A VITAMIN
Tudományos
név:retinol,vagy axerotfol
Elsősorban
állati eredetű termékek tartalmaznak A-vitamint
és származékait, de
megtalálhatóak friss és
szárított sárgabarackban, valamint a
sárgadinnyében és az
endiviában.
Állati
májolajokban található legjelentősebb
mennyiségben az A-vitamin: első
helyen a halak állnak, mint például a
laposhal, cápa, tonhal, tőkehal
(kabeljeau) és a sárga tőkehal; de az
emlősök mája is igen nagy
mennyiségben tartalmazza: fóka, borjú,
legnagyobb koncentrációban a
grizzlimedvénél és a
jegesmedvénél található; az
állati eredetű
másodlagos termékekben, mint
például a tojás, tej, sajtok,
és főleg a
friss vaj.
A szénhidrogén természetű
A-provitaminok vagy
karotinoidok a színes - sárga, piros,
zöld -
növényi részekben
találhatók: a
zöldségnövényeknél a
sárgarépa, káposzta,
spenót,
zöldborsó, petrezselyem, tök, valamint a
paprika
vörös színanyagában; a
gyümölcsöknél pedig a
sárgabarack,
narancs, áfonya, csipkebogyó
színanyagaiban. Szintén előfordulnak az
állati
belsőségekben, mint a
májban, vesében, lépben, valamint a
tejben, a
friss vajban és a zsíros
sajtokban.
Ezeknek
a táplálékoknak a saját
A-vitamin-tartalma mellett a
bélnyálkahártya
maga is szintetizál A-vitamint a
karotinoidokból,amelyek a zsírok
szappanosítási reakciója
révén módosulnak a belekben
és a májban.
A
kor, a nem, valamint az éghajlat és az
igénybevétel
függvényében 20 és
30 NE testsúlykilogrammonként az a
minimális A-vitamin-szükséglet
testsúly kilogrammonként, amellyel
A-vitaminhiányos állapot
elkerülhető; de a széklettel
történő részleges veszteség
miatt ajánlott
kétszeresét, sőt
háromszorosát venni ennek az adagnak,
így egy nyolcvan
kilogrammos átlagos testsúlyú
embernél 2000 NE biztosítja a
hiánytünetek
kivédését; ezért
általában elfogadott, hogy naponta kb.
5000 NE retinol bevitele szükséges.
1968-ig
A-vitaminra nézve a NE-t egy amarikai szervezet (United
States
Pharmacop) állapította meg, amely szerint 1 NE
A-vitamin megfelel 0,344
ug retinol-acetát vagy 0,55 ug palmitat
aktivitásának. Egy NE
A-provitamin megfelel 0,6 ug béta-karotin
aktivitásának. 1969 óta úgy
az élelmiszerek A-vitamin-tartalma, mint a napi
szükséglet belőle
„retinol-egyenérték"-ben kifejezett,
ahol egy retinol-egyenérték = 1 ug
vagy 3,33 NE retinol
6 ug vagy 10 NE béta-karotin,12 ug karotinoid.
Itt
lehet megérteni a kiegyensúlyozott
étrend jelentőségét, és
azt, hogy a
meggyőződéses vegetáriánusok, akik azt
hiszik, hogy az övék az egyedüli
„Helyes Táplálkozás" gyakran
elfelejtik, hogy hosszú távon az
A-hipovitaminózist, sőt az A-avitaminózist
kockáztatják. Mit szólnak
ehhez a meggyőződéses vegetáriánusok,
nyers ételt, és a csupán
gyümölcsöt fogyasztók, akik
szinte vallásos rajongással csüngnek
étrendjük szabályain?
Egyébként ez utóbbiaknál
megfigyelhető a
jellegzetes sárgás arcszín, amely
megfelel a növényi karotinoidok
bélben történő
átalakításának, mint
egyedüli A-vitaminforrásnak.
A
retinol különböző formáiban, mint
A-vitamin
alkohol, A-vitamin észter,
vagy karotinoidok (A-vitamin alkohollá
visszaalakítva a
bélnyálkahártya
által) nem megy át semmiféle
metabolikus
átalakításon a gyomorban. Csak
a gyomorkapun (pylorus) áthaladva, a
vékonybélben
alakul át az epe
által kiválasztott
emulzifikáló anyagok
jelenlétében, amelyek
nagymértékben megkönnyítik az
észterképződést, majd az
átalakulást
a
zsírok elszappanosítási
reakciójával. Felszívódva a
bélfalon
keresztül,
a retinolt a hasi véna szállítja a
raktározási helyekhez - elsősorban a
májhoz, léphez és a veséhez
- de a
keringési rendszeren keresztül az
egész szervezetben szétoszlik.
Az
A-vitamin a vérben kb. négy
órával a
táplálkozás után
„csúcs"
koncentrációt ér el, majd amint
raktározása a máj „Kupfer"
sejtjeiben
végbemegy, koncentrációja gyorsan
csökken a
vérben. A szervezet
A-vitamin-tartalékának mintegy 90%-a itt
raktározódik, ahonnan
fokozatosan - hidrolízis útján -
kerül be a
vérplazmába egy, a máj
által termelt specifikus retinolkötő
fehérje
(retinol-binding-protein,
RPB) segítségével úgy, hogy
koncentrációja közel
állandó legyen,
egészen a következő
étkezésig. Ha A-vitamin
bevitele magasabb mint amáj
raktározó kapacitása, a felesleget a
vese
kiválasztja, és a vizelettel
kiürül.
Heveny fertőzéses májmegbetegedés
esetében, mint például a
hepatitisz, másként
sárgaság, vagy krónikus esetekben,
mint a cirrózis,
a retinol eltávolítása sokkal
gyorsabban történik.
Az előbb említett
máj mellett, az A-vitamin fennmaradó 10%-a a
bőrben - főleg a
faggyúmirigyekben - és a retinában
raktározódik, a már felsorolt
hasnyálmirigyen és vesén
kívül.
Túladagoláskor, és nevezetesen
szintetikus A-vitamin bevitelekor, a felesleg a széklettel
távozik,
illetve a vizelettel A-vitamin származékok
formájában, főleg a vese
parenchima sejtek károsodása esetében.
Az A-vitamin főszerepet
játszik a látás
mechanizmusában a homályhoz és a
félhomályhoz
alkalmazkodás jelenségeiben, ahol
köztudott, hogy csak klinikai
jelenségek vannak kapcsolatban a
pálcikák
fényérzékeny pigmentjeinek
koncentrációjával. A
kémiailag jelentős összetevők
közül az A-vitamin
vesz részt a szürkületi
látásához
nélkülözhetetlen rodopszin
(látóbíbor)
képződésében.
A
rodopszin egy kromoprotein, a
látóbíbornevet is
innen kapta, amely csak
sötétben képződik:
fehérjéből -
opszinból - és retinolból
áll, amely
nappal szétválik, mivel a retina
pálcikáit
eléri a fény. A
sötétség
beálltával a rodopszin
újraképződik az
opszin/retinol kapcsolódás
révén, amelynek
fennmaradását a
vérplazma A-vitamin alkohol tartalma
biztosítja.Eszerint
az A-vitamin hiánya a rodopszin
regenerációjának zavarát
okozza, a
szürkületi látás
élessége csökken,súlyosabb
esetben bekövetkezik a
szürkületi vakság
(farkasvakság).Megjegyzendő az is, hogy a retina
csapocskáiban három
látópigment
jelenléte szükséges, amelyek
hiányában
a látás csak szürke
árnyalatokkal teli lesz.
Ez a három - jodopszinnak
- nevezett látópigment a vörös,
a kék
és a zöld tartományokbeli
fényre
érzékeny, amely a színspektrum nagy
részét magában foglalja.
Az
A-vitamin szintén fontos szerepet játszik a
sejtek szaporodását
elősegítve a szövetek, és nevezetesen a
csontszövet szilárdságára
hatva
a csontváz növekedésében; a
retinol lehetővé teszi a csontok szivacsos
állományába a kalcium
beépülését. Hiánya
a csontváz kóros
csontritkulását idézi elő,
még akkor is, ha a
szükségesnél több a
kalcium koncentrációja.
Az
A-vitamin szerepe és hatásmechanizmusa csak
kevéssé ismert a
kötőszövetnél, ugyanígy az
epidermiszre
és a nyálkahártyára
gyakorolt
hatása is, főleg a száj- és a
nyelőcső-nyálkahártya esetében. A bőr
egymás feletti rétegeinek folyamatos
hidratációjának
biztosításával az
axeroftol lehetővé teszi az epitélium
integritásának és a
nyálkahártyák
hidratációs arányának a
fenntartását, védve a
nyálka
kiválasztását a
mukopoliszaccharidák szintézisének
köszönhetően az epitéliumsejtekben.
Tehát
kijelenthetjük,
hogy az A-vitamin védi az epidermiszt, és
elősegíti a szövetek
regenerálódását.
Hiánya
az epitéliumsejtek sorvadását okozza,
ugyanakkor
elősegíti a bazális
sejtek szaporodását valamilyen
kompezációs
folyamat révén, előidézve a
kötőszövet szarurétegének
megkeményedését, amelyet
keratinizációnak
neveznek. Ennek magyarázatát az adja, hogy a
közvetlen alatta
elhelyezkedő sejtrétegek nem osztódnak, de az is
előfordulhat, hogy az
A-vitamin serkenti a bazális sejtek
osztódását, és
így a
kötőszövet
keratinizációját
ellensúlyozza. Bizonyos,
önként jelentkezőkön
kórházi
környezetben végzett klinikai
kísérletek ezt
látszanak igazolni:
erőteljes A-vitamin-kezelésnek kitett személy
epitéliuma jelentősebb
mértékben hidratálódik
úgy a
nyálkahártya, mint a bőr esetében.
A bőr
kiszáradását a faggyú-
és a
verejtékmirigyek fokozatos elsorvadása
jellemzi, ez okozza a bőr vöröses és
érdes
jellegét. Ezeknek a
jelenségeknek a megnyilvánulása vagy a
tarkó alatt, vagy a nyak és a
váll hátoldalán
található;
előfordulhat a kar és az alkar hátsó
oldalán
is, valamint a comb, a lábszár és a
kéz
külső oldalán, sőt az ülepen
is, de az arcon sohasem.A bőr minden esetben - az egész testfelületen -
szürkés és fakó
árnyalatot vesz fel,
ami különösen a hajas fejbőrön
kifejezett.Más
alkalmakkor a bőrön különböző
diszkeratózis
tünetek jelentkeznek, mint
például a pszoriázis
(pikkelysömör) -
különösen
túlérzékeny
zárkózott
személyeknél; az ichtiózis
(halpikkelybőrűség), amely veleszületett
örökletes betegség, jellemzője, hogy a
bőrt
halpikkelyekre jellemző
elváltozásokborítják; a
pityriasis
korpázó hám-lással
járó
bőrbetegség,
amelynek egyik speciális formáját a
szőrtüszők körüli szarusodás
jellemzi; vagy a kraurosis, amely bizonyos
nyálkahártya-zavarokban lép
fel, egyik speciális formája a kraurosis vulvae,
ahol a
külső női nemi
szervek szklerotikus sorvadása figyelhető meg.
Végül az akne
(pattanás) minden fajtája,
természetesen a fiatalkori fajtája is, nagy
mértékben javul a
táplálkozást
kiegészítő fokozott A-vitamin bevitellel.Egyes,
ma még nem teljesen megerősített, amerikai
kísérletek szerint az A-vitamin védi a koleszterol-anyagcserét.
Valószínűleg szerepe van a
kortikoszteron és a nemi hormonok
termelésében is.
Az
A-vitamin gyakran figyelmen kívül hagyott jellege a
szervezetbe jutott
különböző kémiai anyagokra
gyakorolt antitoxikus és katabolikus hatása,
legyen az gyógyszer vagy a modern
táplálkozás egyes hamis
"javító
komponensei". Ebben az esetben az A-vitamin egy koenzim
segítségével
úgy az egyes mérgező vegyületek
molekulaláncának
lebontásában, mint a
máj méregtelenítő
funkciójának serkentésében
vesz részt.
Végül az
A-vitamin és a karotinoidok
anti-ösztrogén hatása sem
elhanyagolható,
amely különösenn érdekes a
menstruáció előtti kellemetlen tünetek
enyhítésében, amelyet a mellek -
néha fájdalmasfeszülése
és
érzékenysége jellemez, nem
számítva
az ezzel járó gyakran
migrénerősségű
fejfájást.
Az
A-vitamin-hiányos étrend az adott
személy korának és nemének
függvényében előbb vagy utóbb
az alábbiakban bemutatott zavarokat
okozza, de nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a
bélnyálkahártya
asszimilációjában
beálló zavarok ugyanezekkel a
hatásokkaljárnak.
Ezek jelentőségük sorrendjében a
következők:
-
coeliakia betegség főleg gyerekeknél figyelhető
meg,
és a
bélnyálkahártya zsírok
és cukrok
felszívódási
hiányosságával
jár. A
széklet nagy mennyiségű, híg
és
zsíros, a vastagbél kitágult,
ugyanakkor a beteg fogy és fokozódó
vérszegénységben szenved.
Másrészről a növekedés
abbamarad,
ezeknél a gyerekeknél komoly
fertőzések fellépése és
tüdőproblémák figyelhetők meg,
- sprue; a
krónikus bélgyulladás egy
formája, ahol megtalálható a
jellemzően lágy,
nagy mennyiségű, zsíros és
bűzös széklet. Az arc beesett, azaz nagyon
lesoványodott, és a nyelven sok jellegzetes seb
jelenik meg,
- különböző máj- vagy
nyálkahártya-zavarok,
- sebészeti beavatkozások
szövődményei: főleg
vastagbélrák esetében bél-
és a
pankreászkimetszésnél.
Az A-hipovitaminózis erősségének
és
időtartamának függvényében
különböző jelentőségű
kóros
anatómiai elváltozások jelennek meg:
-
a xerophtalmia (szemszárazság) jelenik meg
először.
Jellemző rá a szem
kötőhártyájának
szárazsága
és összehúzódása,
amely
kifehéredik és
összeráncolódik a szaruhártya
körül. A könnymirigy nem termel
több
váladékot, ezért a
szaruhártya
homályossá válik. A
szemhéjak
megduzzadnak, és ez genny
szivárgásához is
vezethet a szemből.
Különös
az, hogy a retinol vérplazmabeli
koncentráció gyakran a normális
értéknek felel meg. Tehát minden
szintetikus A-vitamin kezelés mintegy
hatástalan, ha természetes
vitaminkezelés nem történik, a
betegség
továbbfejlődik:
- keratomalacia
(szaruhártya-lágyulás), amelyre
először a szaruhártya
lágyulása, majd eltorzulása jellemző,
igen
gyakran az irisz és az üvegtest
fekélyesedése és
perforációja
kíséri,valamint másodlagos
fertőzések fellépése.
Megfelelő kezelés
hiányában e betegség klasszikus
kifejlődése a majdnem teljes vaksághoz
vezet. Komoly gyógykezelés mellett is ritka, hogy
gyógyulás után ne
maradna hegesedés.
Végül az általános
egészségi
állapotot a
szokatlan étvágytalanság és
a
hipokróm vérszegénység
fellépése
jellemzi, ez utóbbi a beteg szokatlan fehéres
bőrszínében nyilvánul
meg; természetesen ilyenkor fellép a
stresszhatások - főleg érzelmi -
elleni védekezési
képtelenség, és az
immunrendszer érzékenysége is
csökken.
A
szervezetben az A-vitamin
koncentrációját a
vérben található retinol
mennyiségével mérik.
Egészséges
felnőtt embernél 20-30 ug/100 ml
vérszérum. A 10 és 20 ug
közötti
koncentrációnál alacsony
dózisról,
majd 10 ug alatti
töménységnél pedig
hiányos állapotról
beszélünk.
Amikor
a plazmatikus retinolnak alacsony a
koncentrációja, meg kell
különböztetni, hogy a
májtartalékok
kimerülésének
vékonybélanyagcsere-zavarairól vagy
pedig a retinol-kötő fehérje (RPB
Retinol-binding-protein.) csökkenése miatt kevesebb
a szérum axeroftol
tartalma.
A
terhesség alatt az A-vitamin esetében a placenta
barriernek szűrőpuffer
szerepe van, mivel a magzat vérében
található A-vitaminsav és a
karotenoidok koncentrációja alcsonyabb, mint az
anyánál.
Mindenesetre
óvatosan kell bánni a terhesség alatti
A-vitamin adagolásával, annak
ellenére, hogy semmilyen teratogen hatás eddig
nem volt kimutatható.
Ha
a fiatal anya szoptatja csecsemőjét, az előtejnek
és az anyatejnek
köszönhetően semmilyen A-vitamin-hiány nem
lép fel a csecsemőnél, még
akkor sem, ha az anyának A-vitamin hiánya van.
Ezzel szemben a
cumisüvegből táplált
csecsemőknél A-vitamin-hiány léphet
fel
zsírszegény tej-alapanyagból
készült tápszer esetén,
amikor a
csecsemőknél emésztési
felszívódási zavarok tünetei
jelentkeznek.
A
különleges étrendet
fogyasztókon kívül, mint amilyen az
eszkimóké,
sehol nem találunk Európában A
hipervitaminózist, csak ha valaki
túlzottan sok tőkehalmáj olajat fogyaszt. A
hipervitaminózis főleg a
sarki területeken élő európai
sarkkutatóknál tapasztalható, akiknek
anyagcseréje nem alkalmazkodott az állati
zsírokban igen gazdag
táplálkozáshoz. A nagy
vastartalmú fóka- és
jegesmedvemáj, amit a
betegségek elkerülése miatt
fogyasztanak, olyan nagy mennyiségű
retinolt tartalmazhat, hogy a hideg területeken élő
népességnél az
A-hipervitaminózis, és ennek heveny
mérgezési tünetei is
felléphetnek,
főleg az előbb említett európai
sarkkutatóknál.
Ettől
a kivételtől eltekintve, hipervitaminózis csak a
szintetikus retinol
bevitele, vagy a szervezet túlzott
érzékenysége miatt a bevitt
mennyiségre nézve alakulhat ki; ez
történik, amikor a cumisüvegből
táplált csecsemők tejéhez
túl könnyen hozzáadják a
tejzsírban jól
oldódó A- és
D-vitamin-készítményeket.
Az A-hipervitaminózis tünetei a
következőek:
-
csecsemőknél koponyán belüli
megnövekedett nyomás, amely a SÉE
szindrómának nevezett
tünetegyüttesben, a kutacsok
kidomborodásában
nyilvánul meg,
- gyermekeknél: a felnőtteknél jelentkező
tüneteken
kívül a csöves csontok
végeinél jelentkező fájdalom, amelyet
gyakran
összetévesztenek a növekedési
fájdalommal, ami egyébként ezeknek a
csontoknak a közepén szokott jelentkezni.
Előfordulhat az ízületi
porcok korai csontosodása is, amely az egész
csontvázat és a
gerincoszlopot érintő merevséget idéz
elő,
- felnőtteknél: általános
fáradtság, visszafojtott neurotikus
izgatottságon alapuló
kimerültség,
hányásig fokozódó
hányinger. Előfordulhat a bőr hámlása,
amely a
nyálkahártyákon is előfordulhat erős
viszketéssel kísérve, sőt a
természetes tesnyílások
környékén a bőr berepedezhet.
Ezeknek a
szimptómáknak az együttese mind heveny,
mind krónikus mérgezés
esetén
egyaránt előfordulhat. Azonban ha a krónikus
mérgezés állandósul,
májmegnagyobbodás jelenik meg alkalikus
foszfatáz növekedéssel,
ugyanúgy, mint az egyes
csontmegbetegedéseknél. Ezután
tanúi lehetünk a
kettős látással
együttjáró
pupillaödémának.
KÉSZÍTMÉNYEK:
Rendszerint
két formában kapható, az egyiket
természetes halmájolajból
állítják
elő, a másik a vízben
diszpergálható
alakja. A vízben diszpergálható
készítmény retinol-acetátot
vagy
palmitátot tartalmaz, és olyanoknak
ajánlható, akik az olajat nem tűrik,
különösen akik aknéban szenvednek.
Magyarországon
az A-vitamin drazsé, kapszula, olajos injekció
és olaj, vagy
D2-vitamin-nal együtt drazsé alakjában
kapható orvosi receptre.
Szokásos adagja felnőtteknek naponta 20 000—30 000
NE, gyermekeknek az
életkortól függően naponta
5000—20 000 NE. A Polyvitaplex „8" 3000 NE,
a Polyvitaplex „10" 1000 NE retinolt tartalmaz.
TOXICITÁS:
A
napi 100 000 NE-t meghaladó adagok, ha több
hónapon át szedik, toxikus
hatásokat válthatnak ki. Csecsemőknél
napi 18—500 NE-nél nagyobb
mennyiség okozhat toxikus tüneteket (egy
csésze főtt, felaprított
sárgarépa 15 000 NE A-vitamint tartalmaz!)
Tünetei: hajhullás,
hányinger, hányás,
hasmenés,
bőrhámlás, homályos
látás,
bőrkiütések,
csontfájdalmak, szabálytalan
menstruáció,
fáradtság, fejfájás,
májmegnagyobbodás. ELLENSÉGEI:
A többszörösen telítetlen
zsírsavak a
karo-tinnal az A-vitamin ellen hatnak, hacsak an-tioxidánsok
nincsenek jelen.
Legalább 10 000 NE A-vitaminra van
szüksége, ha 400 NE E-vitamint szed naponta.
Ha fogamzásgátló tablettát
szed, csökken az A-vitamin-szükséglete.
Ha
heti étrendje jelentős mennyiségű
májat, sárgarépát,
spenótot,
édesburgonyát (batátát)
vagy kantalupdinnyét tartalmaz, nem szorul
A-vitamin-kiegészítésre.
Az A-vitamint nem szabad ásványolajjal beszedni.
Az
A-vitamin B-vitamin-komplexszel, D-vitaminnal, E-vitaminnal,
kalciummal, foszforral és cinkkel együtt hat
legjobban. (Cinkre van
szükség, hogy az A-vitamin a máj
raktáraiból felszabaduljon.)
Az A-vitamin segít megvédeni a C-vitamint az
oxidáció ellen.
Ne adjon a kutyájának vagy
macskájának ételbe kevert A-vitamint!
A
koleszterinszintet csökkentő gyógyszert szedők
beleiből
csökken az
A-vitamin felszívódása, és
ezért
valószínűleg
A-vitamin-kiegészítésre
szorulnak.
A szervezetben való felhalmozódás
elkerülése érdekében a
kiegészítést hetente csak 5 napon
át szedje, majd tartson kétnapos
szünetet.
A
sok béta-karotint tartalmazó étrend
összefüggést mutat bizonyos
rákbetegségek kisebb előfordulási
arányával.
Ez a védelem azonban
úgy
tűnik,csak az élelmiszerekből származó
béta- karotin esetében
érvényesül.A béta-karotint
tartalmazó
kiegészítőknél nem
mutatható ki
|