B9-VITAMIN
Tudományos név:
FOLSAV
PTEROIL-GLUTAMINSAV
Bc-VITAMIN, Bg-VITAMIN
L1-VITAMIN, M-VITAMIN, ELUÁT FAKTOR
A B-vitamin-csoport egyes tagjaira vonatkozó komplex
tanulmányok iránt csak elég
későn
kezdtek érdeklődni a kutatók. Az 1935
és 1939
közötti időszakban azonban
egyértelművé
vált, hogy a májban és a
különböző
élesztőgombákban létező
vitaminok bár eltérő nevet viselnek,
mégis -
ahogyan ez később bizonyossá is vált
-, nagyon
közeli kémiai szerkezettel rendelkeznek.
Az említett anyagok hiánya - a krolofillmentes
étrenden tartott állatfajtól
függően -
különböző típusú
vérszegénységet idéz elő.
Ugyancsak a
hiány következménye, hogy az
emésztőrendszerben a szaprofitabaktérium-telepek
fejlődése is leáll.
A folsav elnevezés 1941-től vált
nemzetközileg
elismertté, mivel ez az összetevő van jelen a
legnagyobb
koncentrációban a zöld
növények
leveleiben, elsősorban a spenótban.
Szerkezetét csak 1945-ben határozták
meg, amelyet
nem sokkal később kémiai
szintézisének
megvalósítása is követett.
1975-ben, a HIBBARD professzor különböző
tanulmányokat tett közzé,
megállapítva, hogy az esetek hetvenöt
százalékában a terhes
nőknél - főleg a
terhesség vége felé, vagy
ikerterhesség
esetén -sokkal gyakoribb a folsav hiány, mint
más
személyeknél. Mindez teljesen logikus,
hiszen
mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy a terhesség
utolsó öt hete alatt a magzat
születési
súlyának ötven
százalékát veszi
fel... természetesen az anya
raktárkészleteiből
elvonva!
1982 végén, négy kanadai
kutató -
BACHEVALIER, BOTEZ, CHARRON, és PEYRONNARD professzorok -
igen
érdekes tanulmányban
számoltak be a
B9-vitamin depresszióellenes
hatásáról,
megerősítve ezzel két másik francia
kutató
- professzor MEGGLE, a bordeaux-i Egyetemi
Kórházi
Központ, és doktor AUDEBERT, a
párizsi
Rotschild kórház gasztro-enterológiai
osztályának vezetője -ugyancsak a nyolcvanas
években végzett vizsgálatait.
Kémiailag a folsav molekulája összetett:
a
pteroilsav és a glutaminsav aminocsoportjához
kapcsolódik. Innen származik
egyébként
az időnként használatos
ptéroil-glutaminsav
elnevezés is. A pteroilsav - egy hozzá
kapcsolódó para-amino-benzoé-savval,
azaz H1 vagy
B10-vitaminnal együtt - maga is egy kettős pterin gyűrűből
áll.
Természetes állapotban - főleg a
növényeknél - a B9-vitamin leggyakrabban
poliglutamát formájában van jelen,
ahol a pteroil
savgyökök a glutaminsav
molekuláihoz
kapcsolódnak. A glutaminsav, a folsav és a
poliglutamát vitaminhatásának
nélkülözhetetlen
összetevője. Ahhoz azonban,
hogy az említett anyagok
aktiválódjanak, a
poliglutamátnak a bélcsatornában
hidrolizálódnia kell, mielőtt még a
nyálkahártya abszorbeálná.
Fizikai-kémiailag, a folsav kristályos, meleg
vízben jól, hidegben
kevésbé,
alkoholban egyáltalán nem
oldódó
vegyület. A Bc-vitamin specifikus
sajátossága, hogy
oldatának PH értéke szerint
különbözőképpen nyeli el a
fény
spektrumát. Lúgos vagy semleges
PH-értékü közegben
ellenálló a
hővel szemben, ugyanakkor bomlékony savas
PH-érték
mellett, és ultraibolya sugárzás
hatására.
Mivel a folsav - ahogyan ezt már korábban is
láthattuk - szorosan kapcsolódik a
növények
klorofillmüködéséhez,
ezért az állati -borjú, marha, vagy
sertés:
máj, vese, izom - sejtekben
felhalmozódott, valamint
a tojásban, a sajtban, a
gabonafélékben, a
hüvelyesekben, a búza- és
árpacsírában, a burgonyában
és a
csokoládéban is
megtalálható
poliglutamát
koncentrációjától is
függ.
A zöldségfélékkel
kapcsolatosan meg kell
jegyeznünk, hogy a spenót tartalmazza
leggazdagabban a
szabad folsavat, de nem szabad megfeledkeznünk a
spárgáról sem. Csekélyebb
mennyiségben ugyan, de megtalálható a
szárazbabban, a káposztában, a
sárgarépában, a
sárgaborsóban
és a gombában is.
Az életkor és a fizikai aktivitás
függvényében a B9-vitamin napi
szükséglete a 0,2 és a 0,5 milligramm
között változik. A terhesség, a
szoptatás, és az öregedés
fokozott, napi 0,8
milligramm folsavbevitelt tesz
szükségessé,
annál is inkább, mivel a megnövekedett
igény
kizárólag
táplálék
útján elégíthető ki, hiszen
semmiféle bélrendszeri
szintézis nem teszi
lehetővé
előállítását.
A táplálékkal a szervezetbe juttatott
folsav csak
a duodenum-jejunun
(patkóbél-vékonybél)
nyálkahártya szintjén
abszorbeálódik
valódi ptéroil-glutaminsav
formájában,
és nem a pteroilsav vagy a glutamátok
származékaiként. Ezeknek ugyanis előbb
hidrolizálódniuk kell, hogy később
ptéroil-glutaminsav formájában
felszívódhassanak. Ez az
átalakulás a
vérplazmában, az epében, a
vesékben, sőt az
agyban is megtalálható, de elsősorban a
belekben
raktározódó konjugázenzim
hatására megy végbe.
Enélkül a
nélkülözhetetlen
alkotórész
nélkül, a
táplálékkal a szervezetbe
juttatott glutaminok körülbelül
nyolcvan-kilencven
százaléka hatástalan marad,
így a
B9-vitamin elégtelen jelenléte
állapítható meg.
Néhány perccel az
emésztőrendszeri
felszívódás
után, a folsav előbb a máj
kapuvénába, majd
a nagy vérkörbe, végül a
perifériás keringésbe kerül.
Bizonyos gyógyszerek gátolhatják a
konjugázenzim aktivitását, illetve
csökkenthetik annak hatását. Ez
történhet az orális
fogamzásgátló
tabletták, a
barbiturátok, és egyes
görcsoldók - mint
például a fenitoin - esetében. Ha
tehát
ezeket a gyógyszereket rendszeresen alkalmazzuk,
B9-vitamin-hiány alakulhat ki.
Ugyanez a helyzet az orális
fogamzásgátló
tabletták, a
hypnobarbiturát-készítmények,
és az
egyes altatók folyamatos szedése
során, amelyek a
kelátképződésen keresztül
ugyanannyi
pteroil-glutaminsavat, mint amennyi hozzá
kémiailag
közelálló molekulát
gátolnak.
Azután, hogy a folsav a nagy vérkörbe
került,
minden típusú kötőszövetben
megjelenik,
és vagy az agyi-gerincvelői folyadékban, a
májban,
és a csontvelőben raktározódik, vagy
átalakul aktív koenzimmé,
és
felhasználódik. Fiziológiás
szempontból vizsgálva, a folsav
fol-reduktáz
hatására dihidrofolsavra bomlik, majd egy
másik
-az aszkorbinsav által aktivált -,
reduktáz
hatására tetrahidrofolsavra
redukálódik,
amelyik viszont egy folsavellenes-anyag miatt gátolt
formában van jelen. Mindez egy kémiai
reakciósorozat lezajlása után
következik be,
amikor is a folinsav - az angolszászoknál
citrovorum-faktor - elnyeri végleges
formáját.
A folsav normál mennyisége minden szervezetben
körülbelül hetven milligramm, amelynek
közel
egyharmad része folinsav
formájában a
májban és a csontvelőben van jelen. A folinsav
tehát igen aktív résztvevője
az
eritropoézisnek, azaz a
vörösvértestek
képződésének. Jelentős
B9-vitamin-koncentráció
található
egyébként a
vörösvértestekben, ahol
normál esetben 0,2-0,3 mikrogramm, vészes
vérszegénység esetén
mindössze 0,05
mikrogramm figyelhető meg. Ismét meggyőződhetünk
arról, hogy a „Jótékony
Természet"
érti a dolgát, hiszen
például a
koraszülöttek vagy
újszülöttek első heteiben
az eritrocita-koncentráció sokkal emelkedettebb,
és csak fokozatosan csökken az első
életév
folyamán.
A folsav koncentrációja az agyi és
gerincvelői
folyadékban körülbelül
háromszor
meghaladja a vérben lévő
töménységi
szintet. Ugyanakkor az epében közel
tízszeres
mennyiségben fordul elő, mint a plazmában. Ez
tehát azt jelenti, hogy az epe
koncentrációja
határozza meg, hogy a folsav
raktározására, vagy
eltávolítására van-e
szükség. Mivel, egyrészt nincs
emésztőrendszeri
felszívódás,
másrészt a gyomor-bélrendszer
szaprofitabaktériumai szintézis
útján
kiegészítő bevitelt biztosítanak,
így
jelentős mennyiségű B9-vitamin kerül a
székletbe.
Bármilyen élelmiszerből
származó felesleget
viszont a vese automatikusan kiválaszt, és a
vizelettel
ürít.
A folsavnak rendkívül jelentős szerepe van a
lebomlási folyamatokban, és a
különböző fehérjék,
illetve az őket
felépítő aminosavak
asszimilációs
változásaiban, mivel részt vesz a
hisztidin
és szerin eredetű monokarboncsoport
szállításában,
és így
hozzájárul a metionon, a nukleinsavak,
és a
purinok - elsősorban az adenin, a guanin, a xantin és a
húgysav - szintéziséhez.
Egy eléggé összetett kémiai
reakció
során, a hisztidin a folin- és a
hangyasav-származékok
hatására
glutaminsavvá bomlik. Majd - ezzel párhuzamosan -
részt vesz a szerin-glikoll, vagy glikkoll-szerin
egymás
közti, kölcsönös
átalakulásában, mindannyiszor a
folinsav
beavatkozása nélkül, de a
piridoxin
felhasználásával, hogy
különböző
monokarboncsoportokat hozzon létre, és - ahogyan
ezt
már a korábbiakban is
láthattuk -
hozzájáruljon az említett anyagok -
többek
között a metionin
szintéziséhez.
A B9-vitamin egyébként egy másik
úton is
hozzájárul a metionin
szintéziséhez: Ez
alkalommal a homo-ciszteinből kiindulva, a folinsav a metilcsoport
donorjának szerepét tölti be. Ez
utóbbi,
kobolamin hatására
kelátképződésen megy át,
és
metil-kobolaminná alakul, majd ezt követően
metioninná válik. A későbbiekben
azonban
látni fogjuk, hogy ez az anyagcsere-folyamat csak a
B12-vitamin
jelenlétének
függvényében mehet
végbe.
A folinsav rendkívül jelentős szerepet
játszik a
pirimidinek képződésében is,
ugyanakkor
kiinduló állomása a
különböző
pirimidintartalmú nukleinsavak és nukleotidok
képződésének és
átalakulásának. E folyamat
végeredményeképpen jön
létre a DNS
molekula.
Nagyon fontos tehát a B9-vitamin által
elősegített
és irányított mindenféle
anyagcsere-folyamat fenntartása, hogy a csontvelő
-csontvelősejtszinten - betölthesse
vörösvértestképző
szerepét, és
különösen eredményes
hatást fejtsen
ki a különböző típusú
vérszegénységek
előfordulása
alkalmával, mivel a
nélkülözhetetlen
cianokobolim hatását
egészíti ki.
Végül a B9-vitamin jelentős szerepet tölt
be az
álmatlanságból, a
szorongásból, az
átmeneti lidércnyomásos
félelmekből, az
emlékezeti zavarokból, vagy az idegi
depressziós
állapotokból fakadó,
különböző
pszichés rendellenességek
elhárításában is. A kanadai
tanulmányok -amelyeket fentebb már
említettem -
igen szoros kapcsolatot mutatnak ki a terhesség
végén fennálló,
lecsökkent
vérbeni folsav-koncentráció,
és a
szülést követő, úgynevezett
post partum időszak
depressziós állapota
között, amikor is a
folinsav felvételét a fiatal szülőnők
esetében megszüntették, vagy
nagymértékben csökkentették,
az esetek
nyolcvan százalékában
mély
depressziós krízis alakult ki. Ugyanezt
erősítik
meg azok a - már szintén idézett -
bordeaux-i
kutatások, amelyeket különböző
deprimált
„betegek" körében végeztek. A
vizsgálatok során ugyanis a
vér csökkent
folsavkoncentrációjának jellegzetes
tünetei,
és az idegi depressziós állapot
egyértelműen javulni kezdett B9-vitamin
adagolásával.
Normál, kiegyensúlyozott étrend
mellett
gyakorlatilag nem fordulhat elő B9-vitamin-hiányos
állapot. Abban az esetben viszont, ha szigorú
fogyókúrát követünk,
vagy még
inkább, olyan újszülöttek
esetében, akik
kizárólag folsavmentes kecsketejet fogyasztanak,
specifikus hiányállapot alakulhat ki. Ugyanez a
helyet,
ha az étkezési szokások szinte
kötelezően
előírják a kizárólag főtt
étel
fogyasztását, vagy olyan
megrögzött
agglegények körében, akiknek a
gasztronómiai
horizontja csak a konzervdobozok felnyitásáig
terjed.
Ezekben az esetekben tehát szintén
találkozhatunk
a B9-vitamin hiányával.
Krónikus hasmenéssel járó
gyomor-bélrendszeri zavarok esetén, vagy
steatorrhoe
(azaz zsírszéklet zsírral bevont,
fénylő
színű, rendszerint puha
állagú széklet
ürítése) alkalmával, illetve
a
vékonybél jelentős
csonkításával
járó műtétet követően, - mint
például a neoplasia (azaz a daganatos
szövetek
eltávolítására
irányuló
beavatkozás) a folsav
felszívódási
zavarai jelentkezhetnek. Ugyancsak hasonló
problémákat okoznak a súlyos
máj
károsodások, mint például a
cirrhosis (azaz
a máj idült, gyulladásos
kötőszövet-szaporodással, majd
zsugorodással
járó betegsége), vagy az
ismétlődő
sárgaság.
Egyes gyógyszerkészítmények
mellékhatásaként is kialakulhat ugyan
Bc-vitamin-hiány, de elsősorban az alkoholizmus jelent
komoly veszélyt, mivel az
alkoholmolekulák
blokkolják a folsavat, ami pedig
különösen
károsító hatású
krónikus
alkoholizmus esetén. Vannak azonban más
kémiai anyagok is, amelyek
B9-antivitamin-hatással
rendelkeznek: ilyenek egyes görcsoldók, mint
például a Primidone; bizonyos daganatos
megbetegedések elleni szerek, mint
például a
Methotrexate; néhány szulfamid és
baktériumölő szer, mint
például a
Trimethoprime; valamint a tuberkulózis elleni
készítmények, mint
például az
Isoniazid.
A mértéktelen
hashajtószer-alkalmazás
szintén jelentős folinveszteséget okoz a
bélrendszer
nyálkahártyáinak indokolatlan
irritációja révén, amelynek
következtében nemcsak a B9, hanem minden
más
vitamin felszívódási, és
felépítő anyagcsere-folyamatai
(abszorbció-asszimiláció) is zavart
szenvednek.
A krónikus vérzések, a
leukémia, a
fehérvérsejtek kóros
elszapo-rodási
szindrómája, a coeliakia - amely egy
krónikus
táplálkozási hiány
okozta, a
tápcsatornában a sikértartalom
iránti
intoleranciában megnyilvánuló
betegség -
mind-mind a Bc-avitaminózis lehetséges
patológiás következményeit
hordozza.
Ugyanakkor azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy
bizonyos
fiziológiás tényezők is
vitaminhiányos
állapot kialakulásához vezethetnek,
olyan
meghatározott esetekben, amikor a szervezetnek
megnövekedett vitaminszükségletet kell
kielégítenie, mint például
a
terhesség, andropausa (a here
hormontermelésének
csökkenése vagy
szünetelése), vagy menopausa (a
menstruáció
elmaradása) idején.
A folsav hiánya a kezdeti időszakban a többi
B-vitamin-csoport avitaminózisával megegyező, az
emésztési folyamatban
megnyilvánuló
tüneteket, nyelvvastagodást, nyelv- és
szájnyálkahártya
gyulladást, majd -
néha hasmenéssel kísért -
gyomor-bélrendszeri bántalmakat okoz.
Később,
különböző bőrbetegségek is
megjelennek, mint
például az acne rosacea (azaz az orr
hajszálértágulat és
fokozott
faggyúmirigy-elválasztás
miatti dudoros
bőrelváltozás, hétköznapi
nyelven:
„borvirág"), a száraz
ekzéma, vagy a
herpesz-szerű irritációk. Ebben a
stádiumban
kezdődnek a hematológiai zavarok: a leukopénia,
azaz a
fehérvérsejtek számának
rendellenes
lecsökkenése a vérben, vagy a
megaloblasztosnak
nevezett specifikus vérszegénység.
Ezeken
kívül, a terhesség folyamán
jelentkező
vérzések, vagy bizonyos magzati
rendellenességek
is jelentős folsavveszteséget idézhetnek elő a
vörösvértestekben és a
vérplazmában.
A megaloblasztos vérszegénység
gyakorlatilag egy
vészes
vérszegénységnek felel meg,
ami
nagyon közeláll az úgynevezett biermer
szindrómához (bár ezt az
állapotot a
vörösvértestek
mitózisában az „S"
fázis elhúzódása jellemzi),
amely a
DNS-szintézis zavarának
tulajdonítható. E folyamat pedig
ugyanannyira
függ a folsavtól, mint a B12-vitamintól.
Az
eritroblasztok, vagyis a fiatal, éretlen
vörösvér-sejt-alakok elhalnak a
csontvelőben, mielőtt
érett
vörösvértestekké
válnának.
A megaloblasztos vérszegénység
diagnózisa
három olyan biológiai
paraméteren nyugszik,
amely cáfolhatatlan és egyértelmű
felismerést tesz lehetővé:
- A szegycsonti punkció
segítségével
végrehajtott csontvelővizsgálat
háromféle
rendellenesség feltárására
szolgál:
- a megaloblasztok negyven-hatvan
százalékát
képviselő eritroblasztok, citoplazmájuk
és
sejtmagjuk rendellenes fejlődése miatt, hajlamosak
megalocitává válni, azaz a
megaloblasztok
enukleációja következtében
óriási
vörösvérsejtekké alakulni.
- a mielociták és a metamielociták -
vagyis azok a
sokmagvú sejtek, amelyekben neutrofil, eosinofil,
és
basofil típusú granuláció
található - betegesen megnagyobbodnak,
és
sejtmagjuk rendellenes
szegmentálódását vagy
osztódását okozzák.
- A megakaricotiák (csontvelő,
óriássejtek)
megritkulnak és hagyományos sejtmagjuk
szintén szegmentálódik.
- A haemogramm, vagy qualitativ vérkép
szintén
háromféle
anomáliára deríthet
fényt:
- vérszegénység, kevés
retikulocitával (éretlen,
hálózatos
magállományú
vörösvérsejt),
miközben az átlagos korpuszkuláris
hemog-lobinkoncentráció normális.
- a leukopenia, a sokmagvú, neutrofilsejtek
károsodásával,
- amelyek hipertrofizálódtak -, és
szegmentált magvakkal
- trombopénia, azaz a vérlemezkék
számának csökkenése. E
jelenség
elég gyakran megfigyelhető.
A hematológiai rendellenességekkel szinte egy
időben,
néha idegrendszeri bántalmak is feltűnnek:
tartós
álmatlanság,
emlékezetkiesés,
jellembeli változás, és
perifériás
idegrendszer zavarok, amelyeket
izomrángásos
reszketés is kísérhet, és
Parkinson
típusú is lehet. Ez utóbbi
rendellenességeket valószínűleg a
neuronok mielin
hüvelyében zajló
biokémiai
változások módosulásai
okozzák,
megváltoztatva az idegi ingerületek
átadását. Ebben az esetben
egyébként
az agyi és gerincvelői folyadék
folsavkoncentrációja is eltér a
normális
értéktől, és minden esetben
jóval
meghaladja a vérplazmabeli értéket.
Jelenleg még nem ismeretes semmiféle
B9-hipervitaminózis okozta zavar.
|