K-VITAMIN
Tudományos név: FILLOKINON
Először 1929-ben gyanították, hogy
létezik egy speciális
vérzéscsillapító faktor, ezzel
párhuzamosan DAM (Dánia) tanulmányozta a
koleszterol változását zsírszegény
tápon tartott csirkéknél. Nem sokkal később
egy svéd kutató SCHONEYDER csatlakozott
munkájához, és együtt
határozták meg minden kétséget
kizáróan egy olyan anyag
létezését, amelynek hiányában -
zsírszegény diéta esetén - a szervezetben a
kötőszövetek vérzékennyé váltak.
1936-ban sikerült izolálniuk a fillokinont, és DAM
ennek az anyagnak a „koagulációs vitamin" nevet
adta, ahonnan a K-vitamin-elnevezés is származik.
Már 1935-től részlegesen
előállították különböző
növényi alapanyagokból, és 1939-ben
sikerült megoldani modern szintetikus
előállítását is.
Fizikai-kémiai szempontból a
K-vitamin a valóságban a naftoki-non természetes
származékainak egy csoportja, amelynek több
alcsoportja létezik, közös jellemzőjük az
azonos váz, és az alifás fitil
oldallánc.
A fillokinon, más néven
fitomenadion, természetes állapotában nagyobb
mennyiségben a növények zöld leveleiben
található, míg a K2-vitamin baktériumokban
fordul elő. Az állati kötőszövetekben viszont
hasonló mennyiségű K1 - és K2-vitamin
található, és egyforma a vitaminaktivitásuk
is.
K1-vitaminból a napi
szükséglet igen kevés, amit bőségesen
fedez a nyers gyümölcsök és
saláták fogyasztása, ugyanennyi termelődik a
bélrendszerben a szaprofita baktérium flóra
által is, és az így keletkezett K-vitamin
közvetlenül a vérkeringésbe kerül.
Ahogy a többi zsírban
oldódó vitaminnál is láttuk, a K-vitamin is
az epe hatására elszappanosított formában
található a vékonybélben a többi
táplálékból származó
zsírral együtt, és a nyirokrendszer
közvetítésével jut be a
vérkeringésbe. Ez az étkezés után
két órával következik be, és
ekkor mérhető a vérben legmagasabb
K-vitamin-koncentráció, majd ennek kb. nyolcvan
százalékát a máj raktározza
és fokozatosan juttatja vissza a keringésbe a
következő három nap folyamán.
A K-vitamin egy jelentős hányada az izmokban és a bőrben raktározódik.
A vérben található
K-vitamin egy része a vesén keresztül
kiválasztódik, másik, jelentősebb része az
epébe kerül, ritkán szabad formában,
inkább oxidált- vagy glükuron
származékokként.
Fő K-vitamin-forrásnak a spenót
és a kelkáposzta tekinthető, mivel ezekben a
növényekben található a legnagyobb
mennyiségben; de megtalálható a
póréhagyma vagy a retek zöldjében.A
szervezetben a K-vitamin egyetlen funkciója, hogy a májon
keresztül biztosítsa a véralvadás
különböző faktorainak szintézisét,
ezenkívül nem vesz részt anyagcsere folyamatban,
vagy bármilyen anyag szintézisében. A
májsejtben a K-vitamin valószínűleg szerepet
játszik egy olyan sajátságos fehérje
termelésében, amely közös prekurzora lesz
négy - K-vitamin függő - véralvadási
faktornak, amelyek a protrombin, Prokonvertin, antihemofiliás
B-faktor, más néven Christmas faktor vagy
tromboplastin, valamint a Stuart faktor.
A véralvadás jelenségének vázlatos leírása a következő:
Először meg kell
különböztetni az érfalak
sérülésekor lejátszódó
természetes „in vivo" véralvadás
jelenségét a kémcsőbe levett vér „in
vitro" alvadási folyamataitól. Gyakorlatilag az
alvadási idő eltérő az „izolált" és a
„keringő" vér eltérő sajátságai miatt.
A véralvadáshoz egy
speciális fehérje, a fibrinogén jelenléte
szükséges. Ez fibrinné alakul, majd ez utóbbi
segítségével alakul ki a véralvadék.
A fibrinogén - fibrin
átalakuláshoz azonban egy koaguláló
enzim - a protombinból alakuló trombin -
hatása szükséges. Mindezek a lépések
csak két feltétel megléte esetén
játszódnak le: elegendő kalcium ion jelenléte a
vérben, és a közel 37 °C
hőmérséklet állandósága. A
fibrinogén - fibrin átalakulás a
véralvadás utolsó lépése, és
mindössze öt másodpercet igényel. Ez az a
stádium, amikor a vér al-vadását még
meg lehet akadályozni, például bizonyos
véranalízisek elvégzésénél.
Ehhez elegendő a trombin gátlása „anti-trombin"
hatású anyagokkal, mint a heparin vagy a heparinoid.
Már tudjuk, hogy a protrombin a
májban termelődik a táplálékkal
bevitt, vagy a bélflóra által termelt K-vitamin
hatására. Ez a véralvadás
közbülső szakasza, és csupán tizenöt
másodperc szükséges
megtörténtéhez. A protrombint olyan
K-vitamin-antagonisták módosíthatják,
mint az indan-dion vagy a kumarin-származékok.
A protrombin csak kalcium, és a
K-vitamin hatására a májban keletkező prokonvertin
jelenlétében képes trombinná alakulni.
Ekkor lép be a véralvadási folyamatba a
pro-akcelerinből az első protrombin molekulák
megjelenésekor alakuló akcelerin. Két másik
mechanizmus is működni kezd: szintén a K-vitamin
hatására a máj által termelt Stuart-faktor
és a tromboplasztin, amely egyszerre alakítja át a
prokonvertint konvertinné, és a protrombint
trombinná. Ez a kezdeti lépése a
véralvadásnak, és három percet
igényel „in vivo", ezzel szemben kilencet „in vitro"
körülmények között.
A tromboplasztin a vérplazmában
keletkezik a következő faktorok összehangolt
működése következtében:
antihemofíliás faktorok (A, B, C),
vérlemezkék és szöveti faktorok.
K-vitamin-bevitel hiánya gyakorlatilag
nem létezik, kivéve az olyan ritka eseteket, amikor az
étrend csaknem kizárólag fémdobozban
tárolt konzervekből áll. K-vitamin
hiánybetegség csak felszívódási
vagy felhasználási zavaroknál lép fel,
kivéve az újszülöttek
hipoprotombinémiáját (a normálisnál
kevesebb protrombin a vérben), amely
vérzékenységgel járó
betegség, vagy a másodlagos
hipotrombi-némiát, amely
alvadásgátló (antikoaguláns)
gyógyszerek hatására alakul ki.
A felszívódási zavarok
főleg emésztőrendszeri kórképek miatt jelenhetnek
meg: az epeutak blokkolása miatt kialakult
sárgaság a leggyakoribb, és a
bélnyálkahártya felszívódási
zavarai a következő esetekben: krónikus hasmenés,
zsírszéklet, krónikus vagy fekélyes
vastagbélgyulladás,
vékonybélgyulladás, vagy a mukoviszcidózis;
ez utóbbi egy örökletes, veleszületett
betegség, amelyre a külső kiválasztása
mirigyek váladékainak nagy viszkozitása jellemző.
A K-vitamin
felhasználásának zavarai a máj sejtek
károsodásának a következményei,
függetlenül azok eredetétől: mérgezés,
az epeutak akut vagy krónikus fertőzése, amelyek a
protrombin szintézisének részleges vagy
teljes gátlásához vezetnek, és
ezáltal idézik elő a hipotrombonémiát,
vagyis amikor a trombin koncentrációja túl
alacsonnyá válik a vérben. A Koller-teszt
segítségével (intravénás fillokinon
injekció) meg lehet állapítani a
májfunkció elégtelenségét,
megkülönböztetve a cirrózist és az
epevisszatartásból eredő sárgaságot
vagy a teljesen egészséges és jól
működő májsejteket: minél gyorsabban emelkedik a
protrombin koncentrációja, annál kisebb
mértékű a májfunkció
elégtelenség, és annál nagyobb a
májsejtek regenerációs
képessége.
Az újszülötteknél
elég gyakran megfigyelhető a születés utáni
első két-három napon a bélflóra és a
szaprofita baktériumok hiányából
következő hipotrombinémia, amely így
megakadályozza a K-vitamin szintézisét. Ahogy a
táplálkozás révén fokozatosan
kialakul a bélflóra, minden egyensúly
helyreáll mintegy öt nap alatt. Ez az időtartam
koraszülötteknél megduplázódhat,
és az általános véleménnyel
ellentétben az anyatej szegényebb K-vitaminban, mint a
tápszerek; a K-vitamin-elégtelenség
tüneteinek megjelenésekor fontos a
táplálék kiegészítése, ha ez
nem történik meg, a csecsemő egészen öt, hat
hónapos koráig gyenge marad, és hajlamos lesz
keringési és emésztési zavarokra.
A mellékhatásként,
vagyis gyógyszeres kezelést követően
fellépő hipotrombinémia elsősorban az
antikoaguláns kezelésben részesülő
súlyos szívbetegeknél figyelhető meg. Az
antikoagulánsok két fő kémiai csoportba tartoznak:
az indan-dion és a kumarin, valamint származékaik.
Emellett egyéb olyan anyagoknak is van antikoaguláns
hatása, mint az aszpirinnak és
származékainak. Ezek megakadályozzák a
véralvadást bizonyos - előbb ismertetett - faktorok
gátlásán keresztül: először a
prokonvertint, majd ezután az antihemofíliás B
faktort, a Stuart-faktort, és végül a
protrombint.
Két fontos adattal lehet a véralvadást jellemezni:
- Howell-idő: ez a rekalcifikált
plazma alvadási idejét megadó teszt
érzékenyebb, mint az koagulációs idő (K.
I.), négy adat ellenőrzéséből áll:
1. a tromboplastin kialakulásának ideje; 14-20 másodperc
2. a fibrinogén-fibrin
átalakulás ideje; 4-7 másodperc 3.a
koaguláció sebessége 20-28 másodperc
4. a vérlemezkék
fibrinogénjének és a fibrinnek a
kapcsolódása 54-64 másodperc
- Ouick-idő: vagy a protrombin
koncentrációjának meghatározása,
amely lehetővé teszi a vér koagulációs
idejének mérését - 37 °C-on - egy adott
vérplazmakeveréknél kalciumionok
jelenlétében. Az eredmény a teljes protrombin
aktivitást %-os értékben adja meg. A Quick-idő
mérésének módszerét az
antikoaguláns kezelések ellenőrzésére
is használják; a normális érték
60-100% között található.
A bevitel hiánya miatti, vagy
akár a felhasználási zavarokból eredő
K-vitamin-hiány hipotrombinémiára utalaló
tüneteket idéz elő: a protrombin
koncentrációja csökken és megnyúlik a
Quick-idő. Ez megfigyelhető a máj parenchyma sejtjeinek egyes
kórképeiben: krónikus
májgyulladás, krónikus etilizmus, cirrózist
megelőző állapot, cirrózis, steatosis, vagyis bizonyos
típusú kötőszövetek elzsírosodása.
A csecsemőknél fellépő
fiziológiás sárgaság - mint az
előbbiekben bemutatott hipoprotrombinémiánál
- súlyosbodik a K-vitamin-hiánya miatt, de itt a bizonyos
típusú májsejtek élettani
éretlenségéről van szó, amelyek csak a
születés utáni nyolcadik napon kezdenek el
működni, de ez az anyagcserezavar automatikusan megszűnik
pár nappal a sejtek megérése után. Az
epeműködés gátlása miatti
sárgaság, amelynél a májsejtek
egészségesek, a hipotrombinémia azonnal
megszüntethető K-vitamin-bevitellel.
Összefoglalva a különböző
súlyosságú vérzékenységek a
K-vitamin-hiány következményei.
Hipervitaminózis-zavarok nem
tapasztalhatók, amikor a K-vitamin tápanyagokkal
kerül a szervezetbe. Egyébként sokkal előbb
szenvedünk a túl sok táplálék
elfogyasztásának következményeitől, mint a
feleslegben bevitt fillokinontól.
Nem léphet fel hipervitaminózis
a K-vitaminhoz hasonló koagu-lációs
hatású menadion vagy származékaival
történő gyógyszeres kezeléskor sem, de
vigyázni kell mert túladagolásuk
mérgezést okoz. Lokális kezelésként
sclerodermia (bőrkeményedést okozó
kollagénbetegség) esetén
intravénásán is alkalmazhatóak, amelynek
káros mellékhatása nem figyelhető meg.
Ellenben azoknál az újszülötteknél
és főleg koraszülötteknél, akiknek
édesanyja a terhesség alatt menadionon alapuló
kezelésben részesült,
hiperbilirubinémiával (normálisnál
több epefesték a vérben) járó
hemolitikus vérszegénység tapasztalható.
|