ZÖLDSÉGFÉLÉK NYERSEN A PINCÉBEN, KAMRÁBANSzerencsés az a család, amelynek száraz és tágas kamrája vagy pincéje van. Ezek rendszerint a vidéki és családi házak tartozékai, és bennük szinte mindent eltarthatunk, ami a kertben megterem.Nagyobb - száraz és fagymentes - kamrába, pincébe érdemes polcokat, a falra pedig rudakat, kampókat szerelni, amikre kosarakat, zacskókat stb. lehet akasztani. Mielőtt a téli tárolást megkezdenénk, a kamrát-pincét alaposan takarítsuk és kénezzük ki.A burgonyát fagymentes helyen ládában vagy zsákban tarthatjuk el a legjobban. A láda vagy zsák alá tegyünk keresztbe néhány lécet, hogy alulról is szellőzhessen, és tartalmát időnként válogassuk át: a csírákat a krumpliról szedjük le, a hibás gumókat pedig dobjuk el, nehogy a többit is megfertőzzék.A vöröshagymát szellős kosárban, lehetőleg felakasztva, a fokhagymát pedig szárát összefonva, füzérben felakasztva tartsuk száraz, hűvös, de fagymentes helyen. A konyhadíszként alkalmazott fok-hagymafűzér tetszetős, de hamar tönkremegy.A zöldségféléket a legjobban a pincében, száraz homokban tarthatjuk el. A sárgarépát és petrezselyemgyökeret, zellergumót, karalábét letisztítjuk úgy, hogy csak 2-3 kis levélkét hagyunk rajta, azután a száraz homokra rétegenként lerakjuk, és a tetejére is homokot szórunk.A zöldpaprikát is sokáig eltarthatjuk nyersen fagymentes kamrában vagy száraz pincében.A földre vagy egy ládába hintsünk 2-3 ujjnyi száraz, tiszta homokot, rakjunk rá egy sor hibátlan, ütődés-mentes, húsos zöldpaprikát, úgy, hogy a paprikák ne érjenek egymáshoz. Hintsük be ismét vastagon homokkal, és tegyünk rá újból paprikát, majd fedjük be homokkal. Ügyeljünk arra, hogy a homok teljesen száraz legyen, mert különben a paprika elrohad alatta. A gondosan eltett paprika hónapokig eláll.A karfiol belső leveleit a rózsákra ráhajtjuk, a külsőket összefogjuk és összekötözzük, a karfiolfejet gyökeres részével homokba állítjuk.A káposztát, kelkáposztát külső, hibás leveleitől megfosztjuk, és tiszta deszkalapra, polcra rakjuk. Ha fagypont körül van a hőmérséklet, pokróccal takarjuk le, nehogy megfagyjon.A tökfélék valamennyi fajtáját hónapokig eltarthatjuk, ha a hibátlan héjú, ütődésmentes darabok szárát éles késsel rövidre vágjuk, és a vágási felületet forró viasszal vonjuk be. A legegyszerűbb ha gyertyát csepegtetünk rá. Jól védi a tököt a megromlás ellen, ha a héját híg mészoldattal bekenjük.Ősszel, a fagyok beállta előtt érdemes néhány kisebb, de dús levelű petrezselyemgyökeret és zellergumót cserépbe ültetni. Világos, de ne túl meleg helyre tegyük - ablak közé -, és 3-4 naponként öntözzük, így sokáig szedhetjük a szépen növő zöld leveleket. Ugyanígy tehetünk cserépbe metélőhagymát. Ha egy befőttes üveggel leborítjuk, az erkélyen vagy az ablakban néhány fokos fagyot is kibír. Melegben hamar nő, de vékony, gyenge szálú lesz. A szárakat szedéskor mindig tövig vágjuk, így az új hajtások erősebbek, szebbek lesznek. |