Magunk és
családunk
érdeke, hogy a rendelkezésünkre
álló zöldség- és
főzelékfélékből,
gyümölcsökből,
fűszernövényekből
télre is tartalékoljunk, azaz
tartósítsunk.
      
      A gyári konzervek
vagy
mélyhűtött termékek jók,
használatuk
kényelmes, de a házi
tartósítás
mégis kifizetődő, hiszen a legtöbb
családnak van
valamilyen kedvező lehetősége a nyersanyag
beszerzésére: sok minden kerül ki a
saját
kertekből, sokan kapnak ajándékot a rokonok,
barátok, szomszédok kertjéből vagy
újabban
a nálunk is terjedő „szedd magad" mozgalom
révén olcsón jutnakfriss,
kifogástalan
minőségű zöldség- és
gyümölcsfélékhez.
      
      A házi
tartósítással olyan ízeket
varázsolhatunk, olyan
különlegességeket is
készíthetünk, amilyenekre a
nagyüzem nem
képes. Az újabbak mellett anyáink
és
nagyanyáink receptjeit is érdemes
kipróbálnunk, mielőtt
feledésbe
merülnének. Így - ha a
ráfordított
munkát nem számítjuk -
olcsón
változatossá tehetjük
családunk
étrendjét.
      
      Hogy mit, mennyit és
hogyan
tartósítsunk, azt
körülményeink,
tárolási lehetőségeink és
ízlésünk dönti el.
      
      A következőkben
hagyományos
és különleges, egyszerű és
munkaigényesebb eltartási
módszereket
ismertetünk - reméljük mindenki
megtalálja
köztük a kedvére valót!
      
       
NE VESSZEN KÁRBA SEMMI, AMI MEGTERMETT!
      
      A kiskertekben sokszor terem
olyasmi is,
amivel nem büszkélkedhet a „gazda" -
vékony
szálú zöldség,
apró hagyma -, de van
hullott gyümölcs, be nem érett paradicsom
stb. is. Sok
helyen az ilyen termény a szemétbe kerül
vagy
beássák. Pedig ezeket is
hasznosíthatjuk.
Télen, amikor minden szál
zöldség,
savanyúság vagy gyümölcs
érték,
jól jön a szárított
zöldség, a
savanyúságként - vagy cukorba - eltett
zöldparadicsom, sütemények
töltésére a reszelt alma... De
ecetre sem kell
pénzt kiadni, ha a hullott gyümölcsből ezt
készítünk.
      
      Nemcsak a kerti
terményeket
érdemes télire eltenni,
hasznosítani, az
erdők-mezők is rengeteg olyasmit
kínálnak, amit
kár lenne nem leszedni... Kössük
össze a
kellemeset - és egészségeset - a
hasznossal, a
kirándulásra vigyünk magunkkal
néhány
nejlonzacskót, műanyag dobozt. A vadon termő
fák,
bokrok virágát,
termését szedve ne
feledkezzünk el arról, hogy szedni szabad, de
letarolni,
tönkretenni a növényt nem. Ne
tördeljük
le az ágakat, ne csonkítsuk meg a fát,
bokrot -
így a következő évben is
eljöhetünk
terméséért.
      
      Májusban
virágzik a bodza,
amelynek virágjából
üdítő italt,
szörpöt készíthetünk,
megszárítva
gyógyhatású tea
alapanyaga. Vigyázzunk, csak a bokorbodza virága
jó, a később nyíló
alacsony, ún.
gyalogbodza virága büdös!
      
      Az erdei szamóca az
egyik legfinomabb
vadon termő gyümölcsünk, sajnos
már elég
kevés helyen található. Ha
sikerül
szednünk belőle, azt ne zacskóba, hanem
dobozba
tegyük, mert összenyomódik
ugyanígy dobozba
szedjük a fekete szedret és az érett
fekete
bodzabogyókat is.
      
      Késő ősszel
szedhetjük a somot, a
berkenyét és az igen
értékes,
sokféleképpen hasznosítható
csipkebogyót.
      
      Hogy ezekből a vadon termő - de
értékes, jóízű -
termésekből mit
készítsünk, a receptek
között
megtalálható.
      
       
NÉHÁNY SZÓ A
TÁROLÁSRÓL
      
      Hogy mit és mennyit
tartósítsunk, az attól is
függ, hogy milyen
és mennyi hely áll
rendelkezésünkre a
tároláshoz.
      
      Lakótelepi vagy
garzonlakásban
- ahol az éléskamrát
rendszerint egy
faliszekrény helyettesíti -nincs
lehetőség nagyobb
mennyiségű befőtt, savanyúság
elhelyezésére. Ezek a
„szekrénykamrák" rendszerint
túl melegek,
nem szellőznek megfelelően, bennük inkább
csak
cukrozott gyümölcsöt,
sóban eltett
ízesítőkeveréket, esetleg
néhányszárítmányt
tarthatunk - de
ezeket is gyakran tegyük ki szellőzni, és a
szekrény
ajtaját éjszakára hagyjuk nyitva.
      
      A kis lakásokba
érdemes egy
nagyobb hűtőszekrényt, mélyhűtőt venni,
és a
legszükségesebbeket fagyasztással
tartósítani.
      
      Ha kevés a
tárolóhelyünk, előre
mérjük fel, hogy
hány és milyen méretű üveget
tudunk
elhelyezni, és ne a szokványos befőtteket,
lekvárokat stb. készítsük -
ezeket
konzervként az üzletben is megvehetjük -,
hanem a
különlegeseket, például
hámozott
ringló-citrom dzsemet, meggyet vagy szilvát
vörös borban, szederbefőttet, mustban főtt
tököt
stb.
      
      Ha a lakásnak van
erkélye, oda
tehetünk egy ülőpadnak kiképzett
ládát, ezt habszivacs- vagy hungarocell
lapokkal
kibéleljük, és a tetejére - a
fedődeszka
alá - is teszünk egy ilyen lapot. Az ilyen
ládában tartott befőtteknek,
lekvároknak
még a gyengébb fagyok sem ártanak.
      
      Ahol rendes
éléskamra van, azt
ne lomtárnak használjuk, hanem valóban
élelmiszert tartsunk benne! Természetesen itt
tarthatjuk
- ha megfelelő hely van rá - a ritkábban
használt
edényeket is, de semmi esetre se őrizzük benne a
régi újságpapírokat vagy a
gyerekek megunt
játékait...
      
      Az
éléskamrát
legalább kétévenként - de
inkább
évenként - meszeljük ki. A
polcdeszkákat
minden évben, lehetőleg nyáron,
súroljuk le
forró, mosószeres vízzel
és hagyjuk
jól megszáradni. Ha a polcokon vagy a
kövezeten
zöldesfekete foltok mutatkoznak, azt penészgomba
okozza
(nedves, meleg helyiségben szokott előfordulni),
és
ilyen helyen a leggondosabban eltett,
tartósított
élelmiszerek is megromlanak!
      
      A penészgomba ellen
úgy
védekezhetünk, hogy a kamra polcait,
padlóját
- esetleg csempézett részét -
forró, ecetes
vízzel lesúroljuk (egy liter vízre 1
dl ecet),
és ha minden jól megszáradt, a
helyiségben
egy kénrudat égetünk el.
Természetesen
ezalatt az ajtót, ablakot vagy
szellőzőnyílást
zárjuk be, s hagyjuk így 24
óráig,
majd jól szellőztessük ki a kamrát.
       |