B2-VITAMIN
Tudományos név:
RIBOFLAVIN
G-vitamin néven is ismert.
A
régen egyszerű vegyületnek tekintett B2-vitamin
valójában bonyolult
szerves vegyület, amely egy
nitrogéntartalmú flavinból,
azaz
izo-alloxazinból és egy cukorból, a
ribózból áll: innen adódott
a
riboflavin elnevezés. Kristályos,
vízben viszonylag jól, alkoholban nem
oldódó hőstabil vegyület, amely nem
oxidálódik szabad levegőn, de
érzékeny a fényre és az
ultraibolya sugárzásra. Azt
állíthatjuk, hogy a
B2-vitamin-komplex gyakorlatilag három faktorra
osztható: a
növekedési-, a bőr- és a
vérfaktorra.
A riboflavin nagyon
elterjedt a természetben, és igen gyakran
észter
formájában a
B1-vitaminnal komplexet alkotva található a
gabonafélék magvainak
héjában és
csírájában; az
állati belsőségekben, mint a máj vagy
a vese;
a tojásban, tejben és halban.
Foszforilált
formában a B2-vitamin
gyakorlatilag minden élő sejtben előfordul, de főleg az
izmokban, a
retinában és szabad formában a
vizeletben.
LEGFŐBB TERMÉSZETES FORRÁSAI:
Tej, máj, vese, élesztő, sajt, leveles
zöldfőzelékek, hal, tojás.
A
legnagyobb mennyiségben B2-vitamint tartalmazó
élelmiszerek fontossági
sorrendben a következők: a sütőélesztő,
marha-, kecske-, sertésmáj,
marhaszív, halak teje és a
gabonafélék magvainak teljes
őrlésű lisztje
A B2-vitamin napi szükséglete életkor
és testsúly szerint
különböző:gyerekeknél
0,6-2,5 mg, nőknél 1,5 mg, terhesség alatt 2,0
mg, szoptatás
időszakában 2,5-3,0 mg. Férfiaknál
szellemi erőfeszítéstől és a
stressz-hatásoktól függően 1,8-2,2 mg
szükséges naponta. Szervezetünk
naponkénti B2-vitamin igénye inkább
függ az anyagcsere
fontosságától
és a napi elfogyasztott
tápláléktól, mint az adott
személy fizikai
aktivitásától.
Az emésztési folyamatokban a riboflavin a
többi
tápanyaggal együtt a
bélnyálkahártyán
át
szívódik fel háromnegyed
részben foszforilált formában:
flavin-adenin-dinukleotidként (FAD), és
szabad formában egy negyed részben. Ebben a
formában kerül a kapuvénán
keresztül a májba, ahol viszonylag kis
mennyiségben
raktározódik, mivel
a tartalélok harmonikusan oszlanak el az egész
szervezetben -főleg a
lépben, a szívben és a
vesékben.
A B2-vitamin egy kis része
riboflavinként, valamint
különböző metabolitok
formájában távozik a
veséken keresztül a vizelettel, ennél is
kevesebb mennyiség távozik a
bőrön keresztül a verejtékkel.
A riboflavin igen fontos szerepet
játszik a sejtlégzésben, és
közvetlenül belép a
KREBS-féle ciklusba.
Még ennél is nagyobb szerepe van a
zsírsavak anyagcseréjében: a lipidek
hidrolízise után a zsírsavak
oxidációja acetil-koenzim-A
formájában
történik sok enzimatikus
lépésen keresztül,
míg a zsírsavak
béta-oxidációjával
fejeződik be. Így tehát minden zsírban
gazdag étrend
megnöveli a B2-vitamin igényt.A
kiürített mennyiség mindig a
szervezet
igényeitől függ, és
fehérjeveszteséghez társulhat
.Stresszállapotban
megnő a B2-vitamin-szükséglet.
A
riboflavin részt vesz a fehérjék
és az őket felépítő aminosavak
anyagcseréjében is, lehetővé
téve az aminosavak lebomlását
dehidrogenálással, majd hidrolízissel,
amely ammónia és szeparáltan az
acetil-koenzim-A keletkezésével jár
együtt. Ez utóbbi közvetlenül
lép
be a citrát-körbe. A B2-vitamin
meggyorsítja a fehérjék
lebontását és
az aminosavak felhasználását a
szervezetben.
Végül ne feledkezzünk
meg a riboflavin szerepéről a purinok
lebontásában sem: részt vesz
a
hipoxantin xantinná majd húgysawá
történő
oxidációjában a
xantin-oxidáz
enzim közreműködésével.
A riboflavinhiány nem fordulhat elő
táplálkozási szinten, csak hosszabb
éhezés vagy helytelen
táplálkozás
esetén: szénhidrátok és
zsírok túlzott mennyiségben
fogyasztása
gyakorlatilag fehérjebevitel nélkül,
ahogy néhány olyan szigorú
diétában látjuk mint a makrobiotika,
zen, nyersfogyasztók, szigorúan
vegetáriánusok.
A gyakorlatban nehéz a B2-vitamin
hiányát
megállapítani, mivel nincsenek
speciális tünetei ennek az
avitaminózisnak, inkább egyéb
B-vitamin-csoport tagjainak és a
fehérjehiánynak megfelelő
tünetegyüttesjellemző rá.
Mégis
megfigyelhető a riboflavinhiányra utaló
jellegzetes
tünet, ami a bőr
szárazságában nyilvánul
meg, valamint az
arcon domináló seborrheás
foltokban, az ajak élénk piros
berepedezésében: ez a cheilitis vagy
ajakgyulladás. A
nyálkahártyák nedvesek
és szintén élénk
vörösek; a
nyelven még kifejezettebb ez az állapot,
egész
sötét színűvé;
válik,
fekete is lehet, mint a fehérje- vagy a PP- és
B-vitaminok hiányánál.
Néha megfigyelhető a glossitis vagy
nyelvgyulladás,
ilyenkor a nyelv
szintén élénk vörös.
A szem
kötőhártyája
vörös és
előfordulhat
folytonos könnyezés, amely a
látást is
zavarhatja. A nőknél és
kislányoknál a külső nemi szervek
és a
hüvelybemenet, a férfiaknál
és
kisfiúknál a here élénk
vörös. A
szem szaruhártyája zavarossá
válhat,
szimmetrikusan mindkét szemnél.
A szemhéjak - ugyanúgy mint a fülek -
érzékenyek, és pattanás
jellegű
tünetek jelennek meg rajtuk.
A
B2-vitamint a vese választja ki, az
ariboflavinózist a vizelet
kreatinin tartalmában a riboflavin
koncentrációjának
csökkenésével
lehet kimutatni. Normális állapotban ez az
érték nyolcvan
mikrogramm/kreatínin gram, hiányos
állapotban husz - ötven mikrogrammra
csökken.
Semmilyen hipervitaminózis tünet nem ismert a
B2-vitamin esetében.Coeliakia
- nem trópusi spruenak is nevezett -
megbetegedésnél, amely a
zsírok,
szénhidrátok és gluten
felszívódási zavaraival jár
a vékonybél
nyálkahártyán,
gyógyszerként nagy dózisban
alkalmazzák a riboflavint.
Jó hatással van a növekedésre
és a szaporodásra.
Egészséges tőle a bőr, a köröm,
és a
haj. Elősegíti a pállott száj, ajak
és
nyelv gyógyulását.
Javítja a látást,
mérsékli a szem
kifáradását.
Egyéb anyagokkal együtt
közreműködik a
szénhidrátok, a zsírok és a
fehérjék
anyagcseréjében.
A
fény — különösen az
ibolyántúli fény —
és a lúgok
tönkretehetik a
riboflavint. (Átlátszatlan
tejesedények
védik a riboflavint, amely el
szokott bomlani az átlátszó
üvegben tartott
tejben.)
Egyéb
természetes ellenségei: a víz (a
B2-vitamin a főzés, forralás közben
kioldódik a vízbe), a
szulfa-gyógyszerek, az ösztrogének
és az alkohol.
A fogamzásgátló tablettát
szedő, terhes
vagy szoptató nőknek több B2-vitaminra van
szükségük.
Ha kevés húst vagy tejterméket
fogyaszt, növelje a B2-vitamin
felvételét.
Nagyon valószínű, hogy
B2-vitamin-hiányos lesz, ha
huzamos időn át diétázik
fekély vagy
cukorbaj miatt.
(Minden
olyan esetben, amikor valamilyen betegség miatt
gyógyszeres kezelés
alatt áll, beszélje meg az orvosával,
mielőtt étrendjét
megváltoztatná, vagy újat vezetne be.)
Minden stresszállapotban
B-komplex-kiegészítésre van
szüksége.Ez a vitamin legjobban B6-vitaminnal, C-vitaminnal
és niacinnal együtt adva hat.Ha
rákellenes
szert, például methotrexátot szed, a
túl
sok B2-vitamin ronthatja a gyógyszer
hatékonyságát.
|