CUKOR NÉLKÜL -CUKORBETEGEKNEK,FOGYÓKÚRÁZÓKNAKA hagyományos módon készült befőttek, lekvárok eltarthatóságát a cukor fokozza. Ha cukor nélkül tartósítunk, még a szokásosnál is gondosabban kell ügyelnünk arra, hogy csak kifogástalan nyersanyagból, kiforrázott üvegekbe és kifőzött eszközökkel végezzük a konzerválást.Befőttet bármilyen hibátlan, érett gyümölcsből készíthetünk a következőképpen:A gyümölcsöt több vízben mossuk meg, csurgassuk le és hámozás, darabolás után tegyük üvegbe. Öntsük fel felforralt, majd lehűtött vízzel, amibe minden kg gyümölcsre számítva 1,5 gramm benzoesavas nátriumot és - a gyümölcs savanyúságától függően - 2-4 db édesítő tablettát kevertünk el. Az üvegeket dupla celofánnal kössük le (ha konzerves üveget használunk, csavarjuk rá a tetőt, ami alá szintén tettünk egy megnedvesített celofánlapot), és a gyümölcs keménységétől függően 15-25 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.Lekvárt is készíthetünk cukor nélkülA jól megmosott, hibátlan, meghámozott, kimagozott, feldarabolt gyümölcsöt ép zománcú lábosban, gyenge tűzön, állandóan keverve sűrűre főzzük, majd a tűzről levesszük. 1 kg nyers gyümölcsre számítva belekeverünk 1,5 gramm benzoesavas nátriumot és 4-5 tabletta porrá tört édesítő tablettát. Előmelegített kis üvegekbe töltjük és száraz gőzbe rakjuk.Ivólét gyümölcsből vagy paradicsomból cukor nélkül úgy készítünk, hogy a hibátlan gyümölcsöt, paradicsomot megmossuk, meghámozzuk és felaprítjuk. Az aprómagvasakat áttörjük, a többi centrifugázzuk k vagy turmixoljuk. A gyümölcslébe 1 kg nyers gyümölcsre számítva keverjünk 1,5 gramm benzoesavas nátriumot és ízlés szerint 1 -2 db - kevés vízben feloldott - édesítő tablettát. A kiforrázott üvegeket papírral kibélelt lábosba állítjuk és beléjük öntjük a gyümölcslét. A lábosba annyi hideg vizet töltünk, hogy kb. az üvegek feléig, kétharmadáig érjen. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg az üvegben levő lé gyöngyözni kezd, majd ezen a hőfokon tartjuk 25-30 percig. Ezután az üvegeket lezárjuk fémtetővel vagy kifőzött parafadugóval, és száraz gőzbe tesszük. Másnap a gőzölést megismételhetjük. Amikor kivesszük a száraz gőzből az üvegeket, a parafadugókat vonjuk be olvasztott parafinnal vagy pecsétviasszal.AlmapüréA megmosott, meghámozott almákat lereszeljük és egy kevés víz hozzáadásával hibátlan zománcú lábosban péppé főzzük. Az almát, amikor már egészen szétfőtt és a levét is elfőtte, kisebb üvegekbe töltjük, a tetejére egy borsónyi benzoesavas nátriumot szórunk. Az üvegeket jól lekötözzük, kigőzöljük és a vízben hagyjuk kihűlni.Alma reszelveA reszelt almához a gyenge minőségű, hullott gyümölcsöt is felhasználhatjuk.Öt kg megtisztított reszelt almához (ezt a mennyiséget 8-10 kg almából kapjuk) 1 dkg szalicilt vagy benzoesavas nátriumot teszünk.Az almát megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük, majd elkeverjük a szalicillal. Nagy üvegekbe szorosan lenyomkodjuk, majd lekötjük. Ha az alma nagyon - leveses, levéből leönthetünk egy külön üvegbe, amit néhány hét múlva, amikor a nagy üvegben a lé leapadt, visszaönthetünk. Az almából bármikor kivehetünk, a maradék nem romlik meg.Szilva nyersen, gombócbaA teljesen hibátlan, érett, de nem puha szilvákat jól megmossuk. Berakjuk olyan nagyságú üvegbe, amelynek tartalma egyszeri felhasználásra elég (ez többnyire félliteres). Az üveget feltöltjük hideg vízzel - így mérjük meg, hogy mennyi lére lesz szükségünk -, majd a vizet leöntjük és literenként egy kávéskanálnyi benzoesavas nátriumot keverünk el benne. Az oldatot visszaöntjük a szilvára, úgy, hogy azt ellepje. Az üveget lekötjük és hűvös, száraz helyre tesszük. Gőzölni nem kell.Levesnek, mártásnak eltett gyümölcsökA megmosott, megtisztított gyümölcsöt - cseresznyét, meggyet, egrest, ribiszkét, szilvát, almát, birsalmát, körtétstb.- üvegekbe rakjuk. (Az almaféléket és a körtét hámozás után feldaraboljuk, citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg, majd leszűrjük.) A gyümölcsre hideg vizet öntünk, hogy kimérjük, mennyi lére lesz szükségünk. Ezt a vizet azután felforraljuk, literenként 1 kávéskanál benzoesavas nátriumot oldunk fel benne, és forrón az üvegekben levő gyümölcsre öntjük. Szárazon gőzöljük.AlmaléAz illatos almákat alaposan megmossuk, majd miután hibás részeiket eltávolítottuk, héjastól, magostól darabokra vágjuk őket. 1 kg gyümölcsre 1,5 liter vizet adunk. A gyümölcsöt egészen puhára főzzük. Szűrőbe vagy szitára tett tüllön vagy ritka szövésű vásznon keresztül levét lecsurgatjuk, és kiforrázott, száraz üvegekbe töltjük. Az üvegeket kifőzött dugóval ledugaszoljuk, és a víz forrásától számított 15 percig gőzöljük, majd a vízben hagyjuk kihűlni.MálnaszörpA hibátlan, friss málnát összetörjük és nyersen kipréseljük. Az így kapott levet 10-12 órán át állni hagyjuk, hogy megtisztuljon. Ezután óvatosan leöntjük vagy kis műanyag csővel leszívjuk. Sörösvagy szörpösüvegekbe töltjük, kifőzött parafadugóval ledugaszoljuk, majd 30 percig gőzöljük. Gőzölés után a dugót még olvasztott parafinnal vagy viasszal is bevonjuk.EperléAz érett, teljesen hibátlan, friss földiepret vízzel leöblítjük, lecsurgatjuk, leszárazzuk és nyersen szitán áttörjük. Egy-két óráig állni hagyjuk. A tiszta lét leöntjük (a visszamaradt sűrűjéből ízt főzhetünk), kiforrázott, száraz üvegekbe töltjük, amiket kifőzött parafadugóval ledugaszolunk, majd egy nagyobb fazékban - papírral betekerve - vízbe állítva, a víz forrásától számított 30 percig lassan gőzölünk. Ezután a fazekat félreállítjuk, és pokróccal betakarjuk, hogy lassabban hűljön ki. A kihűlt üvegek nyakát viaszba vagy szurokba mártjuk és az üvegeket hűvös helyre tesszük.Hasonlóan készíthetünk cukor nélkül gyümölcslét ribiszkéből, egresből. meggyből, cseresznyéből, sárga- és őszibarackból is.Áttörés előtt a gyümölcsöt jól megmossuk, kimagozzuk, illetve meghámozzuk. A visszamaradt sűrűjéből ízt főzhetünk.SzilvalekvárAz érett, megmosott magvaváló szilvát kimagozzuk és zománcos edényben, állandó keverés közben sűrűre főzzük. Arra vigyázzunk, hogy le ne süljön a lekvár mert akkor kesernyés ízű lesz. Ha a kanál megáll a lekvárban - vagy kisebb mennyiség főzésekor, keverés közben a lábos alja látható - a lekvár elkészült.A sötét, fényes, sűrű lekvárt kis üvegekbe vagy cserépköcsögökbe töltjük. Csak másnap kötjük le, amikor a teteje már megbőrösödött. |