B2-VITAMIN

Tudományos név:  

RIBOFLAVIN

G-vitamin néven is ismert.

A régen egyszerű vegyületnek tekintett B2-vitamin valójában bonyolult szerves vegyület, amely egy nitrogéntartalmú flavinból, az­az izo-alloxazinból és egy cukorból, a ribózból áll: innen adódott a riboflavin elnevezés. Kristályos, vízben viszonylag jól, alkoholban nem oldódó hőstabil vegyület, amely nem oxidálódik szabad levegőn, de érzékeny a fényre és az ultraibolya sugárzásra. Azt állíthatjuk, hogy a B2-vitamin-komplex gyakorlatilag három faktorra osztható: a növekedési-, a bőr- és a vérfaktorra.


A riboflavin nagyon elterjedt a természetben, és igen gyakran észter formájában a B1-vitaminnal komplexet alkotva található a ga­bonafélék magvainak héjában és csírájában; az állati belsőségekben, mint a máj vagy a vese; a tojásban, tejben és halban. Foszforilált for­mában a B2-vitamin gyakorlatilag minden élő sejtben előfordul, de főleg az izmokban, a retinában és szabad formában a vizeletben.


LEGFŐBB TERMÉSZETES FORRÁSAI:

Tej, máj, vese, élesztő, sajt, leveles zöldfő­zelékek, hal, tojás.

A legnagyobb mennyiségben B2-vitamint tartalmazó élelmisze­rek fontossági sorrendben a következők: a sütőélesztő, marha-, kecs­ke-, sertésmáj, marhaszív, halak teje és a gabonafélék magvainak tel­jes őrlésű lisztje

A B2-vitamin napi szükséglete életkor és testsúly szerint külön­böző:gyerekeknél 0,6-2,5 mg, nőknél 1,5 mg, terhesség alatt 2,0 mg, szoptatás időszakában 2,5-3,0 mg. Férfiaknál szellemi erőfeszítéstől és a stressz-hatásoktól függően 1,8-2,2 mg szükséges naponta. Szervezetünk naponkénti B2-vitamin igénye inkább függ az anyagcse­re fontosságától és a napi elfogyasztott tápláléktól, mint az adott sze­mély fizikai aktivitásától.

Az emésztési folyamatokban a riboflavin a többi tápanyaggal együtt a bélnyálkahártyán át szívódik fel háromnegyed részben foszforilált formában: flavin-adenin-dinukleotidként (FAD), és szabad formában egy negyed részben. Ebben a formában kerül a kapuvénán keresztül a májba, ahol viszonylag kis mennyiségben raktározódik, mivel a tartalélok harmonikusan oszlanak el az egész szervezetben -főleg a lépben, a szívben és a vesékben.
A B2-vitamin egy kis része riboflavinként, valamint különböző metabolitok formájában távozik a veséken keresztül a vizelettel, ennél is kevesebb mennyiség távozik a bőrön keresztül a verejtékkel.
A riboflavin igen fontos szerepet játszik a sejtlégzésben, és köz­vetlenül belép a KREBS-féle ciklusba. Még ennél is nagyobb szerepe van a zsírsavak anyagcseréjében: a lipidek hidrolízise után a zsírsavak oxidációja acetil-koenzim-A formájában történik sok enzimatikus lé­pésen keresztül, míg a zsírsavak béta-oxidációjával fejeződik be. Így tehát minden zsírban gazdag étrend megnöveli a B2-vitamin igényt.A kiürí­tett mennyiség mindig a szervezet igényeitől függ, és fehérjeveszteséghez társulhat

.Stresszállapotban megnő a B2-vitamin-szükséglet.

A riboflavin részt vesz a fehérjék és az őket felépítő aminosavak anyagcseréjében is, lehetővé téve az aminosavak lebomlását dehidrogenálással, majd hidrolízissel, amely ammónia és szeparáltan az acetil-koenzim-A keletkezésével jár együtt. Ez utóbbi közvetlenül lép be a citrát-körbe. A B2-vitamin meggyorsítja a fehérjék lebontását és az aminosavak felhasználását a szervezetben.

Végül ne feledkezzünk meg a riboflavin szerepéről a purinok le­bontásában sem: részt vesz a hipoxantin xantinná majd húgysawá történő oxidációjában a xantin-oxidáz enzim közreműködésével.

A riboflavinhiány nem fordulhat elő táplálkozási szinten, csak hosszabb éhezés vagy helytelen táplálkozás esetén: szénhidrátok és zsírok túlzott mennyiségben fogyasztása gyakorlatilag fehérjebevitel nélkül, ahogy néhány olyan szigorú diétában látjuk mint a makrobiotika, zen, nyersfogyasztók, szigorúan vegetáriánusok.

A gyakorlatban nehéz a B2-vitamin hiányát megállapítani, mivel nincsenek speciális tünetei ennek az avitaminózisnak, inkább egyéb B-vitamin-csoport tagjainak és a fehérjehiánynak megfelelő tünet­együttesjellemző rá.

Mégis megfigyelhető a riboflavinhiányra utaló jellegzetes tünet, ami a bőr szárazságában nyilvánul meg, valamint az arcon domináló seborrheás foltokban, az ajak élénk piros berepedezésében: ez a cheilitis vagy ajakgyulladás. A nyálkahártyák nedvesek és szintén élénk vörösek; a nyelven még kifejezettebb ez az állapot, egész sötét színűvé; válik, fekete is lehet, mint a fehérje- vagy a PP- és B-­vitaminok hiányánál. Néha megfigyelhető a glossitis vagy nyelvgyul­ladás, ilyenkor a nyelv szintén élénk vörös. A szem kötőhártyája vö­rös és előfordulhat folytonos könnyezés, amely a látást is zavarhatja. A nőknél és kislányoknál a külső nemi szervek és a hüvelybemenet, a férfiaknál és kisfiúknál a here élénk vörös. A szem szaruhártyája za­varossá válhat, szimmetrikusan mindkét szemnél.

A szemhéjak - ugyanúgy mint a fülek - érzékenyek, és pattanás jellegű tünetek jelennek meg rajtuk.

A B2-vitamint a vese választja ki, az ariboflavinózist a vizelet kreatinin tartalmában a riboflavin koncentrációjának csökkenésével lehet kimutatni. Normális állapotban ez az érték nyolcvan mikrogramm/kreatínin gram, hiányos állapotban husz - ötven mikrogrammra csökken.

Semmilyen hipervitaminózis tünet nem ismert a B2-vitamin esetében.Coeliakia - nem trópusi spruenak is nevezett - megbetegedés­nél, amely a zsírok, szénhidrátok és gluten felszívódási zavaraival jár a vékonybél nyálkahártyán, gyógyszerként nagy dózisban alkalmaz­zák a riboflavint.
Jó hatással van a növekedésre és a szapo­rodásra.
Egészséges tőle a bőr, a köröm, és a haj. Elősegíti a pállott száj, ajak és nyelv gyó­gyulását.
Javítja a látást, mérsékli a szem kifáradását.
Egyéb anyagokkal együtt közreműködik a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék anyagcse­réjében.


A fény — különösen az ibolyántúli fény — és a lúgok tönkretehetik a riboflavint. (Átlát­szatlan tejesedények védik a riboflavint, amely el szokott bomlani az átlátszó üvegben tartott tejben.)
Egyéb természetes ellenségei: a víz (a B2-vitamin a főzés, forralás közben kioldódik a vízbe), a szulfa-gyógyszerek, az ösztrogének és az alkohol.

A fogamzásgátló tablettát szedő, terhes vagy szoptató nőknek több B2-vitaminra van szükségük.
Ha kevés húst vagy tejterméket fogyaszt, növelje a B2-vitamin felvételét.
Nagyon valószínű, hogy B2-vitamin-hiányos lesz, ha huzamos időn át diétázik fekély vagy cukorbaj miatt. 

(Minden olyan esetben, ami­kor valamilyen betegség miatt gyógyszeres ke­zelés alatt áll, beszélje meg az orvosával, mi­előtt étrendjét megváltoztatná, vagy újat vezetne be.)

Minden stresszállapotban B-komplex-kiegészítésre van szüksége.Ez a vitamin legjobban B6-vitaminnal, C-vi­taminnal és niacinnal együtt adva hat.Ha rákellenes szert, például methotrexátot szed, a túl sok B2-vitamin ronthatja a gyógy­szer hatékonyságát.