E-VITAMIN
Tudományos név: TOKOFEROL
Régen a meddőséget
valamilyen isteni vagy ördögi átoknak
tekintették, amelyen csak a mágia vagy az
alkímiai orvoslás segíthetett, és
sokáig szégyenbélyegnek számított,
rengeteg drámát okozva.
Csak 1920-ban feltételezte EVANS egy
termékenységet befolyásoló faktornak a
létezését, amikor az egyébként igen
szapora fehér egereket teljesen zsírmentes
étrenden tartva azt tapasztalta, hogy szaporodásuk
teljesen leállt. Ebbe a munkába bekapcsolódott
BISHOP is, akivel 1922-ben megállapították, hogy a
vemhes patkányok bizonyos táplálékot
előnyben részesítettek, így a zöld leveleket
és a csírázó búzaszemeket.
Ezeket kivonva táplálékukból azt
tapasztalták, hogy a nőstény patkányok
elvetéltek, nagyon gyakran halott magzatot hozva a
világra, míg a hímeknél a
hímivarsejt-termelő epitélium
elváltozásaira lettek figyelmesek. Ezután
megkísérelték a
búzacsíraolajból az E-vitamin
előállítását, amely EVANS-nak sikerült
1936-ban. Két évvel később, 1936-ban KARRER
kémiai szintézisét is megoldotta.
Meg kell jegyezni, hogy fizikai-kémiai
szempontból az általánosan használt
E-vitamin kifejezést különböző tokoferol
vegyületekre együttesen alkalmazzák. Az egyes
típusú tokoferolmolekulák hidroxi-kromon-mag
köré rendeződött láncai kissé
eltérnek egymástól.
A természet által rendelkezésünkre bocsátott tokoferolok a következők:
- alfa-tokoferol, természetes
állapotban ez a forma a leggyakoribb, és ennek van a
legnagyobb biológiai aktivitása;
- béta-tokoferol, valamint a
gamma-tokoferol, amely a búza- és
kukoricacsíra-olajból izolálható,
ezeknek viszonylag gyenge vitaminaktivitása van, míg
a szójaolajból izolált delta-tokoferolnak
gyakorlatilag nincs vitamin hatása.
Minden tokoferol könnyen
kivonható természetes állapotában,
és szobahőmérsékleten halvány sárga
sűrű olajos folyadékként nyerhetők ki.
Vízben oldhatatlanok, viszont
jól oldódnak zsírban, hiszen e
tulajdonságuk alapján sorolták őket ebbe a
vitamincsoportba. Nagyon érzékenyek az
oxidációra, az ultraibolya fényre, és a
hőmérsékletváltozásokra.
Elsősorban az alfa-tokoferol koncentrációjától függ az E-vitamin-aktivitás.
A természetes E-vitamin a
gabonafélék (főleg búza), a szója-,
kukorica csírájában található,
amelyekből, könnyen kivonhatók. A hántolatlan rizs,
a zöldségnövények zöld levelei
(káposzta, spenót, salátafélék),
valamint az olajos magvú termések (dió,
mogyoró), szintén nagy mennyiségű alfa-tokoferolt
tartalmaznak, ugyanúgy mint a földimogyoró-
és az olívaolaj. Ami az állati eredetű
élelmiszereket illeti, a vaj és a szalonna tekinthető a
legfontosabb E-vitamin-forrásnak, majd ezután a
máj (főleg a borjúmáj) és a
tejtermékek következnek.
Ellenségei:hő, oxigén,
fagypont körüli
hőmérséklet,ételkészítési
eljárások,vas,klór,ásványi olaj.
Az anyagcsere szintjén
vizsgálva az E-vitamin a vékonybélben
emulgeálódik és hidrolizálódik az
itt jelenlévő epesók hatására,
felszívódása pedig a
bélnyálkahártyán keresztül
történik. Kísérletekben
megállapították, hogy sajnos az E-vitamin
kétharmada a széklettel és a vizelettel
kiürül, és csak kb. 35% -a kerül a
vérkeringésbe a nyirokrendszeren keresztül. Az
E-vitamint a vérplazma szállítja először
szabad formában, majd béta-típusú
lipoproteinekhez kötötten. A keringés
révén eljut minden típusú szövethez,
és végül a felesleg a májban
raktározódik. A májban raktározható
E-vitamin öt gramm lehet, az ezen felüli mennyiség,
amely kb. megegyezik a májban raktározott
mennyiséggel, a herékben, a méhben,
hipofízisben, a mellékvesékben és a
zsírszövetben képez tartalékot.
Élettani szempontból az
E-vitamin hatásmechanizmusa és biokémiai
szerepe alig ismert, azt azonban tudjuk, hogy a tokoferolnak
antioxidáns szerepe van, amely védi a sejtanyagcsere
egyensúlyát és késlelteti a sejtek
öregedését, bár kelátot képez
az oxigénnel. Emellett az alfa-tokoferol bizonyítottan
antioxidánsként hat a többszörösen
telítetlen zsírsavakra, sőt az A-vitaminra és a
karotinoidokra is, valamint fontos szerepe van a
vörösvértestek falát képező
intracel-luláris membránok stabilitásának
fenntartásában. Ez az antioxidáns-hatás a
sejtre mérgező peroxidok keletkezése ellen hat, amellyel
akkor találkozunk, amikor a tápanyag túlzott
mennyiségben tartalmaz többszörösen
telítetlen zsírsavakat, vagy hiányzik belőle az
E-vitamin.
Bizonyos kéntartalmú
aminosavak, a szelénium vagy a koenzim, amelyek önmagukban
is antioxidánsok, képesek ellensúlyozni az
E-vitamin-hiány tüneteit. Fenti sajátságuk
hidrogénszállító
tulajdonságukból fakad. Egyébként az
E-vitamin fontos szerepet játszik a hidrogén
előállításában és
szabályozásában, azaz egyrészt a levulinsav
és a porfobilinogén, másrészt a hemoglobin
képződésében. Egyébként a
tokoferolok teszik lehetővé a vas kötődését a
vörösvérteshez, ezzel meggátolják a
vérszegénység kialakulását.
A csecsemőknél - főleg a
koraszülötteknél - a napi
E-vitaminszükséglet kb. napi tíz milligramm,
hogy elkerülhető legyen a hemolitikus anémia
(vérszegénység egyik fajtája), mivel a
szervezetnek ebben a korban gyakorlatilag nincsenek
tartalékai. Különben az újszülött
vérében az E-vitamin koncentrációja
negyedrésze az anya vérében
találhatónak, ami azt bizonyítja, hogy a placenta
csak kevés tokoferol átfutását teszi
lehetővé az anyai vérkeringésből a magzati
vérkeringésbe.
A felnőttek napi tokoferol
szükséglete háromszorosa a gyerekekének,
azaz öt és tizenöt NE között mozog, ahol egy
NE megfelel egy milligramm alfa-tokoferolnak.
Az E-vitamin-hiány klinikai
tünetei megegyeznek attól függetlenül, hogy
a tápanyag hiányos vitamin tartalma miatt, vagy
bélfelszívódási
elégtelenség, epesók hiánya a
duodénumban, vagy a táplálék túlzott
telítetlen zsírsav-tartalma miatt alakult-e ki. A
vérplazma tokoferoltartalmának hét és
tizenhat milligramm/liter kell lennie, az ez alatti
koncentrációnál a vitaminhiány tünetei
jelennek meg. Ezzel szemben E-hipervitaminózis jelei sohasem
tapasztalhatók, mivel a vitamin felesleges mennyisége
automatikusan kiürül a széklettel a szervezetből.
Az üvegtest zavarai miatt
kialakuló kisgyermekkori vakság, vagy a kamaszkori
rövidlátás egyaránt a csecsemőkori
E-vitamin-hiányra vezethető vissza, ezenkívül a
felnőttkorban fellépő sima- és
harántcsíkolt izomrostok sorvadása is. A
szívizom-károsodás, valamint a hím
ivarsejtképző epitélium
megváltozásának okai is az
E-vitaminhiányban keresendők. Ez utóbbi komoly
zavarokat okoz a spermato-genezis folyamatában: az
oligospermiát, amely a spermatozoidok
termelődésének a felére
csökkenését vagy megszűnését
(azoospermia) jelenti. Az E-vitaminnak antiabortív hatása
is van, tehát szedése különösen
javallott nehéz terhességek esetében, hiszen a
termékenységi vitamin elnevezést is ennek a
hatásnak köszönheti.
A szervezet elégtelen tokoferol
ellátottsága menstruációs és
változáskori zavarokat is okoz.
A keringési szervrendszerben az erek
endotéliumát rugalmassá teszi a
kötőszöveti és elasztikus rostokra hatva, főleg a
visszerek hajlékonyságát és
rugalmasságát tartja meg, amely E-vitamin-hiány
esetén csökken, és különböző
visszérbetegségek kialakulásához, illetve
súlyosbodásához vezet. Megfigyelhető a vér
sűrűsödése is, amely E-vitamin injekció
hatására megszűnik, bizonyítva
hatását a vér viszkozitására
is. Az E-vitamint alkalmazni kellene minden trombózisos
megbetegedés vagy akut visszérgyulladás
gyógykezelésénél.
A változás (menopausa és
andropausa) korában lévő személyeknél
megfigyelhető a csontritkulás és a csontváz egyes
ízületi porcainak, főleg a csípőnél,
károsodása. Mindezek a folyamatok
E-vitaminadagolással lassíthatok: a hialuronsav
módosításával. A
hályogkiala-kulásban megnyilvánuló a szemet
érintő meszesedési folyamat is
javítható ennek a vitaminnak a
szedésével.
Az égési
sérülések, szöveti elhalások és a
fekélyek is gyorsabban gyógyulnak, mivel az E-vitamin
gyulladásgátló hatása miatt meggyorsul
a hegképződés.
Végül a tokoferol
meggyorsítja a haj növekedését a
szőrtüsző megerősítése révén;
és igen fontos tényező a kopaszodás
kezelésében. "A" vitaminnal együtt védi a
tüdőt a levegőszennyeződés károsító
hatásai ellen.
|