ECETEK

A gyári ecetnél gyengébb, de ízesebb ecetet készít­hetünk borból, gyümölcsből, vagy a készen vett ecetet, esetleg a saját készítésű ecetet is ízesíthetjük különböző fűszerekkel. így az ugyanabból az alap­anyagból készült ételnek, salátának az ecettel más­más ízt adhatunk.

Borecet

Egy nagyobb befőttesüvegbe tegyünk 2-3 dl bort, egy kávéskanálnyi mézet vagy cukrot, és vászonru­hával lekötve tegyük egyenletesen meleg helyre. Ha néhány nap múlva a bor felszínén hártya képződik, rázogassuk meg, hogy a hártya az üveg aljára süly-lyedjen, mert ebből lesz az ecetágy. Ha ez a bőrsze­rű, nyálkás anyag eléggé megvastagodott és a bor is megsavanyodott, öntsünk hozzá 2 dl borecetet, hagyjuk néhány napig állni, majd öntsük fel annyi borral, hogy 2 liter legyen. Két-három hét múlva már leönthetünk róla ecetet, de kezdetben csak keveset, hogy az ecetágy szaporodjék és erőssé váljék. Ez­után kb. négyhetenként önthetünk le ecetet, de mindig ugyannyi bort öntsünk utána. Természete­sen minden alkalommal kóstoljuk meg, hogy elég savanyú-e. Ilyen módon évekre biztosíthatjuk ma­gunknak a jó borecetet.

Gyümölcsecet

Erre a célra mindenféle hullott, de nem romlott gyü­mölcsöt fel lehet használni; almát, körtét, zöldringlót, szilvát, birsalmát stb. Egy ötliteres befőttes üvegbe fél liter összezúzott gyümölcsre 2 liter lan­gyos vizet öntünk, 10-15 dkg barna kenyeret mor­zsolunk rá, hozzáöntünk 1 dl sört, és az egészet jól összekeverjük. Hozzáteszünk még 1-2 szál tárkonyt, zellerzöldet, 1-2 babérlevelet. Az üveget lekötjük és 5-6 hétre meleg helyre tesszük. Ezalatt a zavarossága már rendszerint letisztul, a tetején pedig ujjnyi vastag kocsonyás réteg keletkezik. Ha miután az ecetet gumicsővel leszívtuk, ezt az „ecetágyat" egy másik üvegbe tesszük át, ráteszünk ízesítőként né­hány szál fűszernövényt és felöntjük 2-3 liter vízzel, 1 -2 hónap múlva ismét lesz ecetünk. Minél tovább érleljük az ecetágyon az ecetet, annál erősebb lesz.

Almaecet

Egy ötliteres uborkásüvegbe belerakunk 1 kg szele­tekre vágott almát (hullott alma, almahéj is lehet), 2 dl mézet, néhány szál kaprot, esetleg egy kevés tárkonyt és csombort, majd felöntjük annyi langyos vízzel, hogy még egy tenyérnyi üres rész maradjon. Vászonruhával lekötjük az üveget és meleg helyre állítjuk. Néhány nap múlva tartalma forrni kezd, ké­sőbb a tetején vékony, majd mind jobban vastagodó bőrszerű hártya képződik - ez az ecetágy -, amit egy kanállal kissé meglazítunk, hogy az üveg aljára süllyedjen. Az üveget most már hűvösebb, sötét helyre tegyük, és 6-8 hét múlva kis műanyagcsővel már leszívhatunk róla ecetet. Minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb lesz az ecet. Ha az ecetet már mind leszívtuk, az ecetágyra tegyünk ismét egy kevés sze­letelt almát, almahéjat, mézet és öntsük fel langyos vízzel. Így állandóan lesz ízes almaecetünk.

Ízesített ecetek

Tárkonyos ecet. Kb. 5 dkg friss, zöld tárkonylevelet jól megmosva, lecsurgatva tegyünk egy befőttes üvegbe és öntsünk rá 6-7 dl ecetet. Lekötve, sötét, hűvös helyen tartsuk. Készíthetjük úgy is, hogy a tárkonylevélre meleg ecetet öntünk, lekötjük, majd egy hét után leszűrjük, és az ecetet ledugaszolt üvegben, hűvös helyre tesszük.

Fűszeres ecet. Néhány szál zöld tárkonylevelet, petrezselyem-, és zellerzöldet, fél citrom sárga héját, 2-3 szem szegfűszeget, néhány szem egész borsot és egy mokkáskanálnyi köménymagot egy kb. más­fél literes befőttes üvegbe teszünk, teleöntjük ecet­tel, és az üveget lekötve meleg vagy napos helyen 2-3 hétig állni hagyjuk. Ezután az ecetet leszűrjük és jól ledugaszolt üvegben tartjuk.

Ízes salátaecet. Egy kávéskanál feketeborsot, ugyanennyi köménymagot, egy negyed szerecsen­diót egy fél narancs száraz héjával együtt mozsárban összezúzunk. Elkeverjük 10 dkg cukorral, 1 kávés­kanál sóval, befőttes üvegbe tesszük és felöntjük 1 liter ecettel. Lefödve 8-10 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, üvegekbe töltjük és ledugaszoljuk.