B8-VITAMIN
Tudományos név:
BIOTIN, KOENZIM R
BIOS II b FAKTOR
H-VITAMIN, ADENILSAV
Fizikai-kémiai szempontból két biotint
lehet
megkülönböztetni: a
tojássárgájában
található
alfabiotint és a májból
kivonható
bétabiotint. Az egyedüli
különbséget az
indokolja közöttük, hogy a
tiofénvázhoz
kötődő valeriánsav a bétabiotinban
található, míg ennek
alfaizomérje az
alfa-biotinban van. Ezek a vegyületek alkoholban
jól,
vízben kevésbé jól
oldódnak,
könnyen oxidálódnak;
érzékenyek a
fényre, de hőstabilak, ami biztosítja
főzés
utáni intakt állapotukat.
A B8-vitamin elsősorban a sörélesztőben,
sütőélesztőben, a búza-
és rizslisztben,
a csokoládéban,
tojássárgában,
gombákban,
káposztafélékben
és
a karfiolban található; kisebb
mennyiségben a
sárgaborsóban, babban,
csirkében,
sertéshúsban, földimogyoróban
és az
állati belsőségekben, mint máj,
szív
és vese fordul elő.
A szervezet napi B8-vitamin-szükségletét
bőségesen fedezi a klasszikus étrend
általi
bevitel. Hosszú hónapokig tartó
szigorú
fogyókúrás étrend
kell ahhoz, hogy
hiánya kialakuljon. A szervezetbe bevitt ideális
B8-vitamin mennyisége naponként 300-350 ug
között van.
A B8-vitamin második forrása a
szaprofitabaktérium
flóra által a vékonybélben
szintetizált biotin, de a mai napig nem sikerült e
második biotin forrásnak sem a
jelentőségét sem
hasznosítását
pontosan megállapítani a szervezet
anyagcseréjében
A többi vitaminnal együtt a biotin is a
vékonybél
nyálkahártyáján
keresztül
szívódik fel, ahonnan a
vérkeringés a
kötőszövetekhez szállítja.
Mennyisége a
szervezetben szervenként változó,
legnagyobb
mennyiségben a májban, az agyban és a
bőrszövet különböző
rétegeiben
található meg.
A B8-vitamin egy részét a vese
választja ki, 30-40
ug ürül ki huszonnégy óra alatt
ily
módon; a szervezet által nem
hasznosított
további, a bevitt biotinnál nagyobb
mennyiség
pedig a széklettel távozik; azonban
kémiai
úton lehetetlen különbséget
tenni az
élelmiszerek által bevitt és a
szervezetben
szintetizált biotin között.
A B8-vitamin jelentős szerepet játszik a szervezetben
zajló nagyszámú biokémiai
reakcióban; mint például a
széndioxidból
származó
gyököt szállító
sajátságos
koenzim fontos láncszemét képezi a
karboxilálási és
ranszkarboxilálási
folyamatoknak, amelyek a KREBS-ciklus lényeges
lépéseit alkotják.
A biotin koenzim funkciója lehetővé teszi, hogy
egyes
plazmatikus fehérjékkel enzimkomplexet alkotva a
széndioxidot egészen annak
eltávolításáig
szállítsa.
Ugyanilyen kelátképzödés
révén
a B8-vitamin részt vesz purinok, pirimidinek és
egyes
aminosavak, mint a citrullin, ornitin, glicin, leucin, izoleucin
és a metionin.
A biotin szerepe még nem fejeződik itt be: részt
vesz a
propionsav borostyánkősavvá
alakításában, amelynek egyik
lépése
az acetil-koenzim A malonil-koenzim A-vá
alakulása, ami
egyben a telítetlen zsírsavak
szintézisének kiindulópontja is.
A biotin esetében ugyanúgy nem alakul ki
táplálkozási
elégtelenség
miatti spontán avitaminózis mint a több
B-vitaminnál. Szintén nem figyelhető meg
felszívódási zavarok miatti
vitaminhiány,
hanem csak gyógyszerek
mellékhatásaként:
olyan antibiotikumok szedésekor,amelyek a vitaminokat
szintetizáló
szaprofita-bélflórát
teszik tönkre. Egyébként az előbbiekben
már
említett nyersen fogyasztott
tojásfehérje
avidintartalma okozhatja B8-vitamin hiányát.
A vitaminhiány első klinikai jelei a következők:
először száraz, szürkés
színezetűvé válik a bőr, majd a
szőrtüszők
zsírmirigyeinek sorvadása miatt
kialakuló foltos
pikkelyes bőrgyulladás jelenik meg, ugyanakkor a szem-
és
orrkörnyéki verejtékmirigyek
működése
fokozódik. Ezután lép fel az
étvágytalanság,
általános
kimerültség,
émelygés, a nyelv
ízlelőbimbói sorvadásnak indulnak.
Ebben a
stádiumban jelenik meg a
vérszegénység, a
haj törékennyé,
színtelenné,
élettelenné válik,
hajhullás
kíséretében. A bőr könnyen
fertőződik,
bőrpíron kialakuló furunkulusok jelennek meg a
pattanások és faggyúfoltok mellett.
Fokozatosan
kialakul az esetleg korpásodással
kísért
kopaszság.
Végül az idegrendszeri tünetekre a
diffúz
izomfájdalmak és a lokalizált
paresztézia
megjelenése jellemző.
A B8-vitamin hiányakor ellentmondásosan a vizelet
igen
kis mennyiségben tartalmaz biotint: 5 ug-t
huszonnégy
óra alatt, a szervezet igyekszik elkerülni
a vese
általi biotinvesztést. Túlzott
mennyiségű biotin
kiürülése azonban
egyértelműen arra utal, hogy
élelmiszerekkel vagy a
bélbaktériumok által
szintetizált biotin
felesleges mennyiségben került a szervezetbe,
amelyet eddig
csak a székletben lehetett megtalálni
.
|