B7-VITAMIN
Tudományos név:
KOLIN, J-VITAMIN
Kémiai
szempontból a kolin természetes
formában erősen bázi-sos jellegű,
színtelen viszkózus aminoalkohol. A
környezetből megköti a
széndioxidot, nagyfokú
oldékonyságát a vízben
és alkoholban
hidrogéntartalmának köszönheti,
metilcsoportjai révén pedig a lipideket
emulgeálja.
J-vitamint a teljes nyers tej,
tojássárgája
és az
állati belsőségek (borjú-,
sertés-
és marhamáj, bárányvese)
tartalmazzák jelentős mennyiségben. A
következő
növényi tápanyagokban
található kolin: szója- és
búzacsíra, bab, sárgaborsó,
néhány gombafaj
és a sörélesztő,
görögbab.
A szervezet napi B7-vitamin-igénye, úgy
tűnik, hogy nem haladja meg a hetven-kilencven mg-ot,
bár amerikai
munkákban ennek tízszerese is
megtalálható a szokásos
vitaminigényt
illető túlzásokkal. Az előbbi napi
kolinszükséglet terhesség alatt
megnövekedik, amelyet a klasszikus
táplálkozási szokások
bőségesen
kielégítenek
hiánytünetek megjelenése
nélkül.
A kolin anyagcseréje
a gyomorban kezdődik, ahol a zsírok
emulgeálásában vesz részt,
ez a
szerepe a duodénumban a legkifejezettebb.
Felszívódása a
vékonybélfalon
át történik, ahonnan a
vérkeringésen keresztül a
májba jut,
hogy
mennyiségének nyolcvan
százaléka itt
raktározódjon. A B7-vitamin egy
részét a vékonybél
szaprofitabaktérium flórája
szintetizálja
bizonyos
növényekből és aminosavak
lebontásából
származó
trimetil-aminból és
etilén-oxidból.
A kolin nagyon fontos szerepet játszik a
szervezetben, mivel a foszfolipidek és egyes aminosavak,
főleg az
endogén lecitinek
szintézisében,
felépítésében vesz
részt.
Mindenekelőtt általános
szervezetvédő funkciója van; a betain
szintézisén keresztül a
májat, a nevrinen keresztül a neuronokat
védi.
A
lecitinnek jelentős lipotrophatása van, azaz
megakadályozza a zsírok
kötődését a májban
és
szállításukat a
kötőszövetek felé
meggyorsítja a
transzmetilációs folyamatok
segítségével.
A J-vitamin elősegíti a
vitaminok raktározódását a
májsejtekben, és jelentős a szerepe a
zsírban oldódó vitaminok
felépítésében
azáltal, hogy
felszívódásukat
elszappanosított állapotukban a
vékonybélből meggyorsítja.
A
kolinnak egyébként
vazodilatációs
(értágító)
hatása is van, és
fokozza
a bélperisztaltikát is, amikor
kelátképződéssel
acetil-kolinná alakul,
amelyet a koleszterináz bont le, vagy amikor a muszkurinnal
alkot
kelátot, amelynek szintézisében
szintén
részt vesz. A belekre gyakorolt
hatás azzal magyarázható, hogy a
B7-vitamin
stimulálja a
paraszimpatikus idegrendszert és gátolja - vagy
legalábbis lassítja - a
szimpatikus idegrendszert.
A B 7-vitamin hiányának
következtében
a vérben magas koleszterinszint alakul ki az
összlipid
és a
trigliceridek koncentrációjának
veszélyes
emelkedésével, amely a szív-
és érrendszert
károsító
érelmeszesedéshez vezethet. Ezeken a
zavarokon
kívül megfigyelhető az
epekőképződéshez
vezető máj- és a májutak
elzsírosodása, akármilyen
kevéssé veszélyes
mértékben
emelkedik is az
urátok és oxalátok
koncentrációja.
Majd az előbbiekben említett
keringési rendellenességeken túl, a
vér a
hemogliáz általános zavarai
miatt abnormálisan sűrűvé válik,
és
súlyos viselkedésbeli zavarokat
idéz elő az agyi vérellátás
elégtelensége miatt, amely fokozott
isémiaveszéllyel jár. Az
agyérproblémák előjelei a
következők
lehetnek:
először memóriazavarok lépnek fel, majd
sántítással
kísért
izomrángások
jelentkeznek.
|