B1 VITAMINTIAMINA "szellemi vitamin"
A tiamin kémiai szerkezete egy metil-csoporttal összekapcsolt pirimidin és tiazol vázból áll, amely rendszerint fehér színű kristályos, vízben jól oldódó klórhidrát formában állítható elő. Savas közegben stabil vegyület, amely oxidáció révén bomlik semleges vagy lúgos kémhatású oldatban.Könnyen szintetizálják a növények, az élesztőgombák és a baktériumok, nagy mennyiségben található a gabonafélék termésének maghéjában. De messze a sörélesztő tartalmaz legnagyobb mennyiségben Bl-vitamint, gyakorlatilag hatszor többet, mint a tiamin tartalmáról ismert friss mandula.A fontosabb aneurinban gazdag élelmiszerek a búzacsíra, szójacsíra, a sertésvese, az állati máj a szív, és a zabpehely. Olyan élelmiszerekben is megtalálható a B1-vitamin, amelyekre sokáig nem is gondoltak, mint például az osztriga, a tonhal, lazac és az olajos magvú termések (mandula, dió, mogyoró); szárazbab, zöldborsó, sárgaborsó, lencse, barnakenyér, hajdina.Ahogy a későbbiekben kifejtendő B1-vitamin anyagcserénél látni fogjuk, a napi szükséglet nagyban függ attól, hogy az elfogyasztott táplálék teljes kalóriaértékéből mennyit képvisel a glucid (szénhidrát) bevitel. Általános szabályként elmondhatjuk, hogy a napi B1-vitamin szükséglet 0,4-1,7 mg gyerekeknél és 1,2-2,0 mg felnőtteknél. Bizonyos kóros állapotokban azonban ez az igény megnövekszik: a Basedow-kórban, cukorbetegségben, egyes máj betegségekben, emésztőrendszeri megbetegedésekben és terhesség alatt.A túlzott édesség- és alkoholfogyasztás miatt kialakuló anyagcserezavarok esetén szintén nő a szervezet B1-vitamin igénye. Az alkoholizmus természetesen krónikussá teszi az esetenkénti nagyobb alkoholfogyasztásból származó zavarokat.A B1-vitamin egy része, mint minden vízben oldódó vegyület, szintén a gyomorfalon keresztül szívódik fel, és így a leggyorsabban jut a vérkeringésbe, ahol bizonyos kémiai átalakulásokon megy át. A tiamin a szervezetben pirofoszfátészterré, kokarboxilázzá alakul, és több enzimreakcióban, valamint a szénhidrát-anyagcserében vesz részt: dekarboxiláció, oxidativ dekarboxiláció, részleges transzketolizáció.Az alfa-keton-zsírsavakhoz tartozó piroszőlősav dekarboxilációjában a tiamin pirofoszfát csoportja vesz részt. Az oxidativ dekarboxiláció két karboxilsavat transzformál: a piroszőlősavat és az alfa-glutaminsavat „aktivált" ecetsavvá és borostyánkősavvá egyéb oxidazok hatására, hogy a koenzim A-hoz kapcsolódva acetil-koenzim A-ként belépjen a KREBS-ciklusba (citrát-körbe), és végül széndioxiddá és vízzé alakuljon.A B1-vitamin tehát szükséges - sőt nélkülözhetetlen - a cukrok e végső lebontásához, amely a szervezet tökéletes sejtanyagcseréjéhez, a zsírsavak- valamint a lipogenezis szteroljainak felépítéséhez biztosítja az energiát.A tiamin hiányánál megfigyelhető a piroszőlősav és a tejsav koncentrációjának emelkedése a vérben, amely általános neuro-muszkuláris zavarok kialakulásához vezet, előidézve az acetil-kolin képződés megváltozását és a szinaptikusválasz reflexeinek és idejének csökkenését. Az oxidativ dekarboxiláció stádiumában citromsav keletkezik. A tiamin egyébként - a transzketolázok koenzim hatására -jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásában a pentózok kémiai reakcióin keresztül: a hasnyálmirigy glükózbontó hatását kiegészítő ribóz és dezoxiribóz révén. A B1-vitaminnak emellett sejtszinten is fontos szerepe van, egyrészt a nukleinsavak és nukleotidok szintéziséhez szükséges pentózokra gyakorolt hatásán keresztül, másrészt a sejteket NADP-vel ellátván fokozza a máj méregtelenítő és glikogénraktározó működését. A NADP szükséges ezenfelül a zsírsavak és szteroidok szintéziséhez is.A szervezetben gyakorlatilag a B1-vitaminnak igen fontos hatása van az idegszövetre, mivel meggyorsítja az idegingerület átadását a neuronra gyakorolt serkentő és gyulladásgátló hatása által.A szervezetben a B1-vitamin egy időben szabadul fel az acetil-kolinnal, és úgy tűnik, hogy ez utóbbi hatását fokozza; pszichotonizáló és antidepresszív szerepet játszhat, fokozva az intellektuális teljesítményt, az emlékezőtehetséget és a fizikai állóképességet. Az emésztőrendszer működését is serkenti, tanúi lehetünk az étvágy növekedésének és az emésztőnedvek, hasnyálmirigy-váladék fokozott kiválasztásának. Így az emésztési idő lerövidül és a székredekés megszűnik a bélperisztaltika fokozódása miatt.Bár a B1-vitamin közvetlenül hatással van a KREBS-ciklusra, ahogy az előbbiekben már láttuk, mégsem befolyásolja a vércukorszintet.Gyakorlati megfigyelések alapján úgy tűnik, hogy a tiamin kissé csökkenti a pajzsmirigy működését és ezáltal lassítja az alapanyagcserét, valamint hormonként hatva a májra csökkenti annak ösztrogén inaktiváló képességét.Felszívódási zavarok miatt kialakult B1-vitamin-hiányt nem ismerünk; viszont B1-vitamin-hiány könnyen kialakulhat, ha valaki hosszú időn át csak magasan feldolgozott szintű élelmiszereket fogyaszt, amint ezt a modern étkezési szokások mutatják: fehér szitált liszt használata a sütemények és kenyér készítésénél, vagy a hántolt fényezett rizs fogyasztása. Emellett a főzési, konzerválási és sterilizálási módok helytelen megválasztása is fokozatos vitaminveszteséghez, majd vitaminhiányos állapot kialakulásához vezethet a különösen érzékeny tiamin esetében.Hiánytüneteket okozhatnak a tiaminázoknak nevezett enzimek is.E vegyületek nyers élelmiszerekben (pl. a fekete áfonyában,vörös káposztában,bételdióban,és bizonyos halakban) fordulnak elő,és csökkentik a tiamin hatását.
A
felszívódási zavarokhoz
köthető
B1-vitamin-hiány csupán
hányás és
hasmenés esetében figyelhető meg, amikor nincs
ideje a
vitaminnak a
bélnyálkahártyán
keresztül
felszívódnia. A vitaminhiány
három pontosan
meghatározható esetben tapasztalható:
krónikus bélbetegségek,
béloperáció utáni
állapot, és
krónikus alkoholizmus. Az alkoholizmusnál
meg kell különböztetni az
élelmiszer
arányának a
csökkenését, legyen az
az alkohol által képviselt
kalóriához
képest mérve, vagy a
savtúltengés, hasmenés,
vastagbélgyulladás és
vérzések
okozta bántalmak
miatt, amelyek megakadályozzák a tiamin
abszorpcióját. Itt meg kell
jegyezni azt is, hogy maga az alkohol is tiaminveszteséget
okoz
a
szervezetben történő lebomlása
során.
A májbetegségek pedig a tiamin anyagcserezavarait
okozzák, mivel megakadályozzák a
májat
annak teljes felhasználásában.
Sok összegyűjtött kísérleti tapasztalat alapján a B1-vitamin hiányának tünetei embernél minden részletében ismertek, amelyek időbeni lefolyása a következő: először a kézgörcs jelenik meg, amely lehetetlenné teszi súlyos vagy nagyméretű tárgyak tartását, cipelését, neurotikus típusú éjjeli görcsök, isiász, nyaki-kari-, ágyék-keresztcsonti-, fog neuralgiás fájdalmainak megjelenése. Ezután az étvágy fokozatos csökkenése, majd anorexia (étvágytalanság) figyelhető meg, hányással kísérve, ha erőltetik az evést, lassabb vagy gyorsabb fogyás az előbbiek következtében attól függően, hogy a beteg a tiaminhiány kialakulása előtt milyen zsírtartalékkal rendelkezett. Ehhez járulnak még a székrekedés és a bélfelszívódási zavarok, amelyek fokozzák a fogyást és nagyfokú asthéniát idéznek elő, valamint a beteg általános állapotának látványos romlásához vezetnek. Ebben a stádiumban a beriberi tünetei két csoportra oszthatók -a száraz és nedves formára, bár a polyneuritisszes (több ideg egyidejű gyulladása) zavarok vagy a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel járó izomerőcsökkenéssel kísért izomsorvadás néha összetéveszthetők. A száraz formában az égető érzéssel járó neuralgia és a zsibbadás helyett megjelenik a mozgásképtelenségre emlékeztető paraplégia. Amikor a polyneuritis eléri a felső végtagokat is, a kéz ujjai karomszerüen meggörbülnek.
A
beriberi nedves formájában a
szív-és
érrendszeri tünetegyüttes szinte
állandósul: nehéz
légzés,
szívtájéki fájdalom,
fizikai
megerőltetésre
szívritmuszavar, amelyet gyakran ödéma
kísér: ez a szív jobb
oldalának
megnagyobbodásával járó
beriberi eredetű
szívelégtelenség, amit az EKG
is kimutat. A máj megnagyobbodik, a vizelet
mennyisége
csökken, és néha
általánossá váló
ödémát okoz.
Idővel a perifériás idegi károsodás jelei mutatkoznak: tachikardia, EKG-val kimutatható extraszisztolé, fokozott nehéz légzés, a lábikra görcse, fokozódó izomsorvadás, amelyre az izmok fájdalma jellemző nyomásra, és amely a petyhüdt bénulás kialakulásához vezet. Az inreflexek eltűnnek, és paresztézia alakul ki a bőr érzékelésének általános csökkenésével. Ugyanakkor súlyos pszichikai tünetek jelennek meg: ingerlékenység, a koncentrálóképesség és az emlékezőtehetség zavarai, depresszió - öngyilkossági szándék nélkül. Egyes betegeknél néha az agyi károsodás előfutáraként nystagmus (szemtekerezgés) jelenik meg. Ide soroljuk a beriberi cerebrális formáját, amelyet a térben és időben való eligazodási képtelenség jellemez: apátia, tompultság, emlékezetkihagyás, lelki zavarodottság, kiegyensúlyozatlanság; jelentős a miaszténia (izomgyengeség) és a ophtalmoplegia (szemizombénulás). Helytelenül idesorolják az alkoholizmusból eredő encephalopathiát vagy a vérzéses polioencephalopathiát.A tiamin-hiány okozta avitaminózis alkoholistáknál azonban a Gayet-Wernicke encephalopathiát okozza, amely súlyos szomatikus és pszichés zavarokkal jár.Végül, mielőtt levonnánk a B1-vitamin hiányáról következtetéseinket, tudnunk kell azt is, hogy a természetes állati- vagy növényi eredetű élelmiszerekben találhatók olyan vegyületek is, amelyeknek anti-tiamin aktivitásuk van, mint például a tiamint bontó tiamáz enzim, vagy a pyri-tiamin és a oxy-tiamin.
Egyes
mérgező alkaloidoknak, mint a cigaretta
nikotinjének, vagy egyes
gyógyszereknek, mint az iso-niazidnak, hasonló
hatása van.
Mivel
a B1-vitamin gyorsan kiürül a vesén
át, nincsenek B1-hipervitaminózis
okozta zavarok; de ha kísérletesen valaki
túl nagy adag szintetikus
tiamint fogyaszt (1000-3000 mg/nap), kuráre jellegű
hatása van, vagyis
jól csillapítja a fájdalmat,
természetesen másodlagos, allergiás
reakciók megjelennek, amelyek gyorsan megszűnnek a
gyógyszerezés
abbahagyása után: tüsszentési
rohamok, nehéz légzés,
bőrpír,
csalánkiütés. Ha a felírt
tiamin-mennyiséget intramuszkulárisan vagy
intravénásán adják be,
sokkos állapot alakulhat ki, tehát ezt a
beviteli módot kerülni kell. Azonban az
elkerülhetetlen esetekben, mint
az alkoholos kómánál
parenterálisan beadott kokarboxiláz
formában
beadott aktív B1-vitamin nem okoz semmiféle
mellékhatást.
LEGFŐBB TERMÉSZETES FORRÁSAI: Szárított élesztő, hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, amerikaimogyoró, sertéshús, a legtöbb zöldségféle, korpa, tej.
Kis- és nagyhatású
adagolásban —
rendszerint 50 mg-os, 100 mg-os, illetve 500 mg-os
kiszerelésben
kapható.
A leghatásosabb a B-komplex formuláció-ban, B2- és B6-vitaminnal kiegészítve. Még intenzívebb hatást fejt ki, ha a készítmény stresszellenes pantoténsavat, folsavat és B-vitamint is tartalmaz. Napi adagja 100—300 mg.
Magyarországon
a B1-vitamin 5 és 10 mg-os tabletták
alakjában recept nélkül, 10
és 50
mg-os ampullák formájában
injekcióként orvosi vényre
kapható. Orálisan
adott profilakti-kus adagja felnőtteknek naponta 2,5—10 mg,
enyhe
krónikus hiányállapotban naponta
10— 25 mg, súlyosabb esetben 10—50 mg.
Súlyos akut hiányállapotban
100—600 mg-ot is adnak. A gyermekek átlagos
napi adagja az életkortól függően 2
és 10 mg között változik (napi
több
adagra elosztva). A Polyvitaplex „8" és a
Polyvitaplex „10" is
tartalmaz tiamint.
Nem
ismeretes ennek a vízoldékony vitaminnak toxikus
hatása. Minden
fölöslege kiürül a vizelettel, a
szövetekben vagy a szervekben
egyáltalán nem tárolódik.
Túladagolás hatására ritkán remegés, herpesz, ödéma, idegesség, szívdobogás és allergia léphet föl.
A
főzés, sütés melege könnyen
tönkreteszi a B1-vitamint. A B1-vitamin
további ellenségei a koffein, az alkohol, a
tartósítási
eljárások, a
levegő', a víz, az ösztrogének, a
gyomorsavat közömbösítő szerek
(antacidumok) és az úgynevezett
szulfa-gyógyszerek. Aki dohányzik,
iszik, vagy sok cukrot fogyaszt, több B1-vitaminra van
szüksége.
A terhes, szoptató, vagy
fogamzásgátló
tablettát szedő nők
B1-vitamin-szükséglete nagyobb.Ha étkezés után antacidumot szokott
bevenni, elveszíti azt a tiamint, amit az étellel
kapott.
Minden
stresszállapotban — betegség,
szorongás, trauma, műtét után
— a
B-vitaminkomplex felvételét, amely a tiamint is
tartalmazza, növelni
kell.
|