ECETEKA gyári ecetnél gyengébb, de ízesebb ecetet készíthetünk borból, gyümölcsből, vagy a készen vett ecetet, esetleg a saját készítésű ecetet is ízesíthetjük különböző fűszerekkel. így az ugyanabból az alapanyagból készült ételnek, salátának az ecettel másmás ízt adhatunk.BorecetEgy nagyobb befőttesüvegbe tegyünk 2-3 dl bort, egy kávéskanálnyi mézet vagy cukrot, és vászonruhával lekötve tegyük egyenletesen meleg helyre. Ha néhány nap múlva a bor felszínén hártya képződik, rázogassuk meg, hogy a hártya az üveg aljára süly-lyedjen, mert ebből lesz az ecetágy. Ha ez a bőrszerű, nyálkás anyag eléggé megvastagodott és a bor is megsavanyodott, öntsünk hozzá 2 dl borecetet, hagyjuk néhány napig állni, majd öntsük fel annyi borral, hogy 2 liter legyen. Két-három hét múlva már leönthetünk róla ecetet, de kezdetben csak keveset, hogy az ecetágy szaporodjék és erőssé váljék. Ezután kb. négyhetenként önthetünk le ecetet, de mindig ugyannyi bort öntsünk utána. Természetesen minden alkalommal kóstoljuk meg, hogy elég savanyú-e. Ilyen módon évekre biztosíthatjuk magunknak a jó borecetet.GyümölcsecetErre a célra mindenféle hullott, de nem romlott gyümölcsöt fel lehet használni; almát, körtét, zöldringlót, szilvát, birsalmát stb. Egy ötliteres befőttes üvegbe fél liter összezúzott gyümölcsre 2 liter langyos vizet öntünk, 10-15 dkg barna kenyeret morzsolunk rá, hozzáöntünk 1 dl sört, és az egészet jól összekeverjük. Hozzáteszünk még 1-2 szál tárkonyt, zellerzöldet, 1-2 babérlevelet. Az üveget lekötjük és 5-6 hétre meleg helyre tesszük. Ezalatt a zavarossága már rendszerint letisztul, a tetején pedig ujjnyi vastag kocsonyás réteg keletkezik. Ha miután az ecetet gumicsővel leszívtuk, ezt az „ecetágyat" egy másik üvegbe tesszük át, ráteszünk ízesítőként néhány szál fűszernövényt és felöntjük 2-3 liter vízzel, 1 -2 hónap múlva ismét lesz ecetünk. Minél tovább érleljük az ecetágyon az ecetet, annál erősebb lesz.AlmaecetEgy ötliteres uborkásüvegbe belerakunk 1 kg szeletekre vágott almát (hullott alma, almahéj is lehet), 2 dl mézet, néhány szál kaprot, esetleg egy kevés tárkonyt és csombort, majd felöntjük annyi langyos vízzel, hogy még egy tenyérnyi üres rész maradjon. Vászonruhával lekötjük az üveget és meleg helyre állítjuk. Néhány nap múlva tartalma forrni kezd, később a tetején vékony, majd mind jobban vastagodó bőrszerű hártya képződik - ez az ecetágy -, amit egy kanállal kissé meglazítunk, hogy az üveg aljára süllyedjen. Az üveget most már hűvösebb, sötét helyre tegyük, és 6-8 hét múlva kis műanyagcsővel már leszívhatunk róla ecetet. Minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb lesz az ecet. Ha az ecetet már mind leszívtuk, az ecetágyra tegyünk ismét egy kevés szeletelt almát, almahéjat, mézet és öntsük fel langyos vízzel. Így állandóan lesz ízes almaecetünk.Ízesített ecetekTárkonyos ecet. Kb. 5 dkg friss, zöld tárkonylevelet jól megmosva, lecsurgatva tegyünk egy befőttes üvegbe és öntsünk rá 6-7 dl ecetet. Lekötve, sötét, hűvös helyen tartsuk. Készíthetjük úgy is, hogy a tárkonylevélre meleg ecetet öntünk, lekötjük, majd egy hét után leszűrjük, és az ecetet ledugaszolt üvegben, hűvös helyre tesszük.Fűszeres ecet. Néhány szál zöld tárkonylevelet, petrezselyem-, és zellerzöldet, fél citrom sárga héját, 2-3 szem szegfűszeget, néhány szem egész borsot és egy mokkáskanálnyi köménymagot egy kb. másfél literes befőttes üvegbe teszünk, teleöntjük ecettel, és az üveget lekötve meleg vagy napos helyen 2-3 hétig állni hagyjuk. Ezután az ecetet leszűrjük és jól ledugaszolt üvegben tartjuk.Ízes salátaecet. Egy kávéskanál feketeborsot, ugyanennyi köménymagot, egy negyed szerecsendiót egy fél narancs száraz héjával együtt mozsárban összezúzunk. Elkeverjük 10 dkg cukorral, 1 kávéskanál sóval, befőttes üvegbe tesszük és felöntjük 1 liter ecettel. Lefödve 8-10 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, üvegekbe töltjük és ledugaszoljuk. |