F-VITAMIN
Tudományos név: TELÍTETLEN ZSÍRSAVAK
A kissé szabálytalan
F-vitamin elnevezés alatt a telítetlen
zsírsavakat kell érteni, amelyek mindennemű
zsírszerű anyag — olajok és zsírok -
alkotórészeit adják a szervezetben. A
telítetlen zsírsavak
létfontosságú forrásai a
különböző típusú kötőszövetek
tökéletes fejlődésének,
biztosítva e kialakuláshoz és az esetleges zavarok
ellensúlyozásához szükséges
energiát.
Csak az ötvenes években
adták az Egyesült Államokban a
telítetlen zsírsavaknak az F jelzőt, miután
felfedezték kétségtelen
vitaminaktivitásukat anabolikus jellegük
alapján a szervezetben. Ezek a zsír-nemű anyagok
gyakorlatilag nélkülözhetetlenek szervezetünk
számára, mivel a szükséges
energiát biztosítják
működéséhez; minden telítetlen
zsírsavnak táplálékunkkal kell
szervezetünkbe jutnia.
A hatvanas években Dr. HART és
Dr. COOPER (Los Angeles, Kalifornia) végeztek kutatásokat
az F-vitamin élettani szerepével kapcsolatban,
nevezetesen a prosztatát védő és a koleszterol
anyagcserére gyakorolt hatásairól.
Kémiai szempontból ezek a
zsírnemű anyagok nagy molekulatömegű
etiléntartalmú zsírsavak, amelyek
molekulalánc-hossza állati vagy növényi
eredetüktől függ. A „telítetlen"
megjelölést a molekulában jelenlévő egy
vagy több kettőskötésről kapták, amely
lehetővé teszi, hogy több ilyen lipidjellegű molekula
egymáshoz kapcsolódjon; a telített
zsírsavak nem tudnak molekulaláncukhoz további
anyagokat kötni. A kettőskötések
számától függően beszélhetünk pl.
egyszeresen, kétszeresen, háromszorosan vagy
sokszorosan telítetlen zsírsavakról. Idővel a
telítetlen zsírsavak legnagyobb része
hidrogenáció-val telített zsírsavvá
alakul.
A telítettség fogalma azt
jelenti, hogy egy szerves vegyület nem képes további
anyagokat megkötni.
A telítetlen zsírsavakhoz
tartozik például az olajsav egy telítetlen
kötéssel, a linolsav két, a linolénsav
három és az arachidonsav négy telítetlen
kötéssel. Nagy „hiányosságuk", hogy
szobahőmérsékleten igen könnyen
oxidálódnak, és az avasodásként
ismert folyamat révén telített
zsírsavakká alakulnak.
Az F-vitamin mindenekelőtt a foszfatid
jellegű lecitinben található mint annak
lényeges összetevője. Ezek alapján minden olyan
lecitinben gazdag tápanyag - például a kukorica,
szója, tojássárga, marhamáj, egyben a
lecitin emésztőrendszeri lebomlása réven gazdag
telítetlenzsírsav-forrás is.
Szabad F-vitamin található az
avokadó körtében, a kukorica, sütőtök,
napraforgó, földimogyoró és a len
magjában. A sárgadinnye és a tök magja is
jelentős mennyiségben tartalmazza; sőt a
búzacsíra, a dió, mandula, valamint a
pórsáfrány (Carfhamus tinctorius), a
kukorica, szezám, szója, és napraforgó
magjából hideg sajtolással nyert olajok
tekinthetők a leggazdagabb növényi eredetű
F-vitamin-forrásnak. Ami az állati eredetű
zsírokat, mint F-vitamin-forrásokat illeti, elsősorban a
zsíros húsú halak tekinthetők telítetlen
zsírsavban gazdagnak: az angolna, tonhal, orsóhal,
amelyek egyben nagy kalória bevitelt is biztosítanak. A
húsoknál a marhahús, a belsőségeknél
pedig a máj és az agyvelő tartalmaz igen nagy
mennyiségű F-vitamint. Mindezek ellenére mégis a
lecitin a szervezet anyagcseréje számára legjobban
hasznosítható F-vitamin-forrás.
Az etiléntartalmú telítetlen zsírsavak
anyagcseréje a gyomorban kezdődik, ahol minden zsírnemű
anyag egyéb táplálékrészekkel
kevert állapotban van, és
hidrogén-telítettségük
függvényében bomlanak le lassabban vagy gyorsabban a
dehidrogenációs átalakulás során.
Ezután az epe által
emulzifikált zsírok fokozatosan elszappano-sodnak ahogy
előrehaladnak a bélüregben, és itt a
telítetlen zsírsavak közvetlenül hatnak a
„chylomicronokra", azaz az óriás
zsírmolekulák-ra, előidézve mintegy
„ködszerű" eloszlásukat. így nem
rakódik le koleszterol az erek belső falára, és
elkerülhetővé válik végzetes
meg-keményedésük. Az F-vitamin, és főleg a
linolsav hatására a kemény zsírok
fokozatosan lipolízisen mennek át.
A
bélnyálkahártyán keresztül
felszívódva a zsírsavak biztosítják
a fölös mennyiségű koleszterol oldatban
tartását, szállítását
és végül eltávolítását:
ezt nevezzük az F-vitamin koleszterotrófikus
(koleszte-rolellenes) hatásának. Ez egy igen fontos
mozzanata a szív- és érrendszer
védelmének. Azonban meg kell jegyeznünk, hogy nem a
táplálékkal bevitt, hanem a szervezet
által előállított koleszterolról van
szó ebben az esetben - azaz, arról, amely kémiai
felépítésében igen hasonló a
táplálékból származó
koleszterolhoz, de saját szervezetünk termeli a
májban és a vékonybélben. Fontos
megjegyezni, hogy egyes szervezetek, még a
táplálékkal bevitt zsírok teljes
hiányában is felesleges mennyiségben
állítanak elő koleszterolt, és folyamatosan
ún. hiperkoleszterolémiás (túl nagy
mennyiségű koleszterin a vérben) állapotot
tartanak fenn, amely neurotikus vagy pszichoszomatikus eredetű.
A szervezetben a kétszeresen,
háromszorosan vagy többszörösen telítetlen
zsírsavak keverednek a növényi olajokban gyakran
jelenlévő szitoszterinekkel, amelyek csökkentik a
koleszterin felszívódását a
bélnyálkahártyán keresztül. Főleg a
béta-szitoszterin hatásos, mert
kismértékben csökkenti a vér koleszterin
és béta-lipoprotein
koncentrációját.
A növényi olajok főzése
közben - főleg ha ez gázlángon
történik 180 °C felett - a
zsírmolekulák oxidálódnak, valamint
rákkeltő szénhidrogének és a mérgező
akrolein keletkezése közben bomlanak. Ez utóbbi
etiléntartalmú aldehid, amelyből több
veszélyes polimerszármazék keletkezik. A
koleszterol koncentrációjának
csökkenése azáltal is megtörténik, hogy
az állati vagy növényi eredetű zsírok minden
esetben tartalmaznak telített zsírsavakat is, és
az epe működése révén
megkönnyíti a koleszterin
kiválasztását a bélrendszeren
keresztül. Igen fontos kapcsolat van a
többszörösen telítetlen zsírsavak
és a telített zsírsavak aránya
között, ennek 0,50 körüli értéknek
kell lennie, amelyet egészséges és harmonikus
táplálkozással lehet biztosítani;
azonban számításba kell venni a zsírok
szitoszterin tartalmát is.
Az F-vitamin képes
kettőskötései segítségével két
vagy több jód-, illetve hidrogénatomot
megkötni. Ez a magyarázata annak, hogy a csontok
normális növekedése telítetlen
zsírsavak nélkül nem lehetséges,
másrészről a B-vitamin-csoport tagjaival kapcsolatba
kerülve az idegrendszer harmóniáját is
biztosítja. A telítetlen zsírsavak, egy ma
még nem teljesen ismert folyamat révén,
szintén fontos szerepet játszanak a
véralvadás jelenségében, a plazmatikus
fázis utolsó előtti lépésében,
vagyis a protrombináz szintézisében, ami
által befolyásolják a véralvadék
kialakulásának gyorsaságát. A túl
gyors véralvadás
megakadályozásával az F-vitamin védi a
keringési rendszert a koronáriás
trombózistól.
Ugyanakkor a telítetlen
zsírsavaknak fontos allergia elleni és
gyulladásgátló szerepük is van, nagyon
hatásosak az asztma vagy egyes bőrproblémák
kezelésénél, kivéve a visszeres
fekélyeket. A pattanások, és egyéb
bőrfertőzések, mint a furunkulus, látványosan
gyógyulnak a táplálékkal rendszeresen
bevitt F-vitamin hatására. Sőt még a
fogszuvasodás vagy a szabálytalanul növő fogsor
állapota is javul az F-vitamin
felszívódása révén.
Másrészről a telítetlen
zsírsavak elősegítik a fogazat szabályos
növekedését, és
feszültségoldó, antistresszhatásukkal
jótékonyan befolyásolják az idegrendszer
működését, ezáltal védve a gazdag
ideghálózattal rendelkező sima izmokat valamint a
szívizomzatot is. Egyébként amerikai szerzők
kimutatták a telítetlen zsírsavak specifikus
gyulladásgátló hatását a
prosztatamegnagyobbodásnál, és a fokozott
vizeletürítésnél, amellyel olyan
járulékos zavarok is enyhülnek, mint
például a hólyaghurut, a lábak
duzzadása vagy a libidó csökkenése.
A telítetlen zsírsavak a
szervezetet védik a röntgen- és egyéb
ionizáló sugárzásokkal szemben, vagy
legalábbis csökkentik ezek
károsító hatásait.
Végül a telítetlen
zsírsavak védik a kötőszövetek
hidratáltságát és a kollagén
stabilitását, e tulajdonságuk alapján
sikerrel alkalmazzák ezeket a vegyületeket egyes
pikkelyesedéssel járó bőrbetegségek
gyógyításában.
Az F-vitamin-hiány
zavarokat okozhat a szervezetben, mivel a telítetlen
zsírsavak egyes emésztési problémák
esetén, mint például a hasmenés, nem
találhatók tökéletesen oxidált
állapotban, és ezáltal zavart okoznak
elsősorban a B-vitamin-csoport tagjainak a
bélnyálkahártyán keresztül
történő felszívódásában.
Az F-vitamin-hiány pontos tünetei
azért sem teljesen ismertek, mert nagyrészt
összekeverhetők az emésztési zavarokat okozó
A-vagy D-vitaminok hiányának tüneteivel. Azonban ha
telítetlen zsírsavakban szegény az
étrend, a következő tünetek tapasztalhatók:
látszólag ok nélküli és hosszan
tartó hasmenés, száraz pattanások, a bőr
természetellenes szárazságából
következő ekcéma, valamint ehhez kapcsolódóan
a körmök töredezése és hajhullás. A
veseműködés zavarai, és fokozatos,
megállíthatatlan fogyás.
A telítetlen
zsírsavhiány következménye a bőrszövet
túlzott szárazsága, amely a bőr
szaruképleteinek nagyfokú
érdességéhez és
törékenységéhez vezet: a
körmök lemezesen berepedeznek és
törékennyé válnak, jelentős hajhullás
is tapasztalható. Bizonyos, bőrpírral
kísért ekcéma tünetei is megjelenhetnek,
máskor nagymértékű szőrtüsző-gyulladás
lép fel.
Gyakorlatilag nem ismertek
F-hipervitaminózis-tünetek, mivel a
táplálékkal történt túlzott
telítetlen zsírsavbevitel az általunk jól
ismert eperohamban nyilvánul meg, amikor az elfogyasztott
felesleget az epeváladékkal együtt kihányjuk.
Ha a fölös mennyiség nem vált ki ilyen
drasztikus tüneteket, egyszerűen a széklettel
ürül ki a szervezetből.
Aki rendszeresen nagy mennyiségű
szénhidrátot fogyaszt,annak több F vitaminra van
szüksége. Bár a legtöbb dióféle a
telítetlen zsírsavak kitűnő forrása, a
paradió (brazíliai dió) és a kesudió
nem az!
|