B4-VITAMIN
Tudományos név:
ADENIN
ANTI-GRANULOCITA FAKTOR
Az
adenin felfedezése viszonylag újkeletű, a
második
világháború utáni
évekre tevődik, amikor a B-vitamin-csoportba negyedik
vitaminjaként
sorolták, majd ahonnan 1972-ben
törölték, mivel nem lehetett teljes
mértékben bizonyítani fő
aktivitásaként a vitaminjelleget.
Úgy tűnik,
hogy az embernél az adeninnek főleg
vérvédő koenzimhez hasonló szerepe
van.
Tealevélből izolálták az 1950-es
években,
és szintézisét is
közvetlen
ezután valósították meg.
Fizikai-kémiai
tulajdonságait tekintve az adenin hideg vízben
gyengén, forró vízben
viszonylag jól oldódó
kristályos vegyület.
Természetes állapotában
egyes növényi és állati
szövetekben a nikotinamiddal, delta-ribózzal
és
a foszforsavval képzett speciális
vegyület formájában,
koenzimként
található meg.
A B4-vitamin az évszakoknak és a
napsütötte
időszakoknak megfelelően
többé-kevésbé jelentős
mennyiségben azokban a
növényi- és állati
eredetű élelmiszerekben található,
amelyek a B3-
vagy PP-vitaminnak is forrásai, mivel az adenin
molekulájában is
szerepel egy nikotinamid-gyök.
Legnagyobb
mennyiségben a
sörélesztő, a halak, a marha-
és
borjúmáj valamint marha- és a
borjúvese
tartalmazza.
Az adenin egy része a vékonybélben
szintetizálódik.
A
B4-vitamin-szükséglet nincs pontosan
meghatározva,
mivel közel két
évtizede kiemelték a
B-vitamin-csoportból; az
orvosi irodalomból
hiányoznak minimális
küszöbértékére
vonatkozó
kísérleti megfigyelések
adatai, amely alatt vitaminhiányos állapot
kialakulásával kell
számolni. Mégis úgy tűnik, hogy ha
koenzimszerepét figyelembe vesszük,
napi szükséglete nem haladja meg a
néhány
mikrogrammnyit.
Az
adenin a többi táplálkozási
eredetű, bélből felszívódó
vitaminnal
együtt a vékonybél sejtjein
keresztül felszívódva a
nyirokkeringésbe
kerül, ahonnan a nyirokcsomókba jutva
raktározódik. Itt
találhatók a
szervezet jelentős adenin tartalékai. Innen a
sokmagvú fehérvérsejtek,
és a limfociták
citoplazmájába jut, majd a csontvelőbe
kerül, ahol a
vérsejtek képzésének
folyamatában a myeloblastokhoz és a
myelocitákhoz
kötődik.
A B4-vitamin-termelés második forrása
endogén, mivel a
szervezet bonyolult enzimatikus folyamatok
révén húgysavból
szintetizálja.
Az adeninvérképzésben részt
vevő koenzim
szerepe
természetesen csak a
fehérvérsejtek, a
nyirokfolyadék, csontvelő, máj
és a lép szintjén jelentős. Az adenin
a
granulocitákra gyakorolt
hatással rendelkezik, azaz képes a
sokmagvú
leukociták arányát
fenntartani, szinte „antileukémia" szerepet
játszva, szintén fontos
megelőző és gyógyító
hatása van a
leukopénia és granulopénia
esetében.
A
leukopénia a fehérvérsejtek
általános számának a
csökkenését jelenti a
vérben, míg a granulopénia csak a
sokmagvú
fehérvérsejtek számának
csökkenését jelenti. Ezekkel a
sajátságokkal csak
mérgezések,
mikrobiális fertőzések vagy daganatos
betegségek
hosszan tartó
kemoterápiás, illetve radioterapias
kezelése
után találkozhatunk.
Az
adenin antileukémiás hatása
egyaránt jelentős a leukémia limfoid-
és
mieloid formájában. A limfoid
leukémiára a limfatikus szövetek
burjánzása jellemző, amelynek felesleges elemei a
véráramba kerülnek.
A mieloid leukémiánál elsősorban a
lép és a csontvelő mieloid
transzformációja figyelhető meg.
Egyébként a többi B-vitaminra
jellemző ideggyulladás-ellenes hatása is van az
adeninnek, és gyakran
megfeledkezünk a szénhidrátok,
fehérjék és zsírok
anyagcserében
játszott szerepéről, ezért
igazságtalan, hogy a szakirodalom nem
ismeri el teljes értékű
vitaminként.
A B4-vitamin hiánya a
fehérvérsejtképzés
egyensúlyának
felbomlásához vezet,
amely egy egyszerű vérképpel könnyen
ellenőrizhető.
Klinikailag
először nagyfokú gyengeség, majd a
későbbi fertőzésekhez vezető
immunválasz - gyengülés - figyelhető
meg. Az arcszín feltűnően sápadt,
és jelentős mennyiségű albumin
mutatható ki a vizeletben. Ebben a
stádiumban még nem jelentkeznek az egyes
leukémiaformák speciális
tünetei, először alattomosan kialakulnak, csak majd
hónapok múltával
mutathatók ki a vérkép
változásai alapján. Amikor a
leukémiához vezető
folyamatok ilyen szintig jutottak el, egyszerű adeninbevitel
már nem
tudja azokat megállítani.
Semmilyen B4-vitamin-túladagolási tünet
nem ismeretes.
|