B3-VITAMIN
Tudományos név:
NIKOTINSAV,NIKOTINA,NIACID
NIACIN, NIACINAMID
ANTI-PELLAGRA FAKTOR
Csak 1937-ben tekintették tévesen azonosnak a
nikotinsavat a PP-vitaminnal, innen származik a kettős
elnevezés.
Kémiai
szerkezetüket tekintve különbség
van a nikotinsav és a nikotinamid
(PP-vitamin) között, mivel a nikotinsav
piridin-béta-karbonsav, a
nikotinamid pedig a nikotinsav amid származéka: a
nikotinsav
karboxilgyökének OH csoportját NH2
csoport helyettesíti. Mindkét
vegyület hőstabil, nem érzékeny a
fényre és nem oxidálódik.
Mivel
vitaminaktivitásuk megegyezik,
szokássá vált, hogy
összetévesz-szék a
két vegyületet, valójában a
B3-vitamin vagy niacin a nikotinsavat
jelöli, a PP-vitamin elnevezés pedig a
nikotinamidot.
A lipidek
kivételével minden élelmiszer
tartalmaz nikotinsavat vagy
nikotinamidot. Legnagyobb mennyiségben a húsokban
és főleg az állati
belsőségekben található: a
májban és a vesében 3-20 mg/100 gramm;
a
halakban: tőkehal, makréla, tonhal 2-10 mg/100 gramm; de
leggazdagabb
forrásnak a rizskorpa, a gabonamagvak
csírája és a
sörélesztő (5-150
mg/100 gramm) tekinthető. A pörkölt
földimogyoró, a
földimogyoróvaj, a
lencse, sonka szintén jelentős mennyiségben
tartalmaz B3- és
PP-vitamint.
Azonban a kukorica, a keményítők és a
keményítőlisztek
csak elenyésző mennyiségben, vagy
egyáltalán nem tartalmazzák a
nikotinsavat vagy amidját.
Az előbb felsorolt élelmiszereken kívül
még egy vitaminforrás létezik: az
élelmiszerekkel a szervezetbe jutott
triptofánból a
vékonybélben élő
baktériumok a szervezet napi igényének
mintegy hatvan százalékát fedező
nikotinsavat
szintetizálnak.
A
B3-vitamin napi szükséglete
egyénenként változhat a kor
és a biológiai
aktivitás szerint; így gyerekeknél a
felvett kalóriától függően
6-17
mg/nap, a serdülőkorban, valamint a terhesség
és a szoptatás alatt napi
15-40 mg szükséges. Felnőtteknél napi
13-20 mg bőségesen fedezi a
vitaminigényt. Ennek egyharmadát az
élelmiszerekkel bevitt szabad
B3-vitamin fedezi, kétharmadát pedig a fent
említett baktériumok
szintetizálják a B6-vitamin és
származékainak
közreműködésével.
Mintegy 100 mg triptofán szükséges 1 mg
nikotinamid bonyolult
enzimatikus reakciók sorozatán
keresztüli
előállításához.
A
PP-vitamin a béltartalomból majdnem teljes
mennyiségben felszívódik,
és
szinte minden sejtben megtalálható a
különböző koenzimek aktív
részét
képező kelátformában. A
kelátképződés is ugyanezeknek a
koenzimeknek a
hatására történik meg. Ennek
megfelelően nem található raktározva
egyik
szervben sem, kivéve a májat a
vitaminhiány kialakulásának kezdeti
stádiumában.
Mint minden vízben oldódó anyag, a
B3-vitamin
eltávolítása is a vesén
keresztül történik a vizelettel, amelyben
szabad és metabolitjai formájában
egyaránt megtalálható.
A
PP-vitaminnak szerepe mindenekelőtt a
sejtlégzésben, mint
hidrogénszállító
és
oxigénmegkötő vegyületnek van a
KREBS-ciklus
végső
oxidációs fázisában.
Emellett a
szénhidrátok, aminosavak,
zsírsavak és
egyéb anyagok lebontásának
és
szintézisének
különböző
lépéseiben is
részt vesz. Ez magyarázza
általános
fontosságát a szervezetben.
Különböző
koenzimekhez kapcsolódva a nikotinamid
váltakozva
oxidált vagy
redukált állapotban fejti ki
aktivitását,
innen ered
hidrogénszállító
szerepe, mivel hol felveszi, hol leadja a
hidrogénionokat.
Hematológiai
szempontból a PP-vitamin védi a
vörösvértesteket az oxi-hemoglobin
kialakulásához szükséges
oxigénmegkötés
biztosításával.
Neurológiai
szempontból a nikotinsavnak antidepressziós, sőt
enyhe eufórikus hatása
van a kén neuronokhoz kötése
révén; ilyen hatását ki
lehet használni
különböző szkizofrénszerű
állapotokban, mint az alkoholizmusban
előforduló delirium tremens esetében.
Végül védi a májat
és csökkenti
az intoleranciát az antibiotikumokkal és
szulfonamidokkal szemben
érzékeny szervezetekben.
A niacinhiány szoros
összefüggésben van
a csökkent fehérjebevitellel vagy
más vitaminok, főleg a
B-vitamin-csoport tagjainak hiányával. Ebből
következik, hogy a
hiányára jellemző tünetek sem
különböztethetők meg tisztán
egyéb
avitaminózisoktól. A PP-avitaminózis
klinikai tüneteinek megjelenése
előtt az ún. preklinikai állapotban
általános, aspecifikus tünetek
figyelhetők meg: gyengeség, fejfájás,
szédülés,
étvágytalanság,
testsúlycsökkenés és a
depresszióra való hajlam.
Ezután jelennek meg
a speciális, néha erőteljes bőrtünetek:
égető
érzéssel járó,
fájdalmas
eritémák (bőrpír), amelyek a bőr
fedetlen
részein jelennek meg fény és
hő hatására, gyakran napfény
hiányakor is.
A bőr barnás színezetűvé és
érdessé válik, és előtűnnek
a régi
sérülések nyomai is.
Ezután
jelennek meg az emésztési zavarok: igen
fájdalmas
akut gyomorhurut,
vékony- és
vastagbélgyulladás
hasmenéssel. Ezzel egyidejűleg szinte
folyamatos nyeldekléssel fokozott
nyálképzés figyelhető meg,
amely
speciális száj
nyálkahártya- és
nyelvgyulladást okoz. A
nyálkahártyák
élénk vörössé,
néha
borvörössé válnak,
néha aftaszerű sebek
jelennek
meg; hasonló színű a nyelv, amely
ödémásán megdagad.
Majd az eddig
megfigyelt gyengeség súlyosbodik, mogorva,
borúlátó
kedélyállapottal;
ehhez a depressziós állapothoz
álmatlanság,
emlékezetzavarok, és
bizonyos fokú zavarodottság is járul.
Neurológiai szempontból egyes
perifériás idegzavarok jelennek meg a
végtagoknál: fájdalmas
zsibbadás
az ujjak dermedtségével és a
tapintási
érzékenység
csökkenésével.
Néha
megfigyelhető a kéz és láb
fájdalmas
görcse égető érzéssel
kísérve,
mint az acrodynia megbetegedésnél. A
B3-vitamin-hiány okozta apatikus
vagy agresszív formájú
pszichés
zavarok egészen a pellagrás dementiáig
fokozódhatnak: felfokozott bűntudat,
paranoiás
delírium, öngyilkossági
gondolatok, néha -kísérletek is,
gyakran
alkoholizmuson alapulva.
Biológiailag
a nikotinamid hiánya ellenőrizhető a vizelet kreatinin
tartalmában
megtalálható nikotinsav metabolitok
mennyiségének
mérésével.
A
természetes B3-vitamin esetében sem ismertek a
hipervitaminózis
tünetei, még bőséges
táplálkozás esetében sem.
Szintetikus
nikotinamidbevitel esetén a hipervitaminózis
kialakulásához napi 5-10
gramm felvétele szükséges. Ilyenkor
májműködési zavarok és
glucidintolerancia jelentkezik.
A szervezet a triptofán nevű aminosavból maga is
elő tudja állítani.
Azok az emberek, akik B1-, B2- és
B6-vitamin-hiányban szenvednek, nem
képesek
triptofánból niacint képezni.
A niacin hiánya negatív
személyiségváltozásokat
idéz elő.
Egy felnőtt javasolt napi niacinfelvétele 13—19 mg.
Nélkülözhetetlen
a nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron,
tesztoszteron), továbbá a
kortizon, a tiroxin és az inzulin
szintéziséhez a szervezetben.
Szükség van rá az agy és a
perifériás idegrendszer
egészséges
működéséhez.
A
niacinamidot sokkal általánosabban
alkalmazzák, mert minimálisra
csökkenti a bőrviszketést és
-pírt, amelyet a nikotinsav-forma adása
gyakran előidéz. (A kipirulás
egyébként nem súlyos, és
rendszerint 20
perc alatt elmúlik. Segít, ha az ember
megiszik egy pohár vizet.)
MIBEN SEGÍTI A SZERVEZETET?
Hozzásegít, hogy az
emésztőrendszerünk
egészséges legyen, enyhíti az
emésztőrendszer zavarait.
Tetszetősebb, egészségesebb bőrt
kölcsönöz.
Segít megakadályozni a migrénes
fejfájást, illetve
mérsékeli.
Fokozza a vérkeringést, és
csökkenti a magas vérnyomást.
Enyhít némely hasmenéses rohamot.
Csökkenti a Méniére-kórban a
kellemetlen szédülési tüneteket.
Növeli a szervezet energiáját a
táplálék megfelelő
hasznosítása
révén.
Segít megszüntetni a fekélyes
fájdalmakat és gyakran a rossz
szájszagot.
Csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet.
LEGFŐBB TERMÉSZETES FORRÁSAI:
Máj,
sovány hús,
teljesbúza-készítmények,
sörélesztő, vese, búzacsíra,
hal,
tojás, pirított amerikaimogyoró, a
baromfi
fehér húsa, avokádó,
datolya, füge, szilva.
KÉSZÍTMÉNYEK:
Forgalmazzák
niacin (nikotinsav) és niacin-amid (nikotinsavamid)
alakjában. (A
különbség csak az, hogy a niacin
kipirulást okozhat, a niacinamid nem.
Ha Ön mégis a niacint
részesíti előnyben, a
kipirulást csökkentheti
azáltal, hogy étkezés után
és azonos mennyiségű inozitollal
együtt
veszi be.)
Elvileg nem toxikus, de a 100 mg-ot meghaladó
adagokat kísérhetik
mellékhatások.
Az arra érzékeny embereknél a bőr
égető, viszkető érzését
válthatja ki.
Ne adja állatnak,
különösen ne kutyának!
Kipirulást és izzadást, kellemetlen
rosszullétet okozhat az
állatoknál.
ELLENSÉGEI:
Víz, szulfa-gyógyszerek, alkohol,
ételkészítési
eljárások,
altatószerek, ösztrogén.
Ha
antibiotikumokat szed, és hirtelen azt tapasztalja, hogy a
niacin
hatására kipirul, ne riadjon meg! Ez
elég gyakori jelenség.
Mindenesetre kedvezőbb, ha niacinamid
szedésére tér át.
Ha problémája van a
koleszterinszintjével, növelje a
niacinfelvételt, mert ez segíthet.
A napfényre különösen
érzékeny bőr gyakran korai jele a
niacinhiánynak.
|