D VITAMIN
Tudományos név: KOLEKALCIFEROL
Kémiailag a D-vitamin a
vízben nem, alkoholban és zsírban
oldódó szteroidok közé tartozik, amely
kristályos állapotú. Két
megjelenési formája alapján két
alcsoportba sorolható:
- D2-vitamin vagy kalciferol, amely
D2-provitaminból más néven
ergokalciferolból keletkezik ultraibolya sugárzás
hatására,
- D3-vitamin vagy dehidro-koleszterol, amely
embernél a bőrben szintén a napfény ultraibolya
sugárzásának hatására keletkezik.
Ezzel szemben napfény hatására bomlanak,
és a növényi, illetve állati olajokat
fényvédő üvegben kell tárolni, ugyanakkor a
friss zöldségnövények ultraibolya
besugárzása növeli, D-vitamin - főleg D2
-tartalmukat.
Igen hasonló két alcsoportot
különböztethetünk még meg a D4-és
D5-vitaminét.
Táplálkozási
szempontból a halmájolajak a legjobb forrásai, a
legnagyobb koncentrációban a laposhal mája
tartalmazza: hárommillió NE (Nemzetközi
Egység), míg a tőkehal májában csak
tizenöthúszezer NE található. A
kevésbé ismert tonhalmáj
háromszázezernégyszázezer NE-t
tartalmaz. A szokásos étrendben az olajos
szardínia, a hering vagy a tonhal
négyszáz-kétezer Ne-t. A tehéntej
két-háromszor gazdagabb D-vitaminban, mint a női tej,
ezért igen ajánlott a szoptatás ideje alatt is, de
főleg az elválasztásnál a csecsemőknek megfelelő
mennyiségű tejterméket adni, és nem szabad vakon
hallgatni arra a vegetáriánus
véleményre, amely szerint a tej teljes
elhagyása és zöldséglevekkel való
helyettesítése ajánlott.
A bőr barnulása a mély
kötőszövetekben lévő D3-vitamin ultraibolya
fény hatására történő
átalakulására történik meg
napozáskor. De vigyázni kell a napfény
infravörös sugarainak hatására, amelyek a
szó szoros értelmében „megfőzik" a
kötőszövetet, és ez a felelős a
„napszúrásért" is, a kötőszöveti
sérülések miatt lerontva a D3-vitamin
szintézisének jótékony
hatását a bőrben.
A napi szükséglet
D-vitaminból szintén különböző a kor, a
nem, az éghajlat és az egyedi sajátságok
szerint, a táplálékkal történő
bevitelnek többé-kevésbé
ellensúlyoznia kellene az esetleges
napfényhiányt; és ez fordítva is igaz:
a bevitt kolekalciferol mennyiségét csökkenteni
kéne, ha az adott személy optimális
napfényviszonyok között él. Felnőtteknél
az átlagos napi D-vitamin-szükséglet 0,025 mg.
Csecsemőknél, főleg
koraszülötteknél, a D-vitamin-igény
megnövekedik annyira, mintha felnőttről lenne szó.
Egyaránt fontos a kalcium bevitele is, ezért figyelhető
meg, hogy az anyatejjel táplált koraszülött
sokkal gyorsabban éri el az optimális
növekedési görbét, mint tápszeren
élő társai, nem számítva az anyatejben
lévő ellenanyagokat.
Hat hónapos kortól tizennyolc
hónapos korig, amikor a legerőteljesebb a csontrendszer
növekedése, a gyerekeket fokozatosan - és
rendszeresen - napoztatni kellene. Kísérletesen
két, harmincfős hét hónapos korú,
gyerekcsoportot többször pár percig napoztattak; az
első csoporton csak fürdőnadrág volt, a második
csoport gyerekei rug-dalódzót viseltek, amelyen a
fürdőnadrág helyét kivágták, és
ez a rész meztelen volt. Az eredmény meglepő volt a
kísérletet végző orvosok számára,
mivel a második gyerekcsoporthoz tartozó csecsernők
kötötték meg jobban a kalciumot, és
növekedett gyorsabban az első csoport tagjaihoz képest. Ez
azt bizonyítja, hogy nem a napfénynek kitett
testfelület nagysága a fontos, hanem bizonyos szterolok
és melanoblasztok koncentrációja képviseli
az angolkór ellenes anyagokat.
Fontos megjegyezni azt is, hogy a
sötétebb bőrű csecsemők - és ez
érvényes a felnőttekre is, csak kisebb
mértékben - hajlamosabbak az angolkórra, mint a
világos bőrűek, amikor olyan területen élnek, ahol
kevés a napsütés, mivel a bőr
pigmentációját okozó melanoblasztok az
ultraibolya sugárzás behatolását és
a szterolok általi átalakulását
lassító fényszűrő rétegként hatnak a
bőrben.
Olyan országokban, ahol sok a
napsütés, szintén megtalálható az
angolkór, amikor a fiatal gyerekek városi
környezetben élve nincsenek eleget kint a szabadban.
Természetesen az ősszel született gyerekek jobban ki vannak
téve a fiatal gyermekkori növekedési zavaroknak,
mint azok, akik tavasszal születtek, és maximálisan
kihasználják a napfény jótékony
hatását.
A napi táplálékkal a szervezetbe jutott D-vitamin
és a többi zsírban oldódó anyag
semmilyen átalakuláson nem megy keresztül a
gyomorban. A duodénum szintjén - pontosabban a
vékonybél leghosszabb szakaszát jelentő jejunumban
- nagyon kis mennyiségű epesók jelenléte
szükséges ahhoz, hogy a bélfalon át
felszívódhasson.
Elég gyorsan felszívódva
a vékonybél nyálkahártyáján
keresztül a D-vitamin a limfatikus rendszerbe kerül, ahol
szabadon kering mintegy húsz órán át;
azonban a D-vitamin egy része kelát formában, majd
telített vagy egyszeresen telítetlen zsírsavak
hatására észterifikált formában
található meg. Ahhoz, hogy a vérszérumban
ugyanolyan szabadon keringjen, mint a limfatikus
folyadékban, a D-vitaminnak egy szállító
fehérjéhez kell kötődnie, amely kissé
módosítja térszerkezetét, és
így metabolittá átalakul. Ez a metabolit a
vérben egy alfa-globulinhoz kapcsolódva
újból kering a vérben, és egy újabb
kémiai átalakuláson megy át ezúttal
a vesében, annak tubuláris sejtjeiben, míg
végül aktív kolekalciferollá alakul. Ez
utóbbi átalakulásnak köszönhető a
kalcium bélfalon át történő
felszívódása, és hogy
koncentrációja megegyezzen a foszforéval.
Az emberi szervezetben a D-vitamin
raktározása elsősorban a májban
történik, de megtalálható az izmokban
és a zsírszövetben is. A májsejtekbe
történő beépülés egy enzimrendszer
segítségével történik, amely egyes
gyógyszerek, mint az epilepsziaelleni vagy
barbiturát-készítmények
hatására a D-vitamint inaktiválja. A D-vitamin
élettartama egészen lebomlásig és
kiürüléséig a széklettel és
vizelettel, mintegy hét - tizennégy napig tart
attól függően, hogy milyen metabolit
formájában volt raktározva a szervezetben.
Bármilyen eltérő sajátságai is legyenek a
táplálékkal bevitt D2-vitaminnak vagy a bőrben
keletkező D3-vitaminnak, az őket a szervezetben
szállító fehérjék nem
különböztetik meg a két alcsoportot, a
kolekalciferol-molekula májban és vesében
történő folyamatos átalakulásai miatt.
Tíz-tizenkét óra telik el a D-vitamin
felszívódása és a vérben lévő
kalcium koncentrációjának emelkedése
között. A májban lezajló és hat
órát igénylő első átalakulás
után a második átalakulás a vesében
megy végbe, és szintén ennyi időt igényel;
az ekkor keletkező - igazi metabolit - egy kicsit úgy
viselkedik, mint egy, a mellékvesék által termelt,
szteroid hormon. A parathormonnal harmonikusan hatva a
foszfor-kalcium anyagcserének
szabályozását végzi és
megkönnyíti a kalciumfelszívódást a
vékonybélben.
A D-vitamin felszívódása
a vékonybélben azokban a sejtekben történik,
amelyek a táplálékból
származó kalciumot is felveszik, ahol a kolekalciferol
metabolitja egy specifikus citoplazmatikus fehérjével
kelátot alkot, és e sejtek kromatin receptoraira
kötődve úgy tűnik, hogy egy messenger RNS és egy, a
kalciumot a csontokba szállító, fehérje
kialakulását idézi elő. Így a D-vitamin a
vér kalcium tartalmának élettani
koncentrációját három lépésen
keresztül valósítja meg, amelyek majdnem teljesen
megegyeznek a foszfátionokéval a vérben.
Másrészről a vér
foszforkoncentrációjának
csökkenését, majd közvetlenül
ezután a vér dehidro-kortikoszterol tartalmának a
növekedését figyelhetjük meg, amely a
vér normálisnál nagyobb kalciumtartalmát,
és következésképpen a fokozott
kalciumürítést vonja maga után az
elkövetkező órákban.
Élettani szempontból a
D-vitamin tehát elősegíti a kalcium és ehhez
kapcsolódóan a foszfátok
felszívódását a vékonybélben,
és lehetővé teszi ezek
szállítását az éppen
növekedésben lévő csontszöveti receptorokhoz -
szükség esetén. A vérplazma kalcium-
és foszforkoncentrációjának
szabályozása a D-vitamin és a parathormon
hatására történik. De amikor a parathormon
túl nagy mennyiségben termelődik, a csontszövet
elmésztelenedési folyamatát idézi elő
azáltal, hogy a csontfaló sejtek termelődése
felülmúlja a csontképző sejtekét. Ez a
hiperkalcémia azonnal elindítja kalcium és a
foszfátok vesén át
ürítését, ami néha a
csontváz demineralizálódásához vezet.
A D-vitamin-hiány a fent bemutatott
folyamatok révén gyerekeknél
súlyvesztéssel és
étvágytalansággal járó
angolkórt idéz elő, a felnőtteknél pedig
csontlágyulást okoz, amely a csontszövet
ásványi eredetű kalciumvtsztésével
jár, amikor is a csontszerkezet érintetlen marad,
ellentétben a csontrikulás folyamatával.
Csontlágyulás megfigyelhető többször
szült asszonyoknál is.
Fontosnak tűnik, hogy e két
utóbbi érdekes kórképet bővebben
kifejtsük: az angolkór esetében
különbséget kell tenni a veleszületett kora
gyerekkori angolkór és a kései angolkór
között.
A veleszületett angolkór igen
ritkán fordul elő; olyan
újszülötteknél figyelhető meg, akiknek
édesanyjuk igen rosszul táplált, és ez az
állapot már a terhességet jóval megelőzően
is fennállt. A kora gyermekkori angolkór minden tipikus
jegye megtalálható ebben az esetben, nevezetesen: nagyon
nagy homlok, az agykoponya elülső oldalán
eléggé szembetűnő kidudorodásokkal, széles
törzs és feltűnően görbült lábszár.
Rendszerint a betegség kifejlődése megegyezik a
korai gyermekkori angolkóréval.
A kora gyermekkori angolkór
régen azoknál a csecsemőknél volt megfigyelhető,
akiket gyenge tápértékű - a maiakkal össze
nem hasonlítható minőségű - tápszeren
neveltek. Természetesen más okok is vezethetnek az
angolkór kialakulásához: az
általánosan rossz életfeltételek, a
higiénia teljes hiánya, a rossz minőségű és
kevés táplálék, valamint a
bezárt életmód, azaz a szabad levegő
hiánya; azután krónikus emésztési
zavar lép fel, amely a mellkas
kiszélesedését okozza a bordák
ízületeinek megnagyobbodásával;
elhúzódó hörghurut és
tüdőgyulladás, valamint tuberkulózis miatti
leromlott fizikai állapot; krónikus gennyes
bőrgyulladás, mint a tályog, furunkulus, vagy a fertőző
szőrtüszőgyulladás. Amikor az angolkór már
kialakult, az immunrendszer védekezőképessége
gyengül, és a csecsemő fogékonnyá
válik egyéb fertőző betegségekre, amelyek
még tovább súlyosbítják az
angolkóros állapotot.
Az első hat hónapban a tünetek
elsősorban a koponyán figyelhetők meg: a csontok
lágyak maradnak, mint amilyenek a születéskor
voltak, majd a következő hat hónapban megjelennek a
bordákon az ízületi csomók, amelyek a
bordákat a szegycsonthoz kötő ízületek
megnagyobbodása következtében jelennek meg,
és az ún. bordafüzér
kialakulásához vezetnek. Az első kutacs nem zárul
be, és ez az állapot kórosnak tekinthető a
tizenötödik hónap betöltése után.
A késői angolkór a
pubertás kezdetén alakul ki vérszegény,
gyenge vagy rosszul táplált gyerekeknél. Igen
ritkán fordul elő teljesen egészséges
gyerekeknél. A leggyakoribb elváltozások a
kamaszkori gerincferdülés, lúdtalp, gacsos
térdállás (X-láb) és
deformált kezek.
Ettől kezdve főleg a végtagok
torzulnak, mindkét oldalon. Csomós boka és
csukló az ízületek megnagyobbodása miatt, ami
a hosszú csöves csontok epifizisének szintjén
alakul ki, valamint a mellkas is deformálódik. Ha az
angolkór kifejlődése folytatódik, a hosszú
csöves csontok meggörbülnek, főleg ha a gyerek
már járni tud. Néhány
angolkóros elváltozás nemcsak a csontok
fejlődésének zavaraira, hanem egy általános
idegű ínszalaggyengülésre vezethető vissza, nem
tartja meg többé a gerincoszlop normális
egyenességet. Másrészről megfigyelhető a
medence deformálódása, a fogak késői
megjelenése és a kialakuló fogak torzulása.
Az ilyen gyerek hajlamos a „rángatózásra",
amely nem egyéb, mint a kalciumhiányra visszavezethető
tetanuszos görcsök fellépése. Ilyen
görcsös állapotok egyébként
megfigyelhetők olyan felnőtteknél is, akik túlzottan
rendszertelenül táplálkoznak a modern kémia
vívmányai felhasználásával. Amikor
nincs kifejezett kalciumhiány, a gyereknél gyakran
megfigyelhető egy neuromuszkuláris izgalmi állapot,
amely a Chwostek-szindrómában, azaz reszke-tésben
nyilvánul meg.
Csonttörés esetén az
összeforradás jellegzetes torzulásokkal,
hibásan történik meg.
A csontlágyulást az
egész csontváz kóros és növekvő
hajlékonysága jellemzi, amely a csontok
fehérjevázának felborult foszfor-kalcium
anyagcseréjére vezethető vissza, amit a
D-vitamin-hiány vagy ennek anyagcserezavara okoz. Fontos
megjegyezni, hogy ezek a zavarok a már
növekedésüket befejezett csontoknál jelennek
meg.
Az angolkór nem okoz semmiféle
fájdalmat, de ezzel szemben ebben az esetben megfigyelhetők a
dekalcifikációra jellemző fájdalmak:
gerincfájdalmak, amelyek a gerincoszlop egy részét
vagy egészét érintik, a lapockacsont
és a medenceöv vagy a combok fájdalmai, amelyek
fokozatosan kacsázó járás
kialakulásához vezet, és egyre nehezebben tud
az érintett személy túl alacsony székre
leülni, illetve onnan felállni.
A csontlágyulásnak
különböző okai lehetnek: első helyen a
D-vitamin-hiány áll, amelynek eredete a helytelen
táplálkozásban, a napfény
hiányában vagy a D-vitamin
felszívódási zavaraiban a
bélnyálkahártyán, vagy epe- és
hasnyálmirigy-problémákban keresendő. Majd a
D-vitamin anyagcserezavaraiban, mint a cirrózis vagy a
veseelégtelenség esetében, amely a
rendszeresen hemoldializált egyéneknél fordul elő,
vagy az idült angolkórban, illetve az epilepszia elleni
gyógyszerek D-vitamin-hiányt okozó
mellékhatása váltja ki.
Befejezésül szintén
megtalálható a foszforhiány, amely lehet
„vitamin-ellenálló" angolkór,
vesetubulus sejtjeinek szintjén történő
foszforvesztés vagy gyógyszermellékhatás
következménye.
Klinikailag megfigyelhető az
alkalikus-foszfatáz koncentrációjának
öt-hatszorosára növekedése, a
Bodansky-egységekben mért öt-tizenkét
normális értékhez képest. De ez az
eltérés a normális értéktől
inkább a betegség fejlődési
stádiumára, mint a pillanatnyi állapotára
jellemző adat: az előrehaladott csontlágyulásnál,
amely nem fejlődik tovább, közel normális az
alkalikus foszfatázérték.
Kivéve a kisgyerekeknél, ritka
a vér kalciumkoncentrációjának
csökkenése, mivel igen gyakran a mellékpajzsmirigy
fenntartja a normális kalciumkoncentrációt a
vérben és a vizeletben is, természetesen a
csontváz rovására, amely emiatt
többé-kevésbé gyorsan
demineralizálódik. Ezzel szemben a vese általi
fokozott foszforürítés
következtében a vér
foszforkoncentrációjának csökkenése
figyelhető meg.
Ezt a fajta „automatikus
egyensúlyt", amely a vér különböző
ásványi sói között nyilvánul
meg, főleg a mellékpajzsmirigy működése
szabályozza, és amikor a vér
kalciumkoncentrációja és
ürítése alacsony, a
foszfor-koncentráció normális vagy kissé
csökkent marad, és foszfátürítés
jóformán nem létezik. A csontok tehát nem
veszítik el ásványianyag-tartalmukat, de a beteg
krónikus görcskészségben fog szenvedni.
A szintetikus D-vitamin
mértéktelen abszorpciója jellegzetes
tünetekben megnyilvánuló
hipervitaminózishoz vezet, amelyek elég gyorsan
megszűnnek a vitaminkezelés abbahagyása és a
kalciumban gazdag ételek fogyasztásának
kerülése után.
Csecsemőknél háromezer NE
naponkénti fogyasztása felett, felnőtteknél
pedig nyolcvanezer NE naponkénti fogyasztása felett a
D-vitamin hipervitaminózisáról
beszélhetünk.
Klinikai tünetei szoros kapcsolatban
vannak a kalcium vérbeni koncentrációjával,
főleg ez utóbbi növekedése esetén.
Legelőször nagyfokú
gyengeség lép fel leggyakrabban
fejfájással, sőt hányingerrel,
hányással és hasmenéssel
kísérve; kisebb-nagyobb kiterjedésű
viszketési és még néhány jellegzetes
tünet jelenik meg. Ezután bizonyos vesezavarok mutatkoznak:
fehérjevizelés, túlzott mennyiségű
vizeletürítés, amely azonban hagyja, hogy a
kalciumionok a nefronban kötődjenek, így
vesegörcsöt okozva, de sajnos a károsodások
legnagyobb részt maradandóak: ez az evolutív
veseelmeszesedést vonja maga után.
A megjelenő polidipszia, azaz olthatatlan
szomjúság nem akadályozza meg a szervezet
kiszáradását; mindemellett lelki zavarok
fellépése szintén megfigyelhető.
A
nagyvárosokban,különösen az erősen szennyezett
területeken érdemes több D vitamin bevitelről
gondoskodni.Bizonyos fogamzásgátlók
esetében is esetleg több D vitaminra van
szükség.
Szívbetegséget okoz a D-vitamin hiány
A D-vitamin hiánya növeli a szív-
és érrendszeri megbetegedések miatti
halálozást. Itt az újabb bizonyíték,
hogy milyen jelentős szerepet is játszik ez a vitamin az ember
egészsége szempontjából.
Harald Dobnig (Grazi Orvostudományi Egyetem, Ausztria)
vezetésével a kutatók 1997-2000. közt a
klinikákra érkező betegek D-vitamin szintjét
mérték meg, összesen 3 258 betegnél
(átlagéletkor: 62 év), majd 7,7 éven
keresztül követték nyomon a betegek sorsát. A
D-vitamin hiányos betegek közül csaknem kétszer
annyian haltak meg, mint a másik csoportban a vizsgálat
időtartama alatt, derül ki a Journal of the American Medical
Association (JAMA) Archives of Internal Medicine hétfői
számában közzétett eredményeikből. A
737 elhunyt beteg közül 307-en a legalacsonyabb
D-vitaminszintű csoportból, míg 103-an a legmagasabb
értékkel rendelkező csoportból kerültek ki. A
D-vitaminhiány és a szív- és
érrendszeri halálozás közti
összefüggés megdöbbentő: a halálesetek
több mint fele (62,8 százalékuk) szív-
és érrendszeri okokra vezethető vissza.
A tudósok egyelőre nem tudják, hogyan
befolyásolja a D-vitamin hiány a szív- és
érrendszeri, illetve az egyéb okú
halálozást, ám egyre több
vizsgálat állapítja meg, hogy a D-vitamin
kulcsszerepet játszik az emberi immunrendszerben. Egy a Harvard
Egyetemen 18 225 beteg bevonásával készült
vizsgálatból azt a következtetést
vonták le, hogy az alacsony D-vitaminszint növeli a
szívinfarktus kockázatát. Az erről
szóló tudományos közlemény az Archives
of Internal Medicine egyik korábbi számában
olvasható. Korábbi vizsgálatok a
cukorbetegséggel, elhízással és magas
vérnyomással hozták összefüggésbe
a D-vitaminhiányt. Számos ráktípus
és a D-vitaminhiány közt is találtak
kapcsolatot.
Világszerte az idősebbek mintegy 50
százaléka szenved D-vitamin hiányban, és a
helyzet a fiatalabbaknál is hasonló, írja az
Archives of Internal Medicine. A lehetséges okok közt a
szabadtéri tevékenységek visszaszorulása
mellett az öregedés és a levegőszennyezés
jöhet szóba. A D-vitamin legfőbb forrása a
napozás, mivel a nap ultraibolya sugárzása
elősegíti a D-vitamin termelését a szervezetben.
Napi 10-15 percet elég a napon tölteni.
A csontok egészségéhez is alapvető
vitamin csak nagyon kevés ételben található
meg. Ilyen a hal, a marhamáj és a
tojássárgája többek között. 85 g
tonhal konzervben 200 nemzetközi egységnyi D-vitamin
található. Az Amerikai Orvostudományi
Intézet napi 200 nemzetközi egység D-vitamin
bevitelt javasol a gyerekeknek és a felnőtteknek 50 éves
korig. 50 felett az ajánlott mennyiség 400-600 NE. Egyes
orvosok keveslik ezt, és további pótlást
javasolnak, ám a túlzott mennyiségű D-vitamin
veszélyes is lehet.
|