B5-VITAMIN

Tudományos név: 

  PANTOTÉNSAV, ANTI-CANITIES FAKTOR

BIOS II a FAKTOR, BIOS XI a FAKTOR

Ac-VITAMIN

Fizikai-kémiai tulajdonságait tekintve a pantoténsav egy lineáris szénláncú szerves vegyület, amely a vajsav egyik származékának és a béta-alaninnek a peptidje. Alkoholban jól, vízben enyhén oldódik, kalcium és nátrium sói formájában kristályosodik: ezek a kalcium-pantotenát és nátrium-pantotenát nevű származékok.

A B5-vitaminnal minden élő sejtben találkozhatunk, tehát meg­érdemli az „egyetemes" jelzőt. Megtalálható nemcsak az összes élelmiszerben, hanem a penészgombákban, élesztőkben és a baktéri­umokban is.

Legnagyobb mennyiségben a sörélesztőben és a sütőélesztőben található pantoténsav.

Ezenkívül jelentős mennyiségben tartalmazzák a marha-, borjú- és sertésbelsőségek, elsősorban a szív és a máj; a to­jássárgája; a méhpempő; a rizs- és a búzakorpa; kisebb, de nem elha­nyagolható mennyiségben pedig a gabonafélék, a búzacsíra és a szó­jacsíra; az articsóka, a különféle káposzták, a karfiol, a borsó és a pa­radicsom, valamint a földimogyoró.

A napi pantoténsav-szükséglet 15 milligramm.
A többi vitaminhoz hasonlóan a pantoténsav is a bélnyálkahár­tyán keresztül szívódik fel és kerül a vérkeringésbe, aminek a segítsé­gével minden szövetbe eljut, ahol a koenzim A előállításában vesz részt. A bélflóra is szintetizál pantoténsavat, de úgy tűnik, hogy ez a mennyiség a széklettel távozik a szervezetből.
Szabad formában kering a vérben, ahol koncentrációja a mérés előtti utolsó táplálkozás idejétől függően 0,5-2 mg/liter plazma, míg a szövetekben koenzim A formájában van jelen.
Mennyisége az egyes szövetekben eltérő, legnagyobb koncent­rációban a májban, majd az agyban, a mellékvesében, szívben és ve­sében található. Nagy mennyiségű koenzim A van a vérben is, neveze­tesen a vörös vértestekben, és mivel a sejtmembránon nehezen jut át, úgy tűnik, hogy részben a vörösvértestekben is szintetizálódik pantoténsavból és kelátképződéssel egy olyan fehérjéből, amely a ké­sőbbiek folyamán a vérben szállítja.

A vesén keresztül kiválasztott pantoténsav mennyisége a vize­letben 0,5-4,0 mg/liter lehet, a felvett napi mennyiségtől függően, de ismétlem, abból következően, hogy az elfogyasztott táplálékból a vi­taminképződés nagyon könnyen megy végbe a szervezetben.
A B5-vitamin nélkülözhetetlen szerepet játszik a koenzim A kép­zésében a szervezetben. Már láttuk ez utóbbi milyen jelentős az élő sejt működésében, legyen az növényi vagy állati sejt. A koenzim A titka, és azoknak az anyagcsere-folyamatoknak a nagy száma, amelyben részt vesz, molekulájának struktúrájában rejlik: a ciszteinből származó SH-csoportján keresztül nagy energiájú - makroerg - kötéssel szerves savak acil-csoportjait köti meg az ATP energiájának felhasználásával. A szerves savak kötéseiből felszabaduló energiát a koenzim A köti meg, hogy szinergikus hatása révén további savat aktiváljon.

A koenzim A az aminosav-anyagcserében és -lebontásban, va­lamint a szterolok és szteroidok szintézisében és a hemoglobin porfi­rin vázának felépítésében is közreműködik, illetve minden olyan re­akcióban aktívan vesz részt, amelyben elemi szénláncok összekapcso­lódása történik. Ez történik az acetil-kolin keletkezésekor is, amikor acetil-csoport kötődik kolinhoz.
Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett embernél nem alakul ki a B5-vitamin hiánya. Ez csak akkor fordulhat elő, amikor az étrend B5-vitaminban hiányos és egy időben olyan gyógyszert szed valaki, amely a B5-vitamint hatástalanítja. Ilyen pantoténsav antagonista és lebontó szerepet az aszpirin és származékai játszhatnak hosszan tartó szedésük esetén.

Elégtelen pantoténsav-bevitel okozta zavarok közül először a fokozódó gyengeség figyelhető meg; a következőkben egészen a há­nyásig vezető émelygés, szédülés, fejfájás jelenik meg, ezt néha erős gyomortáji fájdalom kíséri. Ebben a stádiumban szinte mindig megjelenik a végtagok - főleg a talp boltozatánál fellépő - égető érzéssel kísért zsibbadása is. Ritkábban tapasztalhatóak az orr-fül-gégerégió fertőzései, valamint a tachikardiával (szapora szívverés) kísért gravi­tációs hipotenzió.

Ha a B5-vitamin-hiány tovább fokozódik, a szaruképletek deg­radálódása jelenik meg: a körmök megfeketednek, porózussá és töré­kennyé válnak; a haj száraz, fakó, törékeny lesz, fésüléskor csomók­ban hullik. Ha nem történik gyógykezelés a hajhullás kopaszodásig fajul. Ugyanezek a hajhullási tünetek lépnek fel gyógyszerkezelés -sejtosztódásgátló - mellékhatásaként, vagy fertőzés és baleset utáni állapotokban. Ugyanez tapasztalható hormoneredetű hajhulláskor is, de ebben az esetben ez a folyamat már nehezen fordítható vissza.
Nőknél a hajhullás fogamzásgátló tabletták, petefészek-zavarok esetén szintetikus ösztrogén, vagy gyulladásgátló kortikoidkészítmények szedése következtében alakul ki. Ezekben az esetekben a hajhul­lás abbamaradása vagy a haj regenerációja nagyban függ az adott személy egyedi tulajdonságaitól is.

Végezetül meg kell említeni a B5-vitamin hosszan tartó hiányá­nak hatására megjelenő légúti zavarokat, elsősorban hörgő- és tüdő­gyulladást; a mellékvesekéreg ACTH termelő aktivitásának csökke­nését, és a sebek hegesedésének elhúzódását vagy elmaradását.
Még a szintetikus pantoténsav magas napi adagjai (2-5 mg) mellett sem figyelhető meg semmilyen hipervitaminózis tünet.