárlók ezeken felül folyamatos keresletet jelentenek az antioxidánsokban gazdag ételekre. Mindazonáltal - ha a dolgok mélyére nézünk - az állítások, melyek szerint ezek a termékek egészségesebb és hosszabb életet eredményeznek, nem állják meg a helyüket, hangsúlyozza Watson professzor. Számos klinikai teszt kimutatta, hogy a szív- és érrendszer működésében az antioxidánsok gyakorlatilag semmilyen javulást sem eredményeznek. Az antioxidánsok és a rák kapcsolatáról ennél jóval kevesebb adat áll rendelkezésre, azonban a legutóbbi átfogó kísérlet, ami az antioxidáns E-vitamin daganatos megbetegedésekkel szembeni hatását vizsgálta, nem hogy jótékony hatást nem tudott felmutatni, de egy enyhe emelkedést is jelzett a prosztata rák kialakulásában az E-vitamin szedőknél. Alapvetően az antioxidánsokról kialakult pozitív kép elég egyszerűen felvázolható. Az oxidáló molekulák, vagy oxidánsok elengedhetetlenek a normális biológiai funkcióinkhoz, ha azonban elszaporodnak, az az egészségünk rovására megy, károsítják ugyanis testünkben a DNS-t és a fehérjéket, ezáltal rákot okoznak. Ez önmagában viszont egy leegyszerűsített kép, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a folyamatok mögött egy jóval összetettebb rendszer húzódik meg, figyelmeztet Watson, aki példaként a kelbimbót és a brokkolit említi, melyek rákellenes hatásukat nem anti-, hanem pro-oxidatív sejtfolyamatok elősegítésével fejtik ki. Watson szerint a tény, miszerint az antioxidáns étrend kiegészítők a rák kockázatának csökkentése helyett inkább a növeléséhez járulnak hozzá, alighanem meglepetésként érik a rák terapeutákat. Az ionizáló sugárzás elsősorban oxidánsok, úgynevezett reaktív oxigén származékok (ROS) létrehozásával pusztítja el a rákos sejteket, és míg a köztudatban az él, hogy a kemoterápiás szerek minden egyes rákot különböző módon pusztítanak el, egyre több a bizonyíték arra, hogy egyben rendkívül hatékony oxidáns képzők is, a ROS három fő összetevőjét, szuperoxidot, hidrogén gyököt és hidrogén peroxidot hoznak létre. "Ez legalább megmagyarázza azokat a régóta zavaró felfedezéseket, hogy amikor egy rák ellenállóvá válik a kemoterápia egyik formájára, akkor ezzel egy időben az összes többivel, valamint a sugárkezelésekkel szemben is immunis lesz" - mondta Watson. A legutóbbi hasnyálmirigy-rák kutatások során demonstrálták, hogy az agresszív, erőforrás igényes daganatok sejtjeiben rendkívüli mértékben megemelkednek az antioxidáns szintek. Ezek az endogén antioxidánsok, amiket a test szintetizál, azért keletkeznek, hogy visszatartsa a ROS-t a programozott sejthalál, vagyis az apoptózis beindítását kiváltó szenzorok ingerlésétől. Ez felvet egy fontos lehetőséget: amennyiben megismerjük az antioxidáns szintek csökkentésének képességét, különösen a rákos sejtekben, azzal képesek lehetünk számos különböző, előrehaladott stádiumú ráktípus sikeres kezelésére, melyek jelenleg gyógyíthatatlanok. Ennek eléréséhez először alaposabban meg kell ismernünk a test antioxidáns szint kezelő mechanizmusát. A ROS hiányában a celluláris antioxidáns szinteket egy Keap 1 ubiquitin ligáz nevű enzim tartja alacsonyan. Ez megsemmisít egy transzkripciós faktort, egy génkifejeződést kontrolláló molekulát, az Nrf2-t, ami a főbb antioxidánsok szintézisét indítja el. Amikor azonban a ROS szintek emelkedni kezdenek a daganatterápiák hatására, az Nrf2 transzkripciós faktorok valahogy felszabadulnak, és közel 10 különböző antioxidáns szintézisét váltják ki, megsemmisítve a ROS-t. Watson azt gyanítja, hogy amikor egy sejt osztódni kezd, antioxidáns szintézist indít be, hogy megvédje duplikálódó DNS-ének sérülékeny egyszálas láncait. Bár a legtöbb rákkutató szerint az osztódáson átmenő sejtek a legérzékenyebbek a sejtpusztító ágensekre, az igazság ennek pont a fordítottja lehet. Egy friss megfigyelés szerint az őssejt-populációk viszonylag magas antioxidáns szintekkel rendelkeznek, ami részben annak lehet betudható, hogy esetükben magas azoknak a sejteknek a száma, amik osztódáson mennek keresztül. "Annak felismerése, hogy a magas antioxidáns szintek megmagyarázhatják a ROS-vezérelt terápiák kudarcát, hatalmas koncepcióbeli előrelépést jelent" - tette hozzá Watson. Milyen kilátásaink vannak azonban olyan gyógyszerek kifejlesztésére, amik képesek elpusztítani a rák őssejtjeit anélkül, hogy komolyabb veszélyt jelentenének a nem rákos sejtekre? Szerencsére jelenleg is létezik egy ilyen gyógyszer, a Metformin, amit széles körben alkalmaznak a 2-es típusú diabétesz előrehaladásának meggátolására. Ez a viszonylag biztonságos és elterjedt gyógyszer jó ideje a világ leghatékonyabb cukorbetegség elleni fegyvere, emellett az elmúlt 5 évben egyre gyűlnek a bizonyítékok, hogy alkalmazása 20-40 százalékkal csökkentheti több ráktípus előfordulását. A Harvard Orvosi Egyetem Kevin Struhl által vezetett laboratórium több mint ezer forgalomban lévő, nem rákos megbetegedéshez kapcsolódó gyógyszert vizsgált, annak reményében, hogy rákellenes potenciálra bukkan bennük. Elemzésük a Metformint hozta ki leghatékonyabbnak, sőt azt is felfedezték, hogy a Metformin előszeretettel pusztítja a rákos mezenchimális őssejteket, ami a legkezelhetetlenebb rákos sejtnek minősül. Mindezt a ROS-vezérelt programozott sejthalál útvonalak szabaddá tételével éri el azoknál a sejteknél, amik elegendő mennyiségű antioxidánssal rendelkeznek. A rák nem az egyetlen betegség, amiben az antioxidánsok szerepet játszanak. A fent leírtak alapján aligha meglepő, hogy a 2-es típusú cukorbetegség is ide sorolandó. Ebben az esetben az antioxidánsok blokkolják a máj létfontosságú ROS jelzéseit, ami normál esetben megnöveli az inzulin érzékenységet és csökkenti a glükóz szintézis arányát. A ROS az egészséges májfunkciók fenntartásában betöltött szerepe 2009-ben tudatosult Michael Ristow, a német Jénai Egyetem kutatójának kísérleteinek köszönhetően. Ristow bebizonyította, hogy tornagyakorlatokkal megelőzhető a 2-es típusú diabétesz kialakulása, azáltal, hogy megemelkedik a ROS termelés, nyomást gyakorolva a sejtek energiaellátását biztosító mitokondrium elektronszállító rendszereire. A kísérletekből az is kiderült, hogy a gyakorlatok nem fejtettek ki ugyanolyan pozitív hatást azokra, akik naponta C- és E-vitamin antioxidáns étrend kiegészítőket fogyasztottak. Ennek alapján Watson azt gyanítja, hogy sok kialakulóban lévő rák csírájában elfojtható a ROS szintek normális fluktuációjával. "Ezáltal visszatérünk a kiinduló kérdésünkhöz: a kiegészítő, külső antioxidáns források segítenek-e bárkin?" - fogalmazta meg újra a kérdést Watson. Sajnos a válasz koránt sem egyszerű. Mindenekelőtt fel kell tenni egy újabb kérdést: vajon az antioxidáns tartalmú élelmiszerek és tabletták napi fogyasztása jelentősen növeli nem csupán a rák, de a 2. típusú cukorbetegség kockázatát is? Ennek a megválaszolására azonban jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat a fogyasztás tényleges gyakoriságáról és az elfogyasztott dózisokról. Az állatkísérletek aligha adnak megfelelő eredményeket a kérdés tisztázásához. Watson esetlegesen az idegrendszeri rendellenességek kockázatával élő egyéneken tudná elképzelni az antioxidánsok tesztelését, számos tanulmány kimutatta ugyanis, hogy a Parkinson-kór az erős oxidánsoknak való kitettség következtében alakulhat ki. "Még mindig nem tudjuk, miért alacsonyabb 30 százalékkal a rákos megbetegedések kialakulása a Parkinsonnal élőknél, de lehetséges, hogy a genetikailag jelen levő alacsonyabb antioxidáns szintekkel magyarázható" - mondta Watson, hangsúlyozva, jelenleg nincs elég bizonyítékunk arra, hogy a világot vitathatatlanul elmozdítsuk az oxidánsok vagy antioxidánsok alkalmazása felé. "Miközben megpróbálunk újabb ismereteket szerezni, soha nem szabad elfelejtenünk, hogy egy betegség megelőzése szinte biztosan kevesebbe kerül, mint a gyógyítása" F:SG.hu, 2013. március ------- Megfontolandó Erdei Anna immunológus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának egy közelmúltban megjelent interjúban elhangzott intelme is: „Elképesztő, hogy milyen mértékű az emberek tudatlansága bizonyos területeken, és mit képesek elhinni – mondjuk az immunrendszert erősítő szerekkel kapcsolatban. Ilyen például az, amit a különböző reklámokból az ember nap mint nap hall a rádióban vagy a tv-ben, miszerint egyes szereket, táplálék-kiegészítőket úgy hirdetnek, hogy azok erősítik az immunrendszert. Ezek a szerek – mint ahogyan az egészséges táplálkozás és életmód is – a szervezet egészére lehetnek jó hatással, de olyan termék, amely bizonyíthatóan az immunrendszert erősíti, még nem született. De ha lesz is ilyen szer egyszer, nem valószínű, hogy azt bárhol meg lehet majd vásárolni, ugyanis ezek az autoimmun folyamatokat (a szervezetet saját maga ellen fordító immunbetegségeket) is erősítenék, ami nyilván nem kívánatos hatás.” F.: rakgyogyitas.hu |