FÁNK IHozzávalók: 7 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 6 tojássárgája, fél kávéskanál só, fél citrom héja és leve, 28 dkg sima liszt, 5 dkg élesztő, 1/4 l tej és 28 dkg sima liszt.A vajat, cukrot, tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és a citromlevet habosra keverjük. Hozzáadjuk a 28 dkg sima lisztet, de nem keverjük össze. Külön kikeverjük az élesztőt a tejjel és a másik 28 dkg liszttel. Fakanállal jól kidolgozzuk és megkelesztjük. Amikor ez a tészta megkelt, összekeverjük az első tésztával és jól kidagasztjuk. A tészta hólyagos és sima legyen. Letakarjuk asztalkendővel és meleg helyen megkelesztjük. Azután lisztes gyúródeszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A fánkok felébe baracklekvárt teszünk és a másik felével betakarjuk. Széleit lenyomkodjuk és kisebb formával újra kiszaggatjuk. Tetejével lefelé fordítva lisztezett asztalkendőre rakjuk és kb. 20 percig kelesztjük. Forró zsírban vagy étolajban mindkét oldalán kisütjük és jól megszórjuk porcukorral.FÁNK IIHozzávalók: 8 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 2 evőkanál rum, 4 evőkanál narancs- vagy citromlé, só, 2 dl tej és 52 dkg sima liszt.Kovász: 1 dl tej, 2 dkg porcukor, 4 dkg élesztő és 8 dkg sima liszt.Elkészítjük a kovászt. A vajat a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót és habosra keverjük. Beletesszük a rumot, a narancs- vagy citromlevet, a tejet, a megkelt kovászt meg a lisztet és jól kidolgozzuk. A tésztát letakarjuk asztalkendővel és meleg helyen kelesztjük. Lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Pohárral fánkokat szaggatunk belőle. A fánkok felét megkenjük tetszés szerinti lekvárral és betakarjuk a többivel. A fánkok széleit lenyomkodjuk, újra kiszaggatjuk és rövid ideig kelesztjük. Azután az alsó felével felfelé fordítjuk és újra megkelesztjük. Forró zsírban vagy olajban kisütjük. A kissé kihűlt fánkot vaníliás porcukorral hintjük meg.DIÓS FÁNKHozzávalók: 14 dkg porcukor, 3 tojásfehérje, citromhéj, citromlé, 2 kávéskanál törött fahéj, 10 dkg dió és 5 dkg zsemlemorzsa.A cukrot a tojásfehérjével jól kikeverjük, hozzáadjuk a citromlevet és a megreszelt citromhéjat, a törött fahéjat, az őrölt diót meg az átszitált zsemlemorzsát és az egészet összegyúrjuk. A tésztát gyúródeszkán kinyújtjuk és kis fánkokat vágunk ki belőle. Gyorsan, de nem túl forró zsírban kisütjük.OLCSÓ FÁNKHozzávalók: 36 dkg sima liszt, 1 dl tej, 2 tojássárgája, 2 evőkanál rum, 1 evőkanál narancs- vagy citromlé, egy csipet só, 5 dkg porcukor és 5 dkg vaj.Kovász: 3/4 dl tej, 1,1/2 dkg porcukor, 2,1/2 dkg élesztő és 2 dkg sima liszt.A 3/4 dl tejben elkeverjük a 2,1/2 dkg élesztőt, az 1,1/2 dkg porcukrot meg a 2 dkg sima lisztet és megkelesztjük. A langymeleg liszthez hozzáadjuk a megkelt kovászt, a tejben elkevert tojássárgáját, a rumot, a narancs- vagy citromlevet, a sót, cukrot és a langyos, olvasztott vajat. A tésztát jól kidolgozzuk és megkelesztjük. A gyúródeszkát meglisztezzük, a tésztát kinyújtjuk rajta és pohárral fánkokat szaggatunk. Ezeket a deszkán asztalkendővel letakarva megkelesztjük. A fánkokat a deszkán fekvő felükkel forró zsírba tesszük. Mindkét oldalán kisütjük és jól meghintjük porcukorral.FŐTT TÉSZTÁBÓL KÉSZÜLT FÁNKHozzávalók: 3/4 l víz, 1 evőkanál cukor, egy csipetnyi só, 3 dkg vaj, 30 dkg daraliszt, 4 tojás, egy kevés citromhéj, 4 evőkanál rum, fél csomag sütőpor és 1 csomag vaníliás cukor.A vízbe beletesszük a cukrot, a sót meg a vajat és felforraljuk. Folytonos keverés közben beleöntjük a lisztet és addig főzzük, míg edényről és fakanálról jól leválik. A megfőtt tésztát tálba tesszük és kihűlésig keverjük. Ekkor beleütjük a tojásokat, beletesszük a reszelt citromhéjat, a rumot, a sütőport, a vaníliás cukrot és még fél óra hosszat keverjük. A tésztából kanállal fánkokat szaggatunk és forró zsírban vagy étolajban fedő alatt mindkét oldalán világosra sütjük. Porcukorral meghintjük és befőtt gyümölccsel tálaljuk.FORGÁCSFÁNK IHozzávalók: 25 dkg sima liszt, egy csipetnyi só, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 evőkanál bor vagy rum, 5 evőkanál tejföl és citromhéj.A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a bort vagy rumot, a tejfölt és a citromhéjat. Az egészet jól összegyúrjuk és lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Derelyemetélővel hosszúkás kockákra metéljük. Ezeket a közepükön ugyancsak derelyemetélővel kétszer bevagdaljuk és átfonjuk. Forró zsírban vagy étolajban sütjük. Vaníliás porcukorral meghintjük.FORGÁCSFÁNK IIHozzávalók: 30 dkg sima liszt, 7 dkg vaj, egy kevés citromhéj, egy kis só, 2 evőkanál porcukor, 3 tojássárgája, 6 evőkanál tejföl és 1 evőkanál rum.A liszttel elmorzsolt vajból, a citromhéjból, sóból, cukorból, tojássárgájából és rumból kemény tésztát gyúrunk. A tésztát rövid ideig pihentetjük, azután lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és cifrázó derelyemetélővel négyzetekre vágjuk. A négyzeteket közepén bevágjuk és forró zsírban azonnal kisütjük. A kisült fánkokat meghintjük fahéjas cukorral.FORGÁCSFÁNK IIIHozzávalók: 30 dkg sima liszt, 1 dkg élesztő, 5 tojássárgája, 2 dkg porcukor, 4 evőkanál rum és egy kevés só.A lisztet a cukorral, az élesztővel, a rummal és a sóval jól összekeverjük és összegyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, derelyevágóval kisebb négyzetekre vágjuk és közepüket kétszer bevagdaljuk. Forró zsírban kisütjük és még melegen meghintjük porcukorral.ZSÍRBAN SÜLT HABKOSZORÚCSKÁKHozzávalók: 15 dkg sima liszt, 3 tojássárgája, 1 dkg porcukor, egy csipetnyi só, 1 evőkanál tej és 1 evőkanál rum.A lisztben elkeverjük a sót és a cukrot, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejet meg a rumot. Összegyúrjuk és fél óra hosszat pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk, derelyemetélővel négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepét kétszer bevágjuk, felébe hajtjuk és koszorúcskákat formálunk belőlük. Rövid ideig száradni hagyjuk. A koszorúcskákat lyukas kanálon forró étolajba merítjük. Azután lecsöpögtetjük az olajat és a koszorúkat meghempergetjük vaníliás porcukorban.ZSÍRBAN SÜLT MANDULÁS GOLYÓCSKÁKHozzávalók: 4 dkg vaj, 4 tojássárgája, 7 dkg porcukor, 30 dkg áttört, főtt burgonya, egy kevés só, 15 dkg mandula, 3 tojásfehérje és fél citrom héja.A vajat kikeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a sót és habosra keverjük. Azután hozzátesszük az áttört, főtt burgonyát, a hámozott, őrölt mandulát, a három tojásfehérjéből keményre vert habot és fakanállal összekeverjük. A tésztából aztán kanállal (melyet olvasztott vajba mártogatunk, hogy a tészta ne tapadjon hozzá) golyócskákat szaggatunk és forró olajban pirosra sütjük. Porcukorral és törött fahéjjal meghintjük.ZSÍRBAN SÜLT BAJOR KALÁCSHozzávalók: 55 dkg sima liszt, 14 dkg vaj, egy csipetnyi só, 3 dl tej, 2 tojássárgája, 1 tojás, 7 dkg porcukor és 3 dkg élesztő.A liszttel elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót, a két tojássárgáját, a tojást, a cukrot és a tejben áztatott élesztőt. A tésztát jól kidolgozzuk és lisztezett deszkán fél cm vastagságúra nyújtjuk. Kerek formával kiszaggatjuk és jól megkelesztjük. A megkelt kalácskák közepét kissé kimélyítjük és a mélyedéssel lefelé forró étolajban kisütjük. Porcukorral meghintjük.ZSÍRBAN SÜLT CSOKOLÁDÉS GOLYÓCSKÁK (ÖRDÖGPIRULA)Hozzávalók: 6 dkg porcukor, 2 evőkanál olvasztott vaj, 6 evőkanál hideg tej, 2 tojás, 1 csomag sütőpor és 30 dkg sima liszt.A cukrot, az olvasztott, kihűlt vajat, a tejet, a tojást és a sütőport egy tálban jól összekeverjük. Beleszórjuk a lisztet és kemény tésztát gyúrunk. Kis golyókat formálunk belőle és forró zsírban vagy étolajban kisütjük. Még forrón, cukorral kevert reszelt csokoládéban hempergetjük meg.SÓS FÁNK KÖRÍTÉSHEZHozzávalók: 3,1/2 dl tej, 5 dkg vaj, 22 dkg daraliszt, egy csipetnyi só, 3 tojássárgája és 3 tojás.A tejet a vajjal felforraljuk. Folytonos keverés közben hozzákeverjük a lisztet és addig keverjük a tűzön, míg megsűrűsödik és nem ragad sem az edényhez, sem a fakanálhoz. Levesszük a tűzről, megsózzuk és megvárjuk, míg kihűl. Ekkor beleütjük egyenként a tojásokat meg a tojássárgáját és simára keverjük. A kikevert tésztából kanállal fánkokat szaggatunk és ezeket forró zsírban vagy étolajban mindkét oldalukon megsütjük. A fánkokat hús mellé tálaljuk körítésnek.GESZTENYEPOGÁCSAHozzávalók: 45 dkg áttört gesztenye, 7 dkg vaj, 9 dkg porcukor és 4 tojássárgája. Bevonáshoz: zsemlemorzsa és fölvert tojás.A megfőtt és megtisztított gesztenyét szitán áttörjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját és jól kikeverjük. Beletesszük az áttört gesztenyét és újból jól összekeverjük. A tésztából kis pogácsákat formálunk, majd fölvert tojásba meg zsemlemorzsába mártjuk és forró zsírban mindkét oldalukon megsütjük. Csokoládékrémmel tálaljuk.CSOKOLÁDÉKRÉM : 2,1/2 dl tej, 6 dkg porcukor, 6 dkg csokoládé, 7 dkg vaj, 2 tojássárgája és 3 dkg porcukor.A tejet a 6 dkg porcukorral és a csokoládéval felfőzzük. A vajat a 3 dkg porcukorral elkeverjük, egyenként beleütjük a két tojássárgáját és jól összekeverjük. A kihűlt csokoládéhoz hozzáadjuk a kikevert vajat és ismét jól összekeverjük.GYEREKKOSZORÚCSKAKHozzávalók: 27 dkg sima liszt, egy csipetnyi só, 2 egész tojás, 5 dkg porcukor, 2 dkg vaj és 4 dl tej.Két dl tejben elkeverjük a lisztet, tojást, sót, cukrot és olvasztott vajat. Hozzáadjuk a maradék tejet, jól elkavarjuk és sima, folyós tésztát készítünk. Tölcsérrel forró zsírba öntögetjük és a tölcsért úgy forgatjuk, hogy a tészta koszorú alakban süljön. A koszorúkat mindkét oldalukon kisütjük és még forrón meghintjük porcukorral.ALMA PONGYOLÁBANHozzávalók: 3,1/2 dl tej, 2 tojás, 24 dkg sima liszt, egy csipet só, 1 kg alma, törött fahéj és porcukor.1 kg szép, nagy almát meghámozunk, kerek szeletekre vágjuk és a magházat kivágjuk. A tejben alaposan elkeverjük a tojást, a lisztet és a sót. Az almaszeleteket belemártjuk a tésztába és forró vajban vagy étolajban mindkét oldalukat szép világosbarnára sütjük. Még melegen porcukorral és törött fahéjjal meghintjük. Melegen tálaljuk.KAJSZIBARACK PONGYOLÁBANHozzávalók: 3/4 dl tej, fél dl fehér bor, 1 tojás, 8 dkg sima liszt, egy csipetnyi só, fél kg kajszibarack és 6 dkg porcukor.Fél kg nagy, érett barackot meghámozunk és kettévágjuk. Kimagozzuk és meghintjük porcukorral. A tejből, borból, tojássárgájából, lisztből és sóból sima tésztát keverünk. A tojásfehérjéből habot verünk és hozzákeverjük a tésztához. Ebbe a tésztába mártogatjuk a barackokat és forró vajban vagy étolajban mindkét oldalukon világossárgára sütjük. Meghintjük porcukorral és melegen tálaljuk.KIRÁNTOTT TÖLTÖTT ZSEMLEHozzávalók: 3 zsemle, 1,1/2 dl tej, gyümölcsíz és cukor a megszóráshoz. A bevonáshoz tojás és zsemlemorzsa.A 3 zsemlét szeletekre vágjuk, tejbe mártjuk, megkenjük barackízzel és két-két szeletet összeragasztunk. Azután fölvert tojásban megmártogatjuk, zsemlemorzsában meghempergetjük és forró vajban vagy étolajban mindkét oldalukon világosbarnára sütjük. Meghintjük porcukorral.ZSÍRBAN SÜLT TÚRÓS KIFLICSKÉKHozzávalók: 25 dkg túró, 25 dkg sima liszt, 2 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 dkg élesztő, só és egy kevés tej.A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a sót, a tejben áztatott élesztőt, a tojássárgáját, a vajat és a lisztet. A tésztát keményre kidolgozzuk és két óra hosszat kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk és kiflicskéket sodrunk belőle. Kissé kelesztjük őket, azután forró zsírban vagy étolajban megsütjük. Még melegen vaníliás porcukorral meghintjük.OROSZ KOSZORÚCSKÁKHozzávalók: 30 dkg sima liszt, 2 evőkanál porcukor, 1 tojás, 1 evőkanál vaj, 1 dl tej, késhegynyi szódabikarbóna és 1 kávéskanál törött fahéj.A lisztben jól elkeverjük a szódabikarbónát meg a törött fahéjat és átszitáljuk. A cukrot, tojást és vajat összekeverjük, felhígítjuk a tejjel, kanalanként hozzáadjuk az átszitált lisztet, és a tésztát jól kidolgozzuk. Liszttel meghintett deszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk és kerek formával karikákat vágunk belőle. A karikák közepét kivágjuk, hogy koszorúcska legyen belőlük. Forró zsírban sütjük és meghintjük porcukorral.ZSÍRBAN SÜLT KRUMPLIS DERELYEHozzávalók: 38 dkg burgonya, 11 dkg sima liszt, 2 dkg vaj, 1 tojás, egy csipetnyi só és lekvár.A héjában főtt burgonyát meghámozzuk és áttörjük. Mikor kihűl, összegyúrjuk sóval, liszttel, vajjal meg a tojással és a tésztát jól kidolgozzuk. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk. A tészta felére egymástól kb. 3 cm távolságra lekvárból kis halmokat rakunk és a tészta másik felét ráborítjuk. Derelyevágóval felmetéljük és a derelyéket forró zsírban vagy étolajban mindkét oldalukon világosra sütjük. Meghintjük porcukorral.TÚRÓS PERECHozzávalók: 25 dkg sima liszt, 1/4 l tej, 3 dkg élesztő, 4 tojássárgája, 1 dkg porcukor, 2 dkg vaj, egy kis só, 10 dkg túró és 25 dkg sima liszt.A 25 dkg sima lisztből, langyos tejből és élesztőből kovászt készítünk és megkelesztjük. A megkelt kovászba beletesszük a tojássárgáját, a porcukrot, az olvasztott, langyos vajat, a sót, a szitán áttört túrót meg a 25 dkg lisztet és kemény tésztát gyúrunk. Megkelesztjük, lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastag rudacskákat sodrunk és ezekből pereceket formálunk. Kissé még kelesztjük, azután forró zsírban vagy olajban megsütjük. Még melegen vaníliás porcukorral meghintjük és melegen tálaljuk. |