B3-VITAMIN

Tudományos név:

NIKOTINSAV,NIKOTINA,NIACID

 NIACIN, NIACINAMID

  ANTI-PELLAGRA FAKTOR


Csak 1937-ben tekintették tévesen azonosnak a nikotinsavat a PP-vitaminnal, innen származik a kettős elnevezés.

Kémiai szerkezetüket tekintve különbség van a nikotinsav és a nikotinamid (PP-vitamin) között, mivel a nikotinsav piridin-béta-karbonsav, a nikotinamid pedig a nikotinsav amid származéka: a ni­kotinsav karboxilgyökének OH csoportját NH2 csoport helyettesíti. Mindkét vegyület hőstabil, nem érzékeny a fényre és nem oxidálódik. Mivel vitaminaktivitásuk megegyezik, szokássá vált, hogy összetévesz-szék a két vegyületet, valójában a B3-vitamin vagy niacin a nikotinsa­vat jelöli, a PP-vitamin elnevezés pedig a nikotinamidot.

A lipidek kivételével minden élelmiszer tartalmaz nikotinsavat vagy nikotinamidot. Legnagyobb mennyiségben a húsokban és főleg az állati belsőségekben található: a májban és a vesében 3-20 mg/100 gramm; a halakban: tőkehal, makréla, tonhal 2-10 mg/100 gramm; de leggazdagabb forrásnak a rizskorpa, a gabonamagvak csírája és a sörélesztő (5-150 mg/100 gramm) tekinthető. A pörkölt földimogyoró, a földimogyoróvaj, a lencse, sonka szintén jelentős mennyiségben tartalmaz B3- és PP-vitamint.

Azonban a kukorica, a keményítők és a keményítőlisztek csak elenyésző mennyiségben, vagy egyáltalán nem tartalmazzák a nikotin­savat vagy amidját.

Az előbb felsorolt élelmiszereken kívül még egy vitaminforrás létezik: az élelmiszerekkel a szervezetbe jutott triptofánból a vékony­bélben élő baktériumok a szervezet napi igényének mintegy hatvan százalékát fedező nikotinsavat szintetizálnak.

A B3-vitamin napi szükséglete egyénenként változhat a kor és a biológiai aktivitás szerint; így gyerekeknél a felvett kalóriától függően 6-17 mg/nap, a serdülőkorban, valamint a terhesség és a szoptatás alatt napi 15-40 mg szükséges. Felnőtteknél napi 13-20 mg bősége­sen fedezi a vitaminigényt. Ennek egyharmadát az élelmiszerekkel bevitt szabad B3-vitamin fedezi, kétharmadát pedig a fent említett baktériumok szintetizálják a B6-vitamin és származékainak közremű­ködésével. Mintegy 100 mg triptofán szükséges 1 mg nikotinamid bo­nyolult enzimatikus reakciók sorozatán keresztüli előállításához.


A PP-vitamin a béltartalomból majdnem teljes mennyiségben felszívódik, és szinte minden sejtben megtalálható a különböző koenzimek aktív részét képező kelátformában. A kelátképződés is ugyanezeknek a koenzimeknek a hatására történik meg. Ennek megfelelően nem található raktározva egyik szervben sem, kivéve a májat a vitaminhiány kialakulásának kezdeti stádiumában.

Mint minden vízben oldódó anyag, a B3-vitamin eltávolítása is a vesén keresztül történik a vizelettel, amelyben szabad és metabolitjai formájában egyaránt megtalálható.
A PP-vitaminnak szerepe mindenekelőtt a sejtlégzésben, mint hidrogénszállító és oxigénmegkötő vegyületnek van a KREBS-ciklus végső oxidációs fázisában. Emellett a szénhidrátok, aminosavak, zsír­savak és egyéb anyagok lebontásának és szintézisének különböző lé­péseiben is részt vesz. Ez magyarázza általános fontosságát a szerve­zetben.

Különböző koenzimekhez kapcsolódva a nikotinamid váltakoz­va oxidált vagy redukált állapotban fejti ki aktivitását, innen ered hid­rogénszállító szerepe, mivel hol felveszi, hol leadja a hidrogéniono­kat.

Hematológiai szempontból a PP-vitamin védi a vörösvértesteket az oxi-hemoglobin kialakulásához szükséges oxigénmegkötés biztosí­tásával.

Neurológiai szempontból a nikotinsavnak antidepressziós, sőt enyhe eufórikus hatása van a kén neuronokhoz kötése révén; ilyen hatását ki lehet használni különböző szkizofrénszerű állapotokban, mint az alkoholizmusban előforduló delirium tremens esetében. Végül védi a májat és csökkenti az intoleranciát az antibiotikumokkal és szulfonamidokkal szemben érzékeny szervezetekben.

A niacinhiány szoros összefüggésben van a csökkent fehérje­bevitellel vagy más vitaminok, főleg a B-vitamin-csoport tagjainak hiányával. Ebből következik, hogy a hiányára jellemző tünetek sem különböztethetők meg tisztán egyéb avitaminózisoktól. A PP-avitaminózis klinikai tüneteinek megjelenése előtt az ún. preklinikai állapotban általános, aspecifikus tünetek figyelhetők meg: gyengeség, fejfájás, szédülés, étvágytalanság, testsúlycsökkenés és a depresszióra való hajlam.

Ezután jelennek meg a speciális, néha erőteljes bőrtünetek: égető érzéssel járó, fájdalmas eritémák (bőrpír), amelyek a bőr fedetlen részein jelennek meg fény és hő hatására, gyakran napfény hiányakor is. A bőr barnás színezetűvé és érdessé válik, és előtűnnek a régi sérülé­sek nyomai is.

Ezután jelennek meg az emésztési zavarok: igen fájdalmas akut gyomorhurut, vékony- és vastagbélgyulladás hasmenéssel. Ezzel egyidejűleg szinte folyamatos nyeldekléssel fokozott nyálképzés fi­gyelhető meg, amely speciális száj nyálkahártya- és nyelvgyulladást okoz. A nyálkahártyák élénk vörössé, néha borvörössé válnak, néha aftaszerű sebek jelennek meg; hasonló színű a nyelv, amely ödémásán megdagad.

Majd az eddig megfigyelt gyengeség súlyosbodik, mogorva, bo­rúlátó kedélyállapottal; ehhez a depressziós állapothoz álmatlanság, emlékezetzavarok, és bizonyos fokú zavarodottság is járul. Neuroló­giai szempontból egyes perifériás idegzavarok jelennek meg a vég­tagoknál: fájdalmas zsibbadás az ujjak dermedtségével és a tapintási érzékenység csökkenésével. Néha megfigyelhető a kéz és láb fájdal­mas görcse égető érzéssel kísérve, mint az acrodynia megbetegedés­nél. A B3-vitamin-hiány okozta apatikus vagy agresszív formájú pszi­chés zavarok egészen a pellagrás dementiáig fokozódhatnak: felfoko­zott bűntudat, paranoiás delírium, öngyilkossági gondolatok, néha -kísérletek is, gyakran alkoholizmuson alapulva.

Biológiailag a nikotinamid hiánya ellenőrizhető a vizelet kreatinin tartalmában megtalálható nikotinsav metabolitok mennyisé­gének mérésével.

A természetes B3-vitamin esetében sem ismertek a hipervitaminózis tünetei, még bőséges táplálkozás esetében sem. Szintetikus nikotinamidbevitel esetén a hipervitaminózis kialakulásához napi 5-10 gramm felvétele szükséges. Ilyenkor májműködési zavarok és glucidintolerancia jelentkezik.
A szervezet a triptofán nevű aminosavból maga is elő tudja állítani.

Azok az emberek, akik B1-, B2- és B6-vita­min-hiányban szenvednek, nem képesek triptofánból niacint képezni.

A niacin hiánya negatív személyiségválto­zásokat idéz elő.

Egy felnőtt javasolt napi niacinfelvétele 13—19 mg.

Nélkülözhetetlen a nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron), továbbá a kortizon, a tiroxin és az inzulin szintéziséhez a szervezetben.

Szükség van rá az agy és a perifériás ideg­rendszer egészséges működéséhez.

A niacinamidot sokkal általánosabban al­kalmazzák, mert minimálisra csökkenti a bőr­viszketést és -pírt, amelyet a nikotinsav-forma adása gyakran előidéz. (A kipirulás egyébként nem súlyos, és rendszerint 20 perc alatt elmú­lik. Segít, ha az ember megiszik egy pohár vi­zet.)

MIBEN SEGÍTI A SZERVEZETET?

Hozzásegít, hogy az emésztőrendszerünk egészséges legyen, enyhíti az emésztőrendszer zavarait.

Tetszetősebb, egészségesebb bőrt kölcsönöz.

Segít megakadályozni a migrénes fejfájást, illetve mérsékeli.

Fokozza a vérkeringést, és csökkenti a ma­gas vérnyomást.

Enyhít némely hasmenéses rohamot.

Csökkenti a Méniére-kórban a kellemetlen szédülési tüneteket.

Növeli a szervezet energiáját a táplálék megfelelő hasznosítása révén.

Segít megszüntetni a fekélyes fájdalmakat és gyakran a rossz szájszagot.

Csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet.

LEGFŐBB TERMÉSZETES FORRÁSAI:

Máj, sovány hús, teljesbúza-készítmények, sörélesztő, vese, búzacsíra, hal, tojás, pirított amerikaimogyoró, a baromfi fehér húsa, avokádó, datolya, füge, szilva.

KÉSZÍTMÉNYEK:

Forgalmazzák niacin (nikotinsav) és niacin-amid (nikotinsavamid) alakjában. (A különb­ség csak az, hogy a niacin kipirulást okozhat, a niacinamid nem. Ha Ön mégis a niacint ré­szesíti előnyben, a kipirulást csökkentheti azáltal, hogy étkezés után és azonos mennyi­ségű inozitollal együtt veszi be.)

Elvileg nem toxikus, de a 100 mg-ot meg­haladó adagokat kísérhetik mellékhatások.

Az arra érzékeny embereknél a bőr égető, viszkető érzését válthatja ki.

Ne adja állatnak, különösen ne kutyának! Kipirulást és izzadást, kellemetlen rosszullé­tet okozhat az állatoknál.

ELLENSÉGEI:


Víz, szulfa-gyógyszerek, alkohol, ételkészí­tési eljárások, altatószerek, ösztrogén.

Ha antibiotikumokat szed, és hirtelen azt tapasztalja, hogy a niacin hatására kipirul, ne riadjon meg! Ez elég gyakori jelenség. Minden­esetre kedvezőbb, ha niacinamid szedésére tér át.

Ha problémája van a koleszterinszintjével, növelje a niacinfelvételt, mert ez segíthet.

A napfényre különösen érzékeny bőr gyak­ran korai jele a niacinhiánynak.