A VITAMIN

Tudományos név:retinol,vagy axerotfol

Elsősorban állati eredetű termékek tartalmaznak A-vitamint és származékait, de megtalálhatóak friss és szárított sárgabarackban, valamint a sárgadinnyében és az endiviában.

Állati májolajokban található legjelentősebb mennyiségben az A-vitamin: első helyen a halak állnak, mint például a laposhal, cápa, tonhal, tőkehal (kabeljeau) és a sárga tőkehal; de az emlősök mája is igen nagy mennyiségben tartalmazza: fóka, borjú, legnagyobb koncentrációban a grizzlimedvénél és a jegesmedvénél található; az állati eredetű másodlagos termékekben, mint például a tojás, tej, sajtok, és főleg a friss vaj.
A szénhidrogén természetű A-provitaminok vagy karotinoidok a színes - sárga, piros, zöld - növényi részekben találhatók: a zöldségnövényeknél a sárgarépa, káposzta, spenót, zöldborsó, petrezselyem, tök, valamint a paprika vörös színanyagában; a gyümölcsöknél pedig a sárgabarack, narancs, áfonya, csipkebogyó színanyagaiban. Szintén előfordulnak az állati belsőségekben, mint a májban, vesében, lépben, valamint a tejben, a friss vajban és a zsíros sajtokban.
Ezeknek a táplálékoknak a saját A-vitamin-tartalma mellett a bélnyálkahártya maga is szintetizál A-vitamint a karotinoidokból,amelyek a zsírok szappanosítási reakciója révén módosulnak a belekben és a májban.

A kor, a nem, valamint az éghajlat és az igénybevétel függvényében 20 és 30 NE testsúlykilogrammonként az a minimális A-vitamin-szükséglet testsúly kilogrammonként, amellyel A-vitaminhiányos állapot elkerülhető; de a széklettel történő részleges veszteség miatt ajánlott kétszeresét, sőt háromszorosát venni ennek az adagnak, így egy nyolcvan kilogrammos átlagos testsúlyú embernél 2000 NE biztosítja a hiánytünetek kivédését; ezért általában elfogadott, hogy naponta kb. 5000 NE retinol bevitele szükséges.
1968-ig A-vitaminra nézve a NE-t egy amarikai szervezet (United States Pharmacop) állapította meg, amely szerint 1 NE A-vitamin megfelel 0,344 ug retinol-acetát vagy 0,55 ug palmitat aktivitásának. Egy NE A-provitamin megfelel 0,6 ug béta-karotin aktivitásának. 1969 óta úgy az élelmiszerek A-vitamin-tartalma, mint a napi szükséglet belőle „retinol-egyenérték"-ben kifejezett, ahol egy retinol-egyenérték = 1 ug vagy 3,33 NE retinol
6 ug vagy 10 NE béta-karotin,12 ug karotinoid.
Itt lehet megérteni a kiegyensúlyozott étrend jelentőségét, és azt, hogy a meggyőződéses vegetáriánusok, akik azt hiszik, hogy az övék az egyedüli „Helyes Táplálkozás" gyakran elfelejtik, hogy hosszú távon az A-hipovitaminózist, sőt az A-avitaminózist kockáztatják. Mit szólnak ehhez a meggyőződéses vegetáriánusok, nyers ételt, és a csupán gyümölcsöt fogyasztók, akik szinte vallásos rajongással csüngnek étrendjük szabályain? Egyébként ez utóbbiaknál megfigyelhető a jellegzetes sárgás arcszín, amely megfelel a növényi karotinoidok bélben történő átalakításának, mint egyedüli A-vitaminforrásnak.
A retinol különböző formáiban, mint A-vitamin alkohol, A-vitamin észter, vagy karotinoidok (A-vitamin alkohollá visszaalakítva a bélnyálkahártya által) nem megy át semmiféle metabolikus átalakításon a gyomorban. Csak a gyomorkapun (pylorus) áthaladva, a vékonybélben alakul át az epe által kiválasztott emulzifikáló anyagok jelenlétében, amelyek nagymértékben megkönnyítik az észterképződést, majd az átalakulást a zsírok elszappanosítási reakciójával. Felszívódva a bélfalon keresztül, a retinolt a hasi véna szállítja a raktározási helyekhez - elsősorban a májhoz, léphez és a veséhez - de a keringési rendszeren keresztül az egész szervezetben szétoszlik.
Az A-vitamin a vérben kb. négy órával a táplálkozás után „csúcs" koncentrációt ér el, majd amint raktározása a máj „Kupfer" sejtjeiben végbemegy, koncentrációja gyorsan csökken a vérben. A szervezet A-vitamin-tartalékának mintegy 90%-a itt raktározódik, ahonnan fokozatosan - hidrolízis útján - kerül be a vérplazmába egy, a máj által termelt specifikus retinolkötő fehérje (retinol-binding-protein, RPB) segítségével úgy, hogy koncentrációja közel állandó legyen, egészen a következő étkezésig. Ha A-vitamin bevitele magasabb mint amáj raktározó kapacitása, a felesleget a vese kiválasztja, és a vizelettel kiürül.
Heveny fertőzéses májmegbetegedés esetében, mint például a hepatitisz, másként sárgaság, vagy krónikus esetekben, mint a cirrózis, a retinol eltávolítása sokkal gyorsabban történik.
Az előbb említett máj mellett, az A-vitamin fennmaradó 10%-a a bőrben - főleg a faggyúmirigyekben - és a retinában raktározódik, a már felsorolt hasnyálmirigyen és vesén kívül.
Túladagoláskor, és nevezetesen szintetikus A-vitamin bevitelekor, a felesleg a széklettel távozik, illetve a vizelettel A-vitamin származékok formájában, főleg a vese parenchima sejtek károsodása esetében.
Az A-vitamin főszerepet játszik a látás mechanizmusában a homályhoz és a félhomályhoz alkalmazkodás jelenségeiben, ahol köztudott, hogy csak klinikai jelenségek vannak kapcsolatban a pálcikák fényérzékeny pigmentjeinek koncentrációjával. A kémiailag jelentős összetevők közül az A-vitamin vesz részt a szürkületi látásához nélkülözhetetlen rodopszin (látóbíbor) képződésében.

A rodopszin egy kromoprotein, a látóbíbornevet is innen kapta, amely csak sötétben képződik: fehérjéből - opszinból - és retinolból áll, amely nappal szétválik, mivel a retina pálcikáit eléri a fény. A sötétség beálltával a rodopszin újraképződik az opszin/retinol kapcsolódás révén, amelynek fennmaradását a vérplazma A-vitamin alkohol tartalma biztosítja.Eszerint az A-vitamin hiánya a rodopszin regenerációjának zavarát okozza, a szürkületi látás élessége csökken,súlyosabb esetben bekövetkezik a szürkületi vakság (farkasvakság).Megjegyzendő az is, hogy a retina csapocskáiban három látópigment jelenléte szükséges, amelyek hiányában a látás csak szürke árnyalatokkal teli lesz. Ez a három - jodopszinnak - nevezett látópigment a vörös, a kék és a zöld tartományokbeli fényre érzékeny, amely a színspektrum nagy részét magában foglalja.

Az A-vitamin szintén fontos szerepet játszik a sejtek szaporodását elősegítve a szövetek, és nevezetesen a csontszövet szilárdságára hatva a csontváz növekedésében; a retinol lehetővé teszi a csontok szivacsos állományába a kalcium beépülését. Hiánya a csontváz kóros csontritkulását idézi elő, még akkor is, ha a szükségesnél több a kalcium koncentrációja.
Az A-vitamin szerepe és hatásmechanizmusa csak kevéssé ismert a kötőszövetnél, ugyanígy az epidermiszre és a nyálkahártyára gyakorolt hatása is, főleg a száj- és a nyelőcső-nyálkahártya esetében. A bőr egymás feletti rétegeinek folyamatos hidratációjának biztosításával az axeroftol lehetővé teszi az epitélium integritásának és a nyálkahártyák hidratációs arányának a fenntartását, védve a nyálka kiválasztását a mukopoliszaccharidák szintézisének köszönhetően az epitéliumsejtekben.
Tehát kijelenthetjük, hogy az A-vitamin védi az epidermiszt, és elősegíti a szövetek regenerálódását.
Hiánya az epitéliumsejtek sorvadását okozza, ugyanakkor elősegíti a bazális sejtek szaporodását valamilyen kompezációs folyamat révén, előidézve a kötőszövet szarurétegének megkeményedését, amelyet keratinizációnak neveznek. Ennek magyarázatát az adja, hogy a közvetlen alatta elhelyezkedő sejtrétegek nem osztódnak, de az is előfordulhat, hogy az A-vitamin serkenti a bazális sejtek osztódását, és így a kötőszövet keratinizációját ellensúlyozza. Bizonyos, önként jelentkezőkön kórházi környezetben végzett klinikai kísérletek ezt látszanak igazolni: erőteljes A-vitamin-kezelésnek kitett személy epitéliuma jelentősebb mértékben hidratálódik úgy a nyálkahártya, mint a bőr esetében.

A bőr kiszáradását a faggyú- és a verejtékmirigyek fokozatos elsorvadása jellemzi, ez okozza a bőr vöröses és érdes jellegét. Ezeknek a jelenségeknek a megnyilvánulása vagy a tarkó alatt, vagy a nyak és a váll hátoldalán található; előfordulhat a kar és az alkar hátsó oldalán is, valamint a comb, a lábszár és a kéz külső oldalán, sőt az ülepen is, de az arcon sohasem.A bőr minden esetben - az egész testfelületen - szürkés és fakó árnyalatot vesz fel, ami különösen a hajas fejbőrön kifejezett.Más alkalmakkor a bőrön különböző diszkeratózis tünetek jelentkeznek, mint például a pszoriázis (pikkelysömör) - különösen túlérzékeny zárkózott személyeknél; az ichtiózis (halpikkelybőrűség), amely veleszületett örökletes betegség, jellemzője, hogy a bőrt halpikkelyekre jellemző elváltozásokborítják; a pityriasis korpázó hám-lással járó bőrbetegség, amelynek egyik speciális formáját a szőrtüszők körüli szarusodás jellemzi; vagy a kraurosis, amely bizonyos nyálkahártya-zavarokban lép fel, egyik speciális formája a kraurosis vulvae, ahol a külső női nemi szervek szklerotikus sorvadása figyelhető meg.

Végül az akne (pattanás) minden fajtája, természetesen a fiatalkori fajtája is, nagy mértékben javul a táplálkozást kiegészítő fokozott A-vitamin bevitellel.Egyes, ma még nem teljesen megerősített, amerikai kísérletek szerint az A-vitamin védi a koleszterol-anyagcserét. Valószínűleg szerepe van a kortikoszteron és a nemi hormonok termelésében is.

Az A-vitamin gyakran figyelmen kívül hagyott jellege a szervezetbe jutott különböző kémiai anyagokra gyakorolt antitoxikus és katabolikus hatása, legyen az gyógyszer vagy a modern táplálkozás egyes hamis "javító komponensei". Ebben az esetben az A-vitamin egy koenzim segítségével úgy az egyes mérgező vegyületek molekulaláncának lebontásában, mint a máj méregtelenítő funkciójának serkentésében vesz részt.
Végül az A-vitamin és a karotinoidok anti-ösztrogén hatása sem elhanyagolható, amely különösenn érdekes a menstruáció előtti kellemetlen tünetek enyhítésében, amelyet a mellek - néha fájdalmasfeszülése és érzékenysége jellemez, nem számítva az ezzel járó gyakran migrénerősségű fejfájást.
Az A-vitamin-hiányos étrend az adott személy korának és nemének függvényében előbb vagy utóbb az alábbiakban bemutatott zavarokat okozza, de nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a bélnyálkahártya asszimilációjában beálló zavarok ugyanezekkel a hatásokkaljárnak.
Ezek jelentőségük sorrendjében a következők:
- coeliakia betegség főleg gyerekeknél figyelhető meg, és a bélnyálkahártya zsírok és cukrok felszívódási hiányosságával jár. A széklet nagy mennyiségű, híg és zsíros, a vastagbél kitágult, ugyanakkor a beteg fogy és fokozódó vérszegénységben szenved. Másrészről a növekedés abbamarad, ezeknél a gyerekeknél komoly fertőzések fellépése és tüdőproblémák figyelhetők meg,
- sprue; a krónikus bélgyulladás egy formája, ahol megtalálható a jellemzően lágy, nagy mennyiségű, zsíros és bűzös széklet. Az arc beesett, azaz nagyon lesoványodott, és a nyelven sok jellegzetes seb jelenik meg,
- különböző máj- vagy nyálkahártya-zavarok,
- sebészeti beavatkozások szövődményei: főleg vastagbélrák esetében bél- és a pankreászkimetszésnél.
Az A-hipovitaminózis erősségének és időtartamának függvényében különböző jelentőségű kóros anatómiai elváltozások jelennek meg:
- a xerophtalmia (szemszárazság) jelenik meg először. Jellemző rá a szem kötőhártyájának szárazsága és összehúzódása, amely kifehéredik és összeráncolódik a szaruhártya körül. A könnymirigy nem termel több váladékot, ezért a szaruhártya homályossá válik. A szemhéjak megduzzadnak, és ez genny szivárgásához is vezethet a szemből.

Különös az, hogy a retinol vérplazmabeli koncentráció gyakran a normális értéknek felel meg. Tehát minden szintetikus A-vitamin kezelés mintegy hatástalan, ha természetes vitaminkezelés nem történik, a betegség továbbfejlődik:
- keratomalacia (szaruhártya-lágyulás), amelyre először a szaruhártya lágyulása, majd eltorzulása jellemző, igen gyakran az irisz és az üvegtest fekélyesedése és perforációja kíséri,valamint másodlagos fertőzések fellépése.
Megfelelő kezelés hiányában e betegség klasszikus kifejlődése a majdnem teljes vaksághoz vezet. Komoly gyógykezelés mellett is ritka, hogy gyógyulás után ne maradna hegesedés.
Végül az általános egészségi állapotot a szokatlan étvágytalanság és a hipokróm vérszegénység fellépése jellemzi, ez utóbbi a beteg szokatlan fehéres bőrszínében nyilvánul meg; természetesen ilyenkor fellép a stresszhatások - főleg érzelmi - elleni védekezési képtelenség, és az immunrendszer érzékenysége is csökken.
A szervezetben az A-vitamin koncentrációját a vérben található retinol mennyiségével mérik. Egészséges felnőtt embernél 20-30 ug/100 ml vérszérum. A 10 és 20 ug közötti koncentrációnál alacsony dózisról, majd 10 ug alatti töménységnél pedig hiányos állapotról beszélünk.
Amikor a plazmatikus retinolnak alacsony a koncentrációja, meg kell különböztetni, hogy a májtartalékok kimerülésének vékonybélanyagcsere-zavarairól vagy pedig a retinol-kötő fehérje (RPB Retinol-binding-protein.) csökkenése miatt kevesebb a szérum axeroftol tartalma.
A terhesség alatt az A-vitamin esetében a placenta barriernek szűrőpuffer szerepe van, mivel a magzat vérében található A-vitaminsav és a karotenoidok koncentrációja alcsonyabb, mint az anyánál.

Mindenesetre óvatosan kell bánni a terhesség alatti A-vitamin adagolásával, annak ellenére, hogy semmilyen teratogen hatás eddig nem volt kimutatható.
Ha a fiatal anya szoptatja csecsemőjét, az előtejnek és az anyatejnek köszönhetően semmilyen A-vitamin-hiány nem lép fel a csecsemőnél, még akkor sem, ha az anyának A-vitamin hiánya van. Ezzel szemben a cumisüvegből táplált csecsemőknél A-vitamin-hiány léphet fel zsírszegény tej-alapanyagból készült tápszer esetén, amikor a csecsemőknél emésztési felszívódási zavarok tünetei jelentkeznek.
A különleges étrendet fogyasztókon kívül, mint amilyen az eszkimóké, sehol nem találunk Európában A hipervitaminózist, csak ha valaki túlzottan sok tőkehalmáj olajat fogyaszt. A hipervitaminózis főleg a sarki területeken élő európai sarkkutatóknál tapasztalható, akiknek anyagcseréje nem alkalmazkodott az állati zsírokban igen gazdag táplálkozáshoz. A nagy vastartalmú fóka- és jegesmedvemáj, amit a betegségek elkerülése miatt fogyasztanak, olyan nagy mennyiségű retinolt tartalmazhat, hogy a hideg területeken élő népességnél az A-hipervitaminózis, és ennek heveny mérgezési tünetei is felléphetnek, főleg az előbb említett európai sarkkutatóknál.

Ettől a kivételtől eltekintve, hipervitaminózis csak a szintetikus retinol bevitele, vagy a szervezet túlzott érzékenysége miatt a bevitt mennyiségre nézve alakulhat ki; ez történik, amikor a cumisüvegből táplált csecsemők tejéhez túl könnyen hozzáadják a tejzsírban jól oldódó A- és D-vitamin-készítményeket.



Az A-hipervitaminózis tünetei a következőek:


- csecsemőknél koponyán belüli megnövekedett nyomás, amely a SÉE szindrómának nevezett tünetegyüttesben, a kutacsok kidomborodásában nyilvánul meg,
- gyermekeknél: a felnőtteknél jelentkező tüneteken kívül a csöves csontok végeinél jelentkező fájdalom, amelyet

gyakran összetévesztenek a növekedési fájdalommal, ami egyébként ezeknek a csontoknak a közepén szokott jelentkezni. Előfordulhat az ízületi porcok korai csontosodása is, amely az egész csontvázat és a gerincoszlopot érintő merevséget idéz elő,
- felnőtteknél: általános fáradtság, visszafojtott neurotikus izgatottságon alapuló kimerültség, hányásig fokozódó hányinger. Előfordulhat a bőr hámlása, amely a nyálkahártyákon is előfordulhat erős viszketéssel kísérve, sőt a természetes tesnyílások környékén a bőr berepedezhet.
Ezeknek a szimptómáknak az együttese mind heveny, mind krónikus mérgezés esetén egyaránt előfordulhat. Azonban ha a krónikus mérgezés állandósul, májmegnagyobbodás jelenik meg alkalikus foszfatáz növekedéssel, ugyanúgy, mint az egyes csontmegbetegedéseknél. Ezután tanúi lehetünk a kettős látással együttjáró pupillaödémának.

KÉSZÍTMÉNYEK:


Rendszerint két formában kapható, az egyiket természetes halmájolajból állítják elő, a másik a vízben diszpergálható alakja. A vízben diszpergálható készítmény retinol-acetátot vagy palmitátot tartalmaz, és olyanoknak ajánlható, akik az olajat nem tűrik, különösen akik aknéban szenvednek.
Magyarországon az A-vitamin drazsé, kapszula, olajos injekció és olaj, vagy D2-vitamin-nal együtt drazsé alakjában kapható orvosi receptre. Szokásos adagja felnőtteknek naponta 20 000—30 000 NE, gyermekeknek az életkortól függően naponta 5000—20 000 NE. A Polyvitaplex „8" 3000 NE, a Polyvitaplex „10" 1000 NE retinolt tartalmaz.


TOXICITÁS:

A napi 100 000 NE-t meghaladó adagok, ha több hónapon át szedik, toxikus hatásokat válthatnak ki. Csecsemőknél napi 18—500 NE-nél nagyobb mennyiség okozhat toxikus tüneteket (egy csésze főtt, felaprított sárgarépa 15 000 NE A-vitamint tartalmaz!)
Tünetei: hajhullás, hányinger, hányás, hasmenés, bőrhámlás, homályos látás, bőrkiütések, csontfájdalmak, szabálytalan menstruáció, fáradtság, fejfájás, májmegnagyobbodás. ELLENSÉGEI:
A többszörösen telítetlen zsírsavak a karo-tinnal az A-vitamin ellen hatnak, hacsak an-tioxidánsok nincsenek jelen.

Legalább 10 000 NE A-vitaminra van szüksége, ha 400 NE E-vitamint szed naponta.
Ha fogamzásgátló tablettát szed, csökken az A-vitamin-szükséglete.

Ha heti étrendje jelentős mennyiségű májat, sárgarépát, spenótot, édesburgonyát (batátát) vagy kantalupdinnyét tartalmaz, nem szorul A-vitamin-kiegészítésre.

Az A-vitamint nem szabad ásványolajjal beszedni.

Az A-vitamin B-vitamin-komplexszel, D-vitaminnal, E-vitaminnal, kalciummal, foszforral és cinkkel együtt hat legjobban. (Cinkre van szükség, hogy az A-vitamin a máj raktáraiból felszabaduljon.)
Az A-vitamin segít megvédeni a C-vitamint az oxidáció ellen.


Ne adjon a kutyájának vagy macskájának ételbe kevert A-vitamint!

A koleszterinszintet csökkentő gyógyszert szedők beleiből csökken az A-vitamin felszívódása, és ezért valószínűleg A-vitamin-kiegészítésre szorulnak.
A szervezetben való felhalmozódás elkerülése érdekében a kiegészítést hetente csak 5 napon át szedje, majd tartson kétnapos szünetet.

A sok béta-karotint tartalmazó étrend összefüggést mutat bizonyos rákbetegségek kisebb előfordulási arányával.
Ez a védelem azonban úgy tűnik,csak az élelmiszerekből származó béta- karotin esetében érvényesül.A béta-karotint tartalmazó kiegészítőknél nem mutatható ki