P-VITAMIN
Tudományos név: BIOFLAVONOIDOK, ANTOCIANOZIDOK, RUTOZID, CITRIN
Szent-Györgyi Albert a skorbut és az aszkorbinsav
kutatása során rámutatott, hogy a skorbut
csak az egyik következménye a C-vitamin-hiánynak.
Ebben az esetben ugyanis kettős
avitaminózis-rendellenességről van szó. Gondolunk
itt elsősorban az aszkorbinsav különböző faktorainak
hiányában bekövetkező vérzési
rendellenességekre, mivel annak a hajszálerek
permeabilitását befolyásoló specifikus
tulajdonságai is vannak.
1937-ben Szent-Györgyi Albert és
társa, Rusznyák István izolálta ezt az
anyagot, és heszperitolként azonosította. Ezt
követően Szent-Györgyi olyan gyümölcsökből
és zöldnövényekből vonta ki - flavonoidok
és antocianozidok formájában - ugyanezt az
anyagot, amelyek leggazdagabban tartalmaznak növényi
fenolvegyületeket.
Kémiai szerkezetüket illetően,
különbözőségükből fakadóan a
bioflavonoidok és az antocianozidok molekulái
eltérő felépítésűek, jóllehet
egymáshoz nagyon közeli, mondhatni azonos
aktivitással rendelkeznek. Mindkettőjük
szerkezetére jellemző viszont a fenilcsoport jelenléte.
Az antocianozidok egyébként a flavonoidok nagy
családjának egyik ágához tartoznak.
A P-vitamin-hatással rendelkező
bioflavonoidok többen vannak: egyikük a Szent-Györgyi
által citromból izolált citrin; a rutozid vagy
rutin - amely a quercitolnak a rhamnózzal és a
glukózzal alkotott vegyülete -
különböző növények kivonata, mint
például a ruta, a pohánka, a bodza, a
dohány és a paradicsom; a katezinek
származéka az epikatezin - amely az antociánnal
rokon flavonolstruktúrával rendelkezik - az
eszkulozid a dihidro-kumarin egyik származéka; az
eszkozil az eszkulozid-metil származéka; és
végül az antocianozidok olyan festékanyagok, amelyek
számos növényi szervben
megtalálhatóak heterozid-formában, és
amelyek a szóban forgó növények vagy
növényi részek színét adják.
A P-vitamin a főzés és a szabad
levegőn történő oxidáció
hatására lebomlik.
A bioflavonoidok elsősorban a
déligyümölcsök - citrom, narancs,
grape-fruit, mandarin - héjában, a héj alatti
fehér részében, és a cikkelyeket
borító hártyákban
találhatóak. Különösen ajánlatos
tehát a héj rágcsálása, amennyiben a
gyümölcsöt nem kezelték előzőleg
növényvédő szerekkel. A sárgabarack, a
portoricói cseresznye, a ribiszke, a szeder, az eper, a a
szilva és az aszalt szilva, valamint a vörös és
a fehér szőlő is tartalmazza, de legnagyobb mennyiségben
a fekete áfonyában van jelen. A hüvelyesekben
szintén kimutatható a bioflavonoidok jelenléte,
esetükben azonban - a pohánka kivételével -
igen csekély koncentrációban. Ellentétben a
paprikával, amely viszont igen gazdagon tartalmazza a
különböző bioflavonoidokat.
A P-vitamin-szükséglet a
C-vitamin-felvétel függvénye. Mindkét vitamin
kölcsönösen erősíti egymás
hatását. Minden alkalommal azonban, ha a
táplálék vitaminantagonista-anyagot tartalmaz,
mint például a földi karalábé
epikatazinje, rendszeres vagy túlzott fogyasztás
esetén jelentős P-vitamin-veszteséget idéz elő,
amelyet tehát újabb élelmiszer-bevitellel
kompenzálni kell. Körülbelül napi tízszer
annyi C-, mint P-vitamin szükséges, hogy az említett
szinergetikus hatás érvényesülni tudjon.
A tápanyag
felszívódását követően, a
bioflavonoidok anyagcseréje szorosan kapcsolódik
ugyan a C-vitaminhoz, ugyanakkor jelentős mennyiségű P-vitamin
szintetizálódik a bélrendszerben is. Így a
szaprofitamikroba-flóra felhasználja a tápanyagban
lévő cukrot - elsősorban a szaccharózt -, hogy
réz hatására antociánt
állítson elő.
A P-vitamin eljut minden
hajszálérbe, és megtapad az erek falán -
főleg az endothéliumon - ahol védő- és
stresszellenes hatást fejt ki: az erek bizonyos
telítettségénél az őket beidegző
idegrostokra vérnyomáscsökkentő hatást
gyakorol.
A P- és a C-vitamin szinergetikus vagy
egymást erősítő hatása, kifejeződik az
aszkorbinsav skorbutellenes hatásának
fokozódásában is.
A flavonoidok anyagcsere-végtermékeit a vese választja ki, és a vizelettel üríti.
A fertőzés- és a magas
vérnyomás elleni szerepeken túl, a P-vitamin
legfontosabb tulajdonsága a kapilláriserek oly
mértékű megerősítése, hogy az
amerikaiak „the capillary permeability factor" névvel
jutalmazták. A P-vitamin jelentős szerepet játszik
bizonyos típusú vérzékenységek,
egyes purpurák és némely cirrotikus hasűri
folyadékgyülem kialakulásának
megelőzésében.
Figyelemre méltó
befolyással bír a fogínygyulladások
enyhítésére is, hegesítve a
véres foghúst és lokalizálva az
ödémákat, amelyek bizonyos esetekben egészen
a szájpadlásig terjedhetnek, ahogyan ez
tapasztalható a krónikus fogágybetegségek
esetén.
Az egyensúlyzavarok és
szédülések spontán módon
elmúlnak, ha nagy mennyiségben fekete
áfonyát, szedret vagy
déligyümölcsöt fogyasztunk. Ezzel
egyértelműen bebizonyosodik a bioflavonoidok - elsősorban a
rutin és a heszperin - pozitív hatása az agyi
keringésre.
P-avitaminózis
fennállása esetén a kapillárisok, azaz a
hajszálerek fokozott érzékenysége,
törékenysége figyelhető meg. Ez azt jelenti,
hogy a legkisebb bőrsérülés hatására
kék, véraláfutásos foltok jelennek meg,
amelyek a helyi erek vérzése miatti
vérömlenyek - más néven
hematómák - jelenlétéről
tanúskodnak. Ezek nagysága, csakúgy mint a
vitaminhiány esetében a sérülés
fokától függően kisebb vagy nagyobb
kiterjedésűek lehetnek. A különböző
területeken - akár körülhatároltan,
akár diffúzán - a purpura foltjai jelennek meg a
bőrön, amelyek határozottan
elkülöníthetőek a klasszikus
hematómáktól, mivel a
véraláfutásos foltok nem halványulnak el
nyomkodás hatására. Ez a jelenség
fokozottan észlelhető a menopausa állapotában
lévő nőknél.
Abban az esetben, ha súlyosbodik a
P-vitamin-hiány, az akut fogínygyulladás
tartóssá válik, és mindaddig
fennáll, amíg elegendő bioflavonoid bevitellel nem
ellensúlyozzuk. Súlyosabb esetben agyi keringési
zavarok is mutatkozhatnak, amelyeket azonban fentebb már
említettünk..
Nem állhat fenn semmiféle,
tápanyagból származó túlzott
P-vitamin-felvétel, azaz P-hipervitaminózis, hiszen ha
létezik is felesleg, azt a vese kiválasztja, és a
vizelettel üríti.
|