FÁNK I

Hozzávalók: 7 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 6 tojássárgája, fél kávéskanál só, fél citrom héja és leve, 28 dkg sima liszt, 5 dkg élesztő, 1/4  l tej és 28 dkg sima liszt.

A vajat, cukrot, tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és a citromlevet habosra keverjük. Hozzáadjuk a 28 dkg sima lisztet, de nem keverjük össze. Külön kikeverjük az élesztőt a tejjel és a másik 28 dkg liszttel. Fakanállal jól kidolgozzuk és megkelesztjük. Amikor ez a tészta megkelt, összekeverjük az első tésztával és jól kidagasztjuk. A tészta hólyagos és sima legyen. Letakarjuk asztalkendővel és meleg helyen megkelesztjük. Azután lisztes gyúródeszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és fánkszagga­tóval kiszaggatjuk. A fánkok felébe baracklekvárt teszünk és a másik felével betakarjuk. Széleit lenyomkodjuk és kisebb formával újra kiszag­gatjuk. Tetejével lefelé fordítva lisztezett asztalkendőre rakjuk és kb. 20 percig kelesztjük. Forró zsírban vagy étolajban mindkét oldalán kisüt­jük és jól megszórjuk porcukorral.

FÁNK II

Hozzávalók: 8 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 2 evőkanál rum, 4 evőkanál narancs- vagy citromlé, só, 2 dl tej és 52 dkg sima liszt.

Kovász: 1 dl tej, 2 dkg porcukor, 4 dkg élesztő és 8 dkg sima liszt.

Elkészítjük a kovászt. A vajat a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót és habosra keverjük. Beletesszük a rumot, a na­rancs- vagy citromlevet, a tejet, a megkelt kovászt meg a lisztet és jól kidolgozzuk. A tésztát letakarjuk asztalkendővel és meleg helyen keleszt­jük. Lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Pohárral fánkokat szaggatunk belőle. A fánkok felét megkenjük tetszés szerinti lekvárral és betakarjuk a többivel. A fánkok széleit lenyomkodjuk, újra kiszaggatjuk és rövid ideig kelesztjük. Azután az alsó felével felfelé fordítjuk és újra megkelesztjük. Forró zsírban vagy olajban kisütjük. A kissé kihűlt fánkot vaníliás porcukorral hintjük meg.

DIÓS FÁNK

Hozzávalók: 14 dkg porcukor, 3 tojásfehérje, citromhéj, citromlé, 2 kávéskanál törött fahéj, 10 dkg dió és 5 dkg zsemlemorzsa.

A cukrot a tojásfehérjével jól kikeverjük, hozzáadjuk a citromlevet és a megreszelt citromhéjat, a törött fahéjat, az őrölt diót meg az átszi­tált zsemlemorzsát és az egészet összegyúrjuk. A tésztát gyúródeszkán kinyújtjuk és kis fánkokat vágunk ki belőle. Gyorsan, de nem túl forró zsírban kisütjük.

OLCSÓ FÁNK

Hozzávalók: 36 dkg sima liszt, 1 dl tej, 2 tojássárgája, 2 evőkanál rum, 1 evőkanál narancs- vagy citromlé, egy csipet só, 5 dkg porcukor és 5 dkg vaj.

Kovász: 3/4 dl tej, 1,1/2 dkg porcukor, 2,1/2 dkg élesztő és 2 dkg sima liszt.

A 3/4 dl tejben elkeverjük a 2,1/2 dkg élesztőt, az 1,1/2 dkg porcukrot meg a 2 dkg sima lisztet és megkelesztjük. A langymeleg liszthez hozzá­adjuk a megkelt kovászt, a tejben elkevert tojássárgáját, a rumot, a na­rancs- vagy citromlevet, a sót, cukrot és a langyos, olvasztott vajat. A tésztát jól kidolgozzuk és megkelesztjük. A gyúródeszkát meglisztez­zük, a tésztát kinyújtjuk rajta és pohárral fánkokat szaggatunk. Ezeket a deszkán asztalkendővel letakarva megkelesztjük. A fánkokat a deszkán fekvő felükkel forró zsírba tesszük. Mindkét oldalán kisütjük és jól meg­hintjük porcukorral.

FŐTT  TÉSZTÁBÓL  KÉSZÜLT  FÁNK

Hozzávalók: 3/4 l víz, 1 evőkanál cukor, egy csipetnyi só, 3 dkg vaj, 30 dkg daraliszt, 4 tojás, egy kevés citromhéj, 4 evőkanál rum, fél csomag sütőpor és 1 csomag vaníliás cukor.

A vízbe beletesszük a cukrot, a sót meg a vajat és felforraljuk. Foly­tonos keverés közben beleöntjük a lisztet és addig főzzük, míg edényről és fakanálról jól leválik. A megfőtt tésztát tálba tesszük és kihűlésig keverjük. Ekkor beleütjük a tojásokat, beletesszük a reszelt citromhéjat, a rumot, a sütőport, a vaníliás cukrot és még fél óra hosszat keverjük. A tésztából kanállal fánkokat szaggatunk és forró zsírban vagy étolajban fedő alatt mindkét oldalán világosra sütjük. Porcukorral meghintjük és befőtt gyümölccsel tálaljuk.

FORGÁCSFÁNK I

Hozzávalók: 25 dkg sima liszt, egy csipetnyi só, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 evőkanál bor vagy rum, 5 evőkanál tejföl és citromhéj.

A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cuk­rot, a tojássárgáját, a bort vagy rumot, a tejfölt és a citromhéjat. Az egészet jól összegyúrjuk és lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Derelyemetélővel hosszúkás kockákra metéljük. Ezeket a közepükön ugyan­csak derelyemetélővel kétszer bevagdaljuk és átfonjuk. Forró zsírban vagy étolajban sütjük. Vaníliás porcukorral meghintjük.

FORGÁCSFÁNK II

Hozzávalók: 30 dkg sima liszt, 7 dkg vaj, egy kevés cit­romhéj, egy kis só, 2 evőkanál porcukor, 3 tojássárgája, 6 evőkanál tejföl és 1 evőkanál rum.

A liszttel elmorzsolt vajból, a citromhéjból, sóból, cukorból, tojás­sárgájából és rumból kemény tésztát gyúrunk. A tésztát rövid ideig pihentetjük, azután lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és cifrázó derelye­metélővel négyzetekre vágjuk. A négyzeteket közepén bevágjuk és forró zsírban azonnal kisütjük. A kisült fánkokat meghintjük fahéjas cukorral.

FORGÁCSFÁNK III

Hozzávalók: 30 dkg sima liszt, 1 dkg élesztő, 5 tojás­sárgája, 2 dkg porcukor, 4 evőkanál rum és egy kevés só.

A lisztet a cukorral, az élesztővel, a rummal és a sóval jól össze­keverjük és összegyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, derelyevágóval kisebb négyzetekre vágjuk és közepüket két­szer bevagdaljuk. Forró zsírban kisütjük és még melegen meghintjük porcukorral.

ZSÍRBAN SÜLT HABKOSZORÚCSKÁK

Hozzávalók: 15 dkg sima liszt, 3 tojássárgája, 1 dkg por­cukor, egy csipetnyi só, 1 evőkanál tej és 1 evőkanál rum.

A lisztben elkeverjük a sót és a cukrot, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejet meg a rumot. Összegyúrjuk és fél óra hosszat pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk, derelyemetélővel négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepét kétszer bevágjuk, felébe hajtjuk és koszorúcskákat formálunk belőlük. Rövid ideig száradni hagyjuk. A koszorúcskákat lyukas kanálon forró étolajba merítjük. Azután lecsöpögtetjük az olajat és a koszorúkat meghempergetjük vaníliás porcukorban.

ZSÍRBAN   SÜLT   MANDULÁS   GOLYÓCSKÁK

Hozzávalók: 4 dkg vaj, 4 tojássárgája, 7 dkg porcukor, 30 dkg áttört, főtt burgonya, egy kevés só, 15 dkg man­dula, 3 tojásfehérje és fél citrom héja.

A vajat kikeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a sót és habosra keverjük. Azután hozzátesszük az áttört, főtt burgonyát, a hámozott, őrölt mandulát, a három tojásfehér­jéből keményre vert habot és fakanállal összekeverjük. A tésztából aztán kanállal (melyet olvasztott vajba mártogatunk, hogy a tészta ne tapadjon hozzá) golyócskákat szaggatunk és forró olajban pirosra sütjük. Porcu­korral és törött fahéjjal meghintjük.

ZSÍRBAN SÜLT BAJOR KALÁCS

Hozzávalók: 55 dkg sima liszt, 14 dkg vaj, egy csipetnyi só, 3 dl tej, 2 tojássárgája, 1 tojás, 7 dkg porcukor és 3 dkg élesztő.

A liszttel elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót, a két tojássárgáját, a tojást, a cukrot és a tejben áztatott élesztőt. A tésztát jól kidolgozzuk és lisztezett deszkán fél cm vastagságúra nyújtjuk. Kerek formával ki­szaggatjuk és jól megkelesztjük. A megkelt kalácskák közepét kissé kimélyítjük és a mélyedéssel lefelé forró étolajban kisütjük. Porcukorral meghintjük.

ZSÍRBAN  SÜLT  CSOKOLÁDÉS  GOLYÓCSKÁK (ÖRDÖGPIRULA)

Hozzávalók: 6 dkg porcukor, 2 evőkanál olvasztott vaj, 6 evőkanál hideg tej, 2 tojás, 1 csomag sütőpor és 30 dkg sima liszt.

A cukrot, az olvasztott, kihűlt vajat, a tejet, a tojást és a sütőport egy tálban jól összekeverjük. Beleszórjuk a lisztet és kemény tésztát gyúrunk. Kis golyókat formálunk belőle és forró zsírban vagy étolajban kisütjük. Még forrón, cukorral kevert reszelt csokoládéban hempergetjük meg.

SÓS FÁNK KÖRÍTÉSHEZ

Hozzávalók: 3,1/2 dl tej, 5 dkg vaj, 22 dkg daraliszt, egy csipetnyi só, 3 tojássárgája és 3 tojás.

A tejet a vajjal felforraljuk. Folytonos keverés közben hozzákeverjük a lisztet és addig keverjük a tűzön, míg megsűrűsödik és nem ragad sem az edényhez, sem a fakanálhoz. Levesszük a tűzről, megsózzuk és meg­várjuk, míg kihűl. Ekkor beleütjük egyenként a tojásokat meg a tojás­sárgáját és simára keverjük. A kikevert tésztából kanállal fánkokat szaggatunk és ezeket forró zsírban vagy étolajban mindkét oldalukon megsütjük. A fánkokat hús mellé tálaljuk körítésnek.

GESZTENYEPOGÁCSA

Hozzávalók: 45 dkg áttört gesztenye, 7 dkg vaj, 9 dkg porcukor és 4 tojássárgája. Bevonáshoz: zsemlemorzsa és fölvert tojás.

A megfőtt és megtisztított gesztenyét szitán áttörjük. A vajat a cu­korral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját és jól kikeverjük. Beletesszük az áttört gesztenyét és újból jól összekeverjük. A tésztából kis pogácsákat formálunk, majd fölvert tojásba meg zsemle­morzsába mártjuk és forró zsírban mindkét oldalukon megsütjük. Csoko­ládékrémmel tálaljuk.

CSOKOLÁDÉKRÉM : 2,1/2  dl tej, 6 dkg porcukor, 6 dkg csokoládé, 7 dkg vaj, 2 tojássárgája és 3 dkg porcukor.

A tejet a 6 dkg porcukorral és a csokoládéval felfőzzük. A vajat a 3 dkg porcukorral elkeverjük, egyenként beleütjük a két tojássárgáját és jól összekeverjük. A kihűlt csokoládéhoz hozzáadjuk a kikevert vajat és ismét jól összekeverjük.

GYEREKKOSZORÚCSKAK

Hozzávalók: 27 dkg sima liszt, egy csipetnyi só, 2 egész tojás, 5 dkg porcukor, 2 dkg vaj és 4 dl tej.

Két dl tejben elkeverjük a lisztet, tojást, sót, cukrot és olvasztott vajat. Hozzáadjuk a maradék tejet, jól elkavarjuk és sima, folyós tésztát készítünk. Tölcsérrel forró zsírba öntögetjük és a tölcsért úgy forgatjuk, hogy a tészta koszorú alakban süljön. A koszorúkat mindkét oldalukon kisütjük és még forrón meghintjük porcukorral.

ALMA  PONGYOLÁBAN

Hozzávalók: 3,1/2 dl tej, 2 tojás, 24 dkg sima liszt, egy csipet só, 1 kg alma, törött fahéj és porcukor.

1 kg szép, nagy almát meghámozunk, kerek szeletekre vágjuk és a magházat kivágjuk. A tejben alaposan elkeverjük a tojást, a lisztet és a sót. Az almaszeleteket belemártjuk a tésztába és forró vajban vagy étolajban mindkét oldalukat szép világosbarnára sütjük. Még melegen porcukorral és törött fahéjjal meghintjük. Melegen tálaljuk.

KAJSZIBARACK  PONGYOLÁBAN

Hozzávalók: 3/4 dl tej, fél dl fehér bor, 1 tojás, 8 dkg sima liszt, egy csipetnyi só, fél kg kajszibarack és 6 dkg porcukor.

Fél kg nagy, érett barackot meghámozunk és kettévágjuk. Kimagoz­zuk és meghintjük porcukorral. A tejből, borból, tojássárgájából, lisztből és sóból sima tésztát keverünk. A tojásfehérjéből habot verünk és hozzá­keverjük a tésztához. Ebbe a tésztába mártogatjuk a barackokat és forró vajban vagy étolajban mindkét oldalukon világossárgára sütjük. Meghint­jük porcukorral és melegen tálaljuk.

KIRÁNTOTT  TÖLTÖTT  ZSEMLE

Hozzávalók: 3 zsemle, 1,1/2 dl tej, gyümölcsíz és cukor a megszóráshoz.  A bevonáshoz tojás és  zsemlemorzsa.

A 3 zsemlét szeletekre vágjuk, tejbe mártjuk, megkenjük barack­ízzel és két-két szeletet összeragasztunk. Azután fölvert tojásban megmártogatjuk, zsemlemorzsában meghempergetjük és forró vajban vagy étolajban mindkét oldalukon világosbarnára sütjük. Meghintjük porcu­korral.

ZSÍRBAN  SÜLT  TÚRÓS  KIFLICSKÉK

Hozzávalók: 25 dkg túró, 25 dkg sima liszt, 2 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 dkg élesztő, só és egy kevés tej.

A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a sót, a tejben áztatott élesztőt, a tojássárgáját, a vajat és a lisztet. A tésztát keményre kidolgozzuk és két óra hosszat kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, három­szögekre vágjuk és kiflicskéket sodrunk belőle. Kissé kelesztjük őket, azután forró zsírban vagy étolajban megsütjük. Még melegen vaníliás porcukorral meghintjük.

OROSZ KOSZORÚCSKÁK

Hozzávalók: 30 dkg sima liszt, 2 evőkanál porcukor, 1 tojás, 1 evőkanál vaj, 1 dl tej, késhegynyi szódabikar­bóna és 1 kávéskanál törött fahéj.

A lisztben jól elkeverjük a szódabikarbónát meg a törött fahéjat és átszitáljuk. A cukrot, tojást és vajat összekeverjük, felhígítjuk a tejjel, kanalanként hozzáadjuk az átszitált lisztet, és a tésztát jól kidolgozzuk. Liszttel meghintett deszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk és kerek formával karikákat vágunk belőle. A karikák közepét kivágjuk, hogy koszorúcska legyen belőlük. Forró zsírban sütjük és meghintjük por­cukorral.

ZSÍRBAN SÜLT KRUMPLIS DERELYE

Hozzávalók: 38 dkg burgonya, 11 dkg sima liszt, 2 dkg vaj, 1 tojás, egy csipetnyi só és lekvár.

A héjában főtt burgonyát meghámozzuk és áttörjük. Mikor kihűl, összegyúrjuk sóval, liszttel, vajjal meg a tojással és a tésztát jól kidol­gozzuk. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk. A tészta felére egymástól kb. 3 cm távolságra lekvárból kis halmokat rakunk és a tészta másik felét ráborítjuk. Derelyevágóval felmetéljük és a derelyéket forró zsírban vagy étolajban mindkét oldalukon világosra sütjük. Meghintjük por­cukorral.

TÚRÓS PEREC

Hozzávalók: 25 dkg sima liszt, 1/4 l tej, 3 dkg élesztő, 4 tojássárgája, 1 dkg porcukor, 2 dkg vaj, egy kis só, 10 dkg túró és 25 dkg sima liszt.

A 25 dkg sima lisztből, langyos tejből és élesztőből kovászt készítünk és megkelesztjük. A megkelt kovászba beletesszük a tojássárgáját, a por­cukrot, az olvasztott, langyos vajat, a sót, a szitán áttört túrót meg a 25 dkg lisztet és kemény tésztát gyúrunk. Megkelesztjük, lisztezett gyúró­deszkán ujjnyi vastag rudacskákat sodrunk és ezekből pereceket formá­lunk. Kissé még kelesztjük, azután forró zsírban vagy olajban megsütjük. Még melegen vaníliás porcukorral meghintjük és melegen tálaljuk.